Sporen van de Romeinse tijd: Pont du Gard

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Ten westen van Avignon ligt een sterk staaltje Romeinse bouwkunst waar weinig zich mee kan evenaren. Het is bekendste Romeinse bouwwerk van Frankrijk: de Pont du Gard, het iconische aquaduct in Zuid-Frankrijk. Een van de grootste bezienswaardigheden van de streek. Maar de Pont du Gard is slechts een klein deel van het totale aquaduct, dat ooit 50 kilometer lang was.

In zo’n vijf jaar tijd, rond het jaar 50 na Christus, werd het aquaduct tussen Uzès en Nîmes aangelegd. Per kilometer was het verloop slechts 25 centimeter, en om dat te bereiken werd er gebruikgemaakt van bruggen, tunnels en kanalen. Van het originele traject is weinig meer bewaard gebleven. Behalve dan de indrukwekkende waterbrug van 275 meter lengte en 49 meter hoogte. Daarmee is het het hoogste Romeinse aquaduct dat ooit gebouwd werd, voor zover men nu weet. Het bestaat uit drie verdiepingen met bogen, gebouwd van enorme blokken steen, die uit een steengroeve een zeshonderdtal meters verderop komen. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de steenblokken via een apart kanaal langs de rivier de Gardon per platbodem vervoerd werden. Naar schatting waren zeker 1.000 mensen betrokken bij de bouw van het aquaduct.

Erg nodig was het aquaduct overigens niet in Nîmes, het was volgens de geschiedkundigen vooral een prestigeproject. In de buurt van Nîmes waren namelijk ook andere bronnen en putten, en het water van het aquaduct diende vooral voor fonteinen en baden. Toch heeft het aquaduct het waarschijnlijk lang uitgehouden: men denkt nu dat er pas in de zesde eeuw een einde kwam aan het gebruik van het aquaduct.

Overigens kun je in Nîmes ook nog het eindpunt van het aquaduct bezoeken, het castellum divisorium. In dit bassin van 6 meter doorsnede werd het water verdeeld in tien verschillende richtingen, naar de verschillende wijken van het toenmalige Nemausus.

De Pont du Gard is een van de meest bezochte plekken van Zuid-Frankrijk. Toegang tot de brug is betaald, maar je kunt vervolgens vrij over het terrein rondlopen. ‘s Avonds is er een gereduceerd tarief, je kunt dan kijken naar de verlichting van het bijzondere bouwwerk. Een bezoek aan de Pont du Gard is hoe dan ook de moeite waard wanneer je in de omgeving bent. Je krijgt er een uniek inkijkje in de geschiedenis.

Meer informatie over de plek vind je op de officiële website van de Pont du Gard.

Op de rivier de Gardon kun je heel goed raften en kanoën, en het is ook ideaal zwemwater.
Bijna niet voor te stellen dat deze blokken steen er al 2.000 jaar zo bij liggen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Geschiedenis en zwemmen bij de Pont du Gard, bij Nîmes, Frankrijk

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.