S

Sporen van de Romeinse tijd: Pont du Gard

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Ten westen van Avignon ligt een sterk staaltje Romeinse bouwkunst waar weinig zich mee kan evenaren. Het is bekendste Romeinse bouwwerk van Frankrijk: de Pont du Gard, het iconische aquaduct in Zuid-Frankrijk. Een van de grootste bezienswaardigheden van de streek. Maar de Pont du Gard is slechts een klein deel van het totale aquaduct, dat ooit vijftig kilometer lang was.

Streektips

Zelf op vakantie naar de Pont du Gard en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

In zo’n vijf jaar tijd, rond het jaar 50 na Christus, werd het aquaduct tussen Uzès en Nîmes aangelegd. Per kilometer was het verloop slechts 25 centimeter, en om dat te bereiken werd er gebruikgemaakt van bruggen, tunnels en kanalen. Van het originele traject is weinig meer bewaard gebleven. Behalve dan de indrukwekkende waterbrug van 275 meter lengte en 49 meter hoogte. Daarmee is het het hoogste Romeinse aquaduct dat ooit gebouwd werd, voor zover men nu weet. Het bestaat uit drie verdiepingen met bogen, gebouwd van enorme blokken steen, die uit een steengroeve een zeshonderdtal meters verderop komen. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de steenblokken via een apart kanaal langs de rivier de Gardon per platbodem vervoerd werden. Naar schatting waren zeker 1.000 mensen betrokken bij de bouw van het aquaduct.

Erg nodig was het aquaduct overigens niet in Nîmes, het was volgens de geschiedkundigen vooral een prestigeproject. In de buurt van Nîmes waren namelijk ook andere bronnen en putten, en het water van het aquaduct diende vooral voor fonteinen en baden. Toch heeft het aquaduct het waarschijnlijk lang uitgehouden: men denkt nu dat er pas in de zesde eeuw een einde kwam aan het gebruik van het aquaduct.

Overigens kun je in Nîmes ook nog het eindpunt van het aquaduct bezoeken, het castellum divisorium. In dit bassin van 6 meter doorsnede werd het water verdeeld in tien verschillende richtingen, naar de verschillende wijken van het toenmalige Nemausus.

De Pont du Gard is een van de meest bezochte plekken van Zuid-Frankrijk. Toegang tot de brug is betaald, maar je kunt vervolgens vrij over het terrein rondlopen. ‘s Avonds is er een gereduceerd tarief, je kunt dan kijken naar de verlichting van het bijzondere bouwwerk. Een bezoek aan de Pont du Gard is hoe dan ook de moeite waard wanneer je in de omgeving bent. Je krijgt er een uniek inkijkje in de geschiedenis.

Op de rivier de Gardon kun je heel goed raften en kanoën, en het is ook ideaal zwemwater.
Bijna niet voor te stellen dat deze blokken steen er al 2.000 jaar zo bij liggen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *