Bungelen boven de rivier: via ferrata met zipline in de Ardèche

Als je, net als ik, een fan bent van via ferrata en klettersteig hoef je niet per se naar het hooggebergte. Eerder schreef ik al over een via ferrata in de Dordogne. Maar ook tussen de heuvels, rivieren en dorpjes van de Ardèche ligt een parcours van ijzeren kabels verborgen. De via ferrata bij de Pont du Diable van Thueyts is de eerste in de Ardèche en ligt aan beide kanten van de gelijknamige rivier. Tijdens het klimmen heb je steeds spectaculair uitzicht op het water, dat tientallen meters onder je stroomt. Hoogtepunt van de via ferrata is de overstreek van de rivier, door middel van een 90 meter hoge zipline.

Vanaf de parkeerplaats bij de Pont du Diable moeten we even zoeken naar het begin van de via ferrata. Het is oktober, dus is het informatiepunt (en tevens kassa) gesloten. Na even rondkijken komen we er achter dat we vanaf de parkeerplaats nog niet de brug over hoeven, maar vlak daarnaast eerst een stukje omhoog moeten lopen via de passage l’Echelle de Roi. Na een paar minuten komen we bij een houten poort met daarop de naam van de via ferrata. Vanaf hier is het mogelijk om twee verschillende routes te kiezen.

Verschillende opties

Je kunt kiezen voor het pad dat naar de onderkant van de rots, op de linkeroever van de Ardèche, leidt. Vanaf hier klim je omhoog richting de zipline. Het is ook ook mogelijk om een kortere route te nemen, waardoor je direct bij de zipline uitkomt. Je kiest hiervoor in het midden de bedrade doorgang. Een derde optie is om de route aan de linkerkant geheel over te slaan en direct de Pont du Diable over te steken naar het tweede gedeelte van de via ferrata, op de rechteroever.

Bungelen boven de Ardèche

Wij kiezen voor de eerste optie, zodat we de volledige via ferrata kunnen afleggen. Via kabels en ijzeren trappetjes klauteren we steeds verder naar boven. Een blik naar beneden zorgt voor wat spannende kriebels in onze buik, want de de Ardèche stroomt steeds dieper onder ons tussen de rotsen door. Na ongeveer drie kwartier bereiken we het hoogtepunt van het gedeelte op de linkeroever: de zipline. Er is verder niemand te zien. Moeten we ons nu compleet overgeven aan een ijzeren kabel en een katrol? Gelukkig hangt er een uitleg. We controleren meerdere keren of onze uitrusting precies overeenkomt met de plaatjes, testen ons harnas om onszelf gerust te stellen en dan… gaan! Zoevend over de Ardèche voelt het of je vliegt!

Rechteroever

Helaas hebben wij hierna geen tijd meer voor de rechteroever. Wat jammer! Dit tweede gedeelte van de via ferrata is veel klimmen en dalen via een steile rotswand. De route eindigt officieel bij een Belvédère, bovenaan de rots op 562 meter. Vanaf daar loop je weer terug naar de Pont du Diable (20-30 minuten). Wij gaan zeker nog eens terug!

Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche
Pont du Diable. De oever links op deze foto is ook de linkeroever (rive gauche) van de via ferrata.
Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche
Via ferrata bij Thueyts in de Ardèche

Praktische informatie

Route en parkeren: Vanaf de N102 bij Thueyts neem je de afslag “Route du Pont du Diable”. Aan het eind van deze weg vind je een parkeerplaats. Je kunt ook in het dorp Thueyts parkeren en vandaar lopen naar de start van de via ferrata. Dat kost je ongeveer 10 minuten.
Toegang en kosten: De toegang tot deze via ferrata is het hele jaar geopend. Tussen 1 april en 30 september betaal je toegang. Spullen huren kan op diverse locaties in de buurt van de via ferrata. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Thueyts. Let op: er zit ook een zipline in deze via ferrata, een katrol in je uitrusting is dus noodzakelijk.
Duur via ferrata: Parkeerplaats – start: 5-10 minuten lopen, linkeroever 1 uur, rechteroever 1 uur, teruglopen naar parkeerplaats: 20-30 minuten. Je kunt deze via ferrata in twee delen doen, tussendoor is het mogelijk om terug te keren naar het beginpunt van de wandeling.
Niveau: AD+ tot D (veel kabels en ijzeren staven, niet noodzakelijk veel contact met de rots).


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

via ferrata ardeche thueyts

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.