Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Bungelen boven de rivier: via ferrata met zipline in de Ardèche

Als je, net als ik, een fan bent van via ferrata en klettersteig hoef je niet per se naar het hooggebergte. Eerder schreef ik al over een via ferrata in de Dordogne. Maar ook tussen de heuvels, rivieren en dorpjes van de Ardèche ligt een parcours van ijzeren kabels verborgen. De via ferrata bij de Pont du Diable van Thueyts is de eerste in de Ardèche en ligt aan beide kanten van de gelijknamige rivier. Tijdens het klimmen heb je steeds spectaculair uitzicht op het water, dat tientallen meters onder je stroomt. Hoogtepunt van de via ferrata is de overstreek van de rivier, door middel van een 90 meter hoge zipline.

Vanaf de parkeerplaats bij de Pont du Diable moeten we even zoeken naar het begin van de via ferrata. Het is oktober, dus is het informatiepunt (en tevens kassa) gesloten. Na even rondkijken komen we er achter dat we vanaf de parkeerplaats nog niet de brug over hoeven, maar vlak daarnaast eerst een stukje omhoog moeten lopen via de passage l’Echelle de Roi. Na een paar minuten komen we bij een houten poort met daarop de naam van de via ferrata. Vanaf hier is het mogelijk om twee verschillende routes te kiezen.

Verschillende opties

Je kunt kiezen voor het pad dat naar de onderkant van de rots, op de linkeroever van de Ardèche, leidt. Vanaf hier klim je omhoog richting de zipline. Het is ook ook mogelijk om een kortere route te nemen, waardoor je direct bij de zipline uitkomt. Je kiest hiervoor in het midden de bedrade doorgang. Een derde optie is om de route aan de linkerkant geheel over te slaan en direct de Pont du Diable over te steken naar het tweede gedeelte van de via ferrata, op de rechteroever.

Bungelen boven de Ardèche

Wij kiezen voor de eerste optie, zodat we de volledige via ferrata kunnen afleggen. Via kabels en ijzeren trappetjes klauteren we steeds verder naar boven. Een blik naar beneden zorgt voor wat spannende kriebels in onze buik, want de de Ardèche stroomt steeds dieper onder ons tussen de rotsen door. Na ongeveer drie kwartier bereiken we het hoogtepunt van het gedeelte op de linkeroever: de zipline. Er is verder niemand te zien. Moeten we ons nu compleet overgeven aan een ijzeren kabel en een katrol? Gelukkig hangt er een uitleg. We controleren meerdere keren of onze uitrusting precies overeenkomt met de plaatjes, testen ons harnas om onszelf gerust te stellen en dan… gaan! Zoevend over de Ardèche voelt het of je vliegt!

Rechteroever

Helaas hebben wij hierna geen tijd meer voor de rechteroever. Wat jammer! Dit tweede gedeelte van de via ferrata is veel klimmen en dalen via een steile rotswand. De route eindigt officieel bij een Belvédère, bovenaan de rots op 562 meter. Vanaf daar loop je weer terug naar de Pont du Diable (20-30 minuten). Wij gaan zeker nog eens terug!

Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche
Pont du Diable. De oever links op deze foto is ook de linkeroever (rive gauche) van de via ferrata.
Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche
Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche

Praktische informatie

Route en parkeren: Vanaf de N102 bij Thueyts neem je de afslag “Route du Pont du Diable”. Aan het eind van deze weg vind je een parkeerplaats. Je kunt ook in het dorp Thueyts parkeren en vandaar lopen naar de start van de via ferrata. Dat kost je ongeveer 10 minuten.
Toegang en kosten: De toegang tot deze via ferrata is het hele jaar geopend. Tussen 1 april en 30 september betaal je toegang. Spullen huren kan op diverse locaties in de buurt van de via ferrata. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Thueyts. Let op: er zit ook een zipline in deze via ferrata, een katrol in je uitrusting is dus noodzakelijk.
Duur via ferrata: Parkeerplaats – start: 5-10 minuten lopen, linkeroever 1 uur, rechteroever 1 uur, teruglopen naar parkeerplaats: 20-30 minuten. Je kunt deze via ferrata in twee delen doen, tussendoor is het mogelijk om terug te keren naar het beginpunt van de wandeling.
Niveau: AD+ tot D (veel kabels en ijzeren staven, niet noodzakelijk veel contact met de rots).


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

via ferrata ardeche thueyts

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant