Sporen van de Romeinse tijd: Saintes

door Martijn
1292 keer gelezen

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Mediolanum Santonum, tegenwoordig Saintes, ligt aan het meest westelijke puntje van de Via Agrippa, de Romeinse weg die dwars door het midden van Frankrijk vanaf Lyon naar Saintes liep. Je vindt er vandaag de dag nog een amfitheater en een ereboog, als belangrijkste zichtbare overblijfselen uit de Romeinse tijd.

advertentie

Ongeveer halverwege de eerste eeuw voor Christus overwonnen de Romeinse legers de streek waar nu Saintes ligt. In die tijd was er nog niet veel bebouwing op deze plek, afgezien van wat nederzettingen en wellicht een versterkt dorp, een oppidum, van het oorspronkelijke Gallische volk dat de naam Santons droeg. Onder de heerschappij van Augustus groeide de door de Romeinen gevestigde stad uit tot de hoofdstad van de regio Aquitaine. In 20 voor Christus verrees er een aquaduct die de groeiende stad van water voorzag.

In de loop der tijd kwamen er indrukwekkende Romeinse gebouwen in de stad, zoals een amfitheater, een triomfboog en thermen. De stad bereikte een inwonertal van tussen de 10.000 en 20.000 inwoners, schatten archeologen nu. Vanwege allerlei onrustige ontwikkelingen in de omliggende streken werd ook al snel besloten tot de bouw van stadsmuren. Hoewel er gaandeweg andere steden in opkomst waren in de regio, bleef Mediolanum Santonum tot de vierde eeuw een belangrijk cultureel centrum.

Vandaag de dag vind je in Saintes nog de resten van het amfitheater, de triomfboog en het badhuis. Ook is er een archeologisch museum waar je veel kleinere overblijfselen vindt. Het amfitheater is met name indrukwekkend. Het is een van de eerste theaters in het toenmalige Gallië en bood plaats aan zo’n 20.000 toeschouwers. In de vierde eeuw, tijdens de neergang van de stad, werd het door de inwoners vooral gebruikt als steengroeve, waardoor er helaas nog maar weinig muren rechtop staan. Toch krijg je een goed beeld van de originele grootte.

Wil je meer in detail de geschiedenis induiken dan is een bezoek aan het museum niet te missen, waar je onder andere veel beelden en beeldjes vindt, naast andere dingen zoals mozaïeken en pilaren.

De triomfboog, op de oever van de Charente, markeerde de ingang van de stad en het einde van de Via Agrippa. Deze boog werd aangeboden door Caius Iulius Rufus, die in het beeldhouwwerk enkele van zijn kinderen liet afbeelden, en de boog opdroeg aan Tiberius en zijn neefjes en geadopteerde zoons Drusus en Germanicus. Leuke anekdote over deze boog: in de 19e eeuw werd de nabijgelegen Vieux Pont over de Charente gesloopt voor de komst van een nieuwe brug, en op aanbeveling van historicus Prosper Mérimée werd besloten de triomfboog steen voor steen af te breken en 15 meter verderop weer op te bouwen.

Meer informatie over Saintes vind je op de website van het Office de Tourisme.

(Foto’s: Office de Tourisme Saintes)

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

2 reacties

Jacqueline 29 maart 2017 - 19:44

Inderdaad een mooe stad met een rijke Romeinse historie. Extra leuk is dat het office du tourisme de toeristische folders ook in het Nederlands heeft. Saintes ligt op een half uurtje rijden van Domaine la Fontaine, en is goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoekje aan Cognac.

Reply
Marja 26 april 2017 - 19:52

Saintes hebben we afgelopen jaar bezocht. Zeker de moeite waard! De ligstoelen bij de triomfboog zijn grappig van vorm. De camping municipal ligt aan de rivier op loopafstand van het centrum.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox