Simorre en de versterkte kerk

De Gers zit vol met bijzondere dorpjes. Een daarvan is Simorre, in het zuiden van de streek. Hoogtepunt van het dorp is de bijzondere kerk, de église Notre-Dame-de-l’Assomption. Het was de bekende architect Viollet-le-Duc die in de negentiende eeuw het aanzien van deze kerk flink veranderde, zoals hij op meer plekken in Frankrijk heeft gedaan.

Voordat ik vanuit de Gers terugkeerde naar Toulouse, vanwaar ik weer naar Amsterdam zou vliegen, had ik nog net tijd om het zuidoosten van de streek te verkennen. Iets waar ik naar uit had gezien, omdat ik wist dat zich hier enkele mooie uitzichtpunten richting de Pyreneeën bevonden. Maar daarover lees je in een volgend blog meer.

Want allereerst kwam ik vanuit de richting van Auch langs het leuke dorp Simorre. In het zuidwesten van Frankrijk heb je grofweg drie verschillende soorten middeleeuwse dorpen: sauvetés, castelnaus en bastides, in chronologische volgorde. De eerste ontstonden rondom kloosters, het waren plekken waar vogelvrije en minder bedeelde mensen konden schuilen en niet opgepakt mochten worden. Een soort vrijstaatjes dus. De tweede ontstonden rondom een kasteel, waar mensen zich eveneens veilig voelden tegen rondtrekkende bendes en rivaliserende machthebbers. En de derde, bastides, werden opgericht vanaf de tweede helft van de dertiende eeuw, en waren nieuwe dorpen op vaak onontgonnen land waar bewoners allerlei rechten kregen, teneinde het aantrekkelijker te maken om hier te gaan wonen.

Klooster

Simorre was een van de eerste sauvetés, wat betekent dat er hier vroeger dus ook een klooster gestaan moet hebben. Daar is nu niet veel meer van te zien, behalve de imposante kloosterkerk in het midden van het dorp. Deze huidige kerk dateert deels uit het begin van de veertiende eeuw. In die tijd werden ook allerlei kloostergebouwen opnieuw opgebouwd. En anders dan op andere plaatsen hadden de Honderdjarige oorlog en de godsdiensttwisten weinig invloed op de staat van deze gebouwen. Het was echter de Revolutie die het einde van het klooster betekende. Alleen de kerk bleef gespaard, omdat deze toen al eeuwenlang ook in dienst was als parochiekerk voor de inwoners van het plaatsje.

Uit tekeningen van die tijd weten we dat de kloosterkerk er in die tijd heel anders uitzag dan nu. Halverwege de negentiende eeuw trok de kerk namelijk de aandacht van Viollet-le-Duc, die grootse ideeën had over hoe deze kerk er eigenlijk uit zou moeten zien. Hij bedacht allerlei uitbreidingen om de kerk een meer gefortificeerd uiterlijk te geven. Tegenwoordig zijn wetenschappers ervan overtuigd dat de kerk er nooit in de geschiedenis zo uit heeft gezien als in de gedachten van Viollet-le-Duc. Aan de ene kant is dat dus jammer, want het originele uiterlijk van de kerk is nog maar moeilijk door de verfraaiingen heen te zien. Aan de andere kant heeft Simorre nu wel een bouwwerk dat de aandacht trekt én het dorp een bezoek meer dan waard maakt.

Niet alleen de kerk

Overigens is Simorre niet alleen om de kerk een leuk dorp om te bekijken. Door heel het dorp heen vind je pittoreske straatjes met typische vakwerkhuisjes. En in de buurt van de kerk is ook nog een mooie massieve houten markthal, waar nog steeds regelmatig een markt wordt gehouden. In Simorre is bovendien een klein museum gevestigd waar je alles te weten komt over het boerenleven in de streek, met name in de tijd voor 1960. Hoe leefde men in die tijd, hoe zag een typische dag eruit? Je komt het te weten aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen en interieurstijlen. Ook oude ambachten komen aan de orde in het museum. En ben je uitgekeken in het dorp? In de nabije omgeving kun je prachtige tochten met de auto, fiets of gewoon te voet maken.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.