orgues_ile-sur_tet

Spectaculaire rotsen: de orgelpijpen van Ille-sur-Têt

De rotsformatie Les Orgues d’Ille-sur-Têt kun je gerust een kunstwerk van de natuur noemen. In de oostelijke Pyreneeën van Frankrijk vind je deze rotsen van zandsteen die in de loop der tijd in de meest bijzondere vormen zijn uitgesleten. De zachte steen zal steeds verder wegslijten, reden te meer om dit unieke landschap snel eens te bezoeken!

Dit spectaculaire natuurfenomeen bevindt zich vlakbij het stadje Ille-sur-Têt. Midden in de vallei van de rivier de Têt, omringd door groene heuvels, steken de grillig gevormde rotsen van geel zandsteen hoog de lucht in. Door de langwerpige, smalle vormen, hebben zij de naam ‘Les Orgues’ gekregen: de orgelpijpen. Sommige ‘pijpen’ zijn maar liefst twaalf meter hoog!

Dit geologische verschijnsel is ontstaan door duizenden jaren van erosie. Ooit drong een zeearm hier het land binnen, ongeveer op de plek waar nu Ille-sur-Têt ligt. De zeebodem vulde zich met zand, sediment van het nabijgelegen plateau van Montalba. Toen de zeearm zich weer terugtrok veranderde het klimaat. Gletsjers bedekten de Pyreneeën en het landschap bestond uit steppen en toendra’s. Harde, koude windvlagen zorgden voor nieuw erosiemateriaal, dat als een dikke beschermlaag bovenop het eerder afgezette zand kwam te liggen.

Orgelpijpen Les Orgues bij Ille-sur-Têt, Pyreneeën, Frankrijk.
Foto: Flickr – Albert Torelló

Maar tijden veranderen, en de mens begon het landschap te bewerken om landbouw te bevorderen. Bomen en vegetatie werden verwijderd, waardoor regen direct op de grond terechtkwam en de harde bovenlaag werd weggespoeld. Hierdoor kwam het zachte zand weer aan de oppervlakte. Toen het beschermende erosiemateriaal grotendeels was verdwenen, had het stromende en druppelende water vrij spel en creëerde het de meest grillige vormen in het zand. Op de plekken waar de beschermlaag sterker was, bleef het zand overeind en ontstonden de orgelpijpen van Ille-sur-Têt. Maar het water doet nog steeds zijn werk, en ook deze rotsen zullen niet voor eeuwig blijven staan…

Orgelpijpen Les Orgues bij Ille-sur-Têt, Pyreneeën, Frankrijk.
Foto: Flickr – Albert Torelló

Sinds 1981 is Les Orgues d’Ille-sur-Têt beschermd natuurgebied. Tegen betaling kun je je auto parkeren en rondlopen over de aangelegde wandelpaden, en je vergapen aan de metershoge rotsen. Bij de ingang van het natuurgebied is een klein winkeltje, waar je na afloop een drankje kunt halen. Voor je bezoek kun je gerust een uur uittrekken. En vergeet vooral je camera niet, want een bezoek aan Les Orgues levert gegarandeerd spectaculaire foto’s op!

De wandelpaden bij Orgues d’Ille-sur-Têt zijn goed begaanbaar. Foto:
Flickr – Albert Torelló
Foto: Flickr – Albert Torelló
Rotsformatie orgelpijpen - Orgues d
Op sommige plekken lijken de smalle zandkolommen inderdaad op een enorm orgel, opgesteld in een grote openluchtkathedraal. Foto: Mairie d’Ille-sur-Têt
Orgels / Les Orgues d’Ille-sur-Têt, spectaculaire rotsen in de Franse Pyreneeën
Foto: Flickr – Klaas Brumann
Foto: Flickr – Gene Selkov

Heb jij deze indrukwekkende rotsformatie bij Ille-sur-Têt al eens bezocht?

  1. Onder een van de foto’s staat dat de wandelpaden goed toegankelijk zijn en zo ziet het er op de foto ook uit. Dus gingen we met rolstoel hierheen, maar dat kan dus echt niet…. 🙁

    1. Hallo Saskia, wat jammer! Wij hebben de rotsformatie recentelijk nog bezocht en toen waren er wel buggy’s en wandelwagens te zien, maar met rolstoel is het dus lastig? Kwam dit door het zand? Een alternatief: bij de panoramatafel in het dorp Bélesta heb je zicht op de Orgues van bovenaf.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant