Sporen van de Romeinse tijd: Pont du Gard

door Martijn
5429 keer gelezen

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Ten westen van Avignon ligt een sterk staaltje Romeinse bouwkunst waar weinig zich mee kan evenaren. Het is bekendste Romeinse bouwwerk van Frankrijk: de Pont du Gard, het iconische aquaduct in Zuid-Frankrijk. Een van de grootste bezienswaardigheden van de streek. Maar de Pont du Gard is slechts een klein deel van het totale aquaduct, dat ooit 50 kilometer lang was.

advertentie

In zo’n vijf jaar tijd, rond het jaar 50 na Christus, werd het aquaduct tussen Uzès en Nîmes aangelegd. Per kilometer was het verloop slechts 25 centimeter, en om dat te bereiken werd er gebruikgemaakt van bruggen, tunnels en kanalen. Van het originele traject is weinig meer bewaard gebleven. Behalve dan de indrukwekkende waterbrug van 275 meter lengte en 49 meter hoogte. Daarmee is het het hoogste Romeinse aquaduct dat ooit gebouwd werd, voor zover men nu weet. Het bestaat uit drie verdiepingen met bogen, gebouwd van enorme blokken steen, die uit een steengroeve een zeshonderdtal meters verderop komen. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de steenblokken via een apart kanaal langs de rivier de Gardon per platbodem vervoerd werden. Naar schatting waren zeker 1.000 mensen betrokken bij de bouw van het aquaduct.

Erg nodig was het aquaduct overigens niet in Nîmes, het was volgens de geschiedkundigen vooral een prestigeproject. In de buurt van Nîmes waren namelijk ook andere bronnen en putten, en het water van het aquaduct diende vooral voor fonteinen en baden. Toch heeft het aquaduct het waarschijnlijk lang uitgehouden: men denkt nu dat er pas in de zesde eeuw een einde kwam aan het gebruik van het aquaduct.

Overigens kun je in Nîmes ook nog het eindpunt van het aquaduct bezoeken, het castellum divisorium. In dit bassin van 6 meter doorsnede werd het water verdeeld in tien verschillende richtingen, naar de verschillende wijken van het toenmalige Nemausus.

De Pont du Gard is een van de meest bezochte plekken van Zuid-Frankrijk. Toegang tot de brug is betaald, maar je kunt vervolgens vrij over het terrein rondlopen. ‘s Avonds is er een gereduceerd tarief, je kunt dan kijken naar de verlichting van het bijzondere bouwwerk. Een bezoek aan de Pont du Gard is hoe dan ook de moeite waard wanneer je in de omgeving bent. Je krijgt er een uniek inkijkje in de geschiedenis.

Meer informatie over de plek vind je op de officiële website van de Pont du Gard.

Op de rivier de Gardon kun je heel goed raften en kanoën, en het is ook ideaal zwemwater.
Bijna niet voor te stellen dat deze blokken steen er al 2.000 jaar zo bij liggen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Geschiedenis en zwemmen bij de Pont du Gard, bij Nîmes, Frankrijk

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.