S

Sneeuwschoenwandelen bij Valmeinier

Tijdens de Tour du Mont Thabor heb ik kennisgemaakt met de schitterende natuur van het Cerces-Thabormassief. Omdat we ook benieuwd waren naar hoe deze streek er onder een dik pak sneeuw uit zou zien, boekten we onze wintersportvakantie begin februari naar het skidorp Valmeinier. Om niet de hele week alleen maar op de lange latten te staan en de streek op een andere manier te verkennen, verruilden we de ski’s een middagje voor sneeuwschoenen.

Onze wandeling werd geleid door gids Stéphane, die het gebied op zijn duimpje kent. Hij is een groot deel van de winter actief met allerlei soorten uitstapjes de natuur in. Deze keer begeleidt hij zelfs een groep wandelaars uit Normandië een hele week. Maar wij kunnen gerust aanschuiven en worden warm onthaald in de groep. Op het programma staat een wandeling vanaf de Col du Télégraphe, op zoek naar sporen in de sneeuw.

Drie pasovergangen

Het was voor ons de eerste keer dat we een sneeuwschoenwandeling maakten. Daardoor zijn de eerste paar passen even wennen, als we na het vastmaken van de gespen om onze wandelschoenen de diepe sneeuw in stappen. Het ‘racket’ dat onder je schoen zit gebonden zit aan de achterkant los, waardoor je goed hoge stappen moet maken om soepel te lopen. Je loopt een stukje minder snel dan je normaal in de bergen loopt. Maar dat geeft je ook meer gelegenheid om langer te kijken naar alles wat je om je heen ziet.

Tijdens het wandelen legt gids Stéphane van alles uit over de omgeving. Bijvoorbeeld over het feit dat de Col du Télégraphe eigenlijk bestaat uit drie verschillende pasovergangen. De oudste is een simpel muilezelpad, dat nog steeds bewandelbaar is. In 1876 kwam er een tweede pas, met een tunnel die het lastigste stuk van de col voor het verkeer begaanbaar maakte. In de oorlog lieten de Duitsers deze tunnel echter springen toen ze zich terugtrokken. De tunnel werd niet meer herbouwd, maar in plaats daarvan kwam er een lange lus in de weg die de Col du Télégraphe weer opende voor het verkeer.

Onze wandeling voert naar Les Trois Croix, een uitzichtpunt met een kapelletje en drie kruizen. Het eerder genoemde muilezelpad voerde ook langs dit punt over de col. Lastig is deze wandeling niet, maar dat komt deels ook door de sneeuwschoenen die we aan hebben. Stéphane is een kenner van de natuur in deze streek. Hij leert ons gaandeweg de basis van het herkennen van sporen. Welke soorten vind je hier in de winter, en welke vorm hoeven horen daarbij? Maar ook laat hij zien hoe je eenvoudig kunt zien welke kant een dier gelopen heeft in de sneeuw. De gaten die de poten hebben achtergelaten zijn aan een kant steil, en aan de andere kant geleidelijk oplopend.

Na een klein uurtje wandelen komen we vanaf de col aan bij de drie kruizen. Hier is het tijd voor een tussendoortje. Stéphane tovert een paar broden en wat marmelade, worst, kaas en thee uit zijn rugzak en maakt een borrelplankje klaar op de sneeuw. Een van de Normandiërs deelt een flacon Calvados, dat smeert de kelen en verhoogt de sfeer nog meer. Ondertussen is het uitzicht ook niet mis. In de verte ligt Valloire, tegenover ons zien we de Aiguilles d’Arves, drie tanden van 3.300 tot 3.500 meter hoogte.

Praktisch

Zelf ook een keer sneeuwschoenwandelen tijdens je wintersport? Of in plaats van skiën de hele week wandeltochtjes maken? In vrijwel elk skigebied vind je wel organisaties die dit mogelijk maken, informeer daarvoor bij het plaatselijke Office de Tourisme. In Valmeinier zijn er twee of drie van dit soort organisaties. Wij gingen mee met Stéphane van Esprit Montagne. Kijk op zijn website voor een overzicht van uitstapjes die hij organiseert. Qua tarief moet je rekenen met ongeveer 25,- euro per dagdeel.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *