Speciaalbier uit Frankrijk: 5 smaakvolle regionale bieren

Je zou het misschien niet zeggen, maar Frankrijk begint steeds meer een bierland te worden. De laatste jaren zijn lokale brouwerijen in opkomst, en ze doen hun best om de speciaalbieren van hun Belgische noorderburen af te troeven. Dus dacht je dat er in Frankrijk alleen wijn gedronken werd? Je hebt het mis, en het wordt hoog tijd om het Franse bier wat meer onder de aandacht te brengen. In deze blogpost zet ik daarom vijf bijzondere Franse bieren op een rijtje die ik de afgelopen jaren geproefd heb, persoonlijke aanraders dus.

2 caps
Een heerlijk blond bier van hoge gisting, 2 caps, genoemd naar de mooie regio van de twee kapen, Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, in het noord-westelijke puntje van Frankrijk. Het bier wordt gebrouwen in het schilderachtige plaatsje Tardinghen.


Jenlain
Een vrij bekend biertje uit Noord-Frankrijk is Jenlain, dat wordt gebrouwen in het gelijknamige dorp in de buurt van de Belgische grens. Er zijn meerdere varianten van dit merk, dat voor het eerst werd gebrouwen in 1922. Het familiebedrijf, dat niet heel verwonderlijk Vlaamse wortels heeft, is inmiddels in handen van de vijfde generatie, en groeit nog steeds in populariteit.


Ch’ti
Je kent het gebied waarschijnlijk wel van de hilarische film Bienvenue chez les Ch’tis… Maar er is ook bier uit deze bijzondere streek! Sinds 1979 wordt het bier onder de naam Ch’ti gebrouwen. Onder andere in de smaken blond, donker, bruin, wit en tripel. Je vindt het in veel grote supermarkten over heel Frankrijk wel in het assortiment.


Brasserie Lancelot, Duchesse Anne
De Brasserie Lancelot in Bretagne maakt maar liefst 16 verschillende speciaalbieren. Ik proefde vorig jaar de donkerblonde Duchesse Anne, een geurig en kruidig bier dat prima samengaat met een Bretonse galette of crêpe. Probeer ook eens de Blanche Hermine van Lancelot.


Jovi’Ale
Bier uit het land van de wijn, dat is de lijfspreuk van de nog niet zo lang geleden opgerichte Brasserie Artisanale de Bourgogne. De brouwerij zit dan ook midden tussen de wijnvelden, onder het stadje Beaune. Een van hun bieren is de donkere Jovi’Ale, een fruitig, redelijk stevig bier van 7%.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant