Spectaculaire rotsen: de orgelpijpen van Ille-sur-Têt

De rotsformatie Les Orgues d’Ille-sur-Têt kun je gerust een kunstwerk van de natuur noemen. In de oostelijke Pyreneeën van Frankrijk vind je deze rotsen van zandsteen die in de loop der tijd in de meest bijzondere vormen zijn uitgesleten. De zachte steen zal steeds verder wegslijten, reden te meer om dit unieke landschap snel eens te bezoeken!

Dit spectaculaire natuurfenomeen bevindt zich vlakbij het stadje Ille-sur-Têt. Midden in de vallei van de rivier de Têt, omringd door groene heuvels, steken de grillig gevormde rotsen van geel zandsteen hoog de lucht in. Door de langwerpige, smalle vormen, hebben zij de naam ‘Les Orgues’ gekregen: de orgelpijpen. Sommige ‘pijpen’ zijn maar liefst twaalf meter hoog!

Dit geologische verschijnsel is ontstaan door duizenden jaren van erosie. Ooit drong een zeearm hier het land binnen, ongeveer op de plek waar nu Ille-sur-Têt ligt. De zeebodem vulde zich met zand, sediment van het nabijgelegen plateau van Montalba. Toen de zeearm zich weer terugtrok veranderde het klimaat. Gletsjers bedekten de Pyreneeën en het landschap bestond uit steppen en toendra’s. Harde, koude windvlagen zorgden voor nieuw erosiemateriaal, dat als een dikke beschermlaag bovenop het eerder afgezette zand kwam te liggen.

Orgelpijpen Les Orgues bij Ille-sur-Têt, Pyreneeën, Frankrijk.
Foto: Flickr – Albert Torelló

Maar tijden veranderen, en de mens begon het landschap te bewerken om landbouw te bevorderen. Bomen en vegetatie werden verwijderd, waardoor regen direct op de grond terechtkwam en de harde bovenlaag werd weggespoeld. Hierdoor kwam het zachte zand weer aan de oppervlakte. Toen het beschermende erosiemateriaal grotendeels was verdwenen, had het stromende en druppelende water vrij spel en creëerde het de meest grillige vormen in het zand. Op de plekken waar de beschermlaag sterker was, bleef het zand overeind en ontstonden de orgelpijpen van Ille-sur-Têt. Maar het water doet nog steeds zijn werk, en ook deze rotsen zullen niet voor eeuwig blijven staan…

Orgelpijpen Les Orgues bij Ille-sur-Têt, Pyreneeën, Frankrijk.
Foto: Flickr – Albert Torelló

Sinds 1981 is Les Orgues d’Ille-sur-Têt beschermd natuurgebied. Tegen betaling kun je je auto parkeren en rondlopen over de aangelegde wandelpaden, en je vergapen aan de metershoge rotsen. Bij de ingang van het natuurgebied is een klein winkeltje, waar je na afloop een drankje kunt halen. Voor je bezoek kun je gerust een uur uittrekken. En vergeet vooral je camera niet, want een bezoek aan Les Orgues levert gegarandeerd spectaculaire foto’s op!

De wandelpaden bij Orgues d’Ille-sur-Têt zijn goed begaanbaar. Foto:
Flickr – Albert Torelló
Foto: Flickr – Albert Torelló
Rotsformatie orgelpijpen - Orgues d'Ille-sur-Têt, Pyreneeën, Frankrijk
Op sommige plekken lijken de smalle zandkolommen inderdaad op een enorm orgel, opgesteld in een grote openluchtkathedraal. Foto: Mairie d’Ille-sur-Têt
Orgels / Les Orgues d’Ille-sur-Têt, spectaculaire rotsen in de Franse Pyreneeën
Foto: Flickr – Klaas Brumann
Foto: Flickr – Gene Selkov

Heb jij deze indrukwekkende rotsformatie bij Ille-sur-Têt al eens bezocht?

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Spectaculaire rotsen: de orgelpijpen van Ille-sur-Têt

 • Onder een van de foto’s staat dat de wandelpaden goed toegankelijk zijn en zo ziet het er op de foto ook uit. Dus gingen we met rolstoel hierheen, maar dat kan dus echt niet…. 🙁

  • Hallo Saskia, wat jammer! Wij hebben de rotsformatie recentelijk nog bezocht en toen waren er wel buggy’s en wandelwagens te zien, maar met rolstoel is het dus lastig? Kwam dit door het zand? Een alternatief: bij de panoramatafel in het dorp Bélesta heb je zicht op de Orgues van bovenaf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.