Signal d’Uchon: uitzichtpunt in de Morvan, met verrassing

Ik ben gek op uitzichtpunten. Je voelt je klein worden bij oneindige vergezichten, een wereld die aan je voeten ligt. Precies dat gevoel kreeg ik bij het Signal d’Uchon, een bijzondere verzameling rotsblokken op een heuvel aan de rand van de Morvan. Het kost even een tijdje om alles wat je hier kunt zien op je in te laten werken. De typische landschappen van de Morvan, de heuvels, omheinde weilanden en akkers, de boerderijen die tussen deze lappendeken verspreid liggen. En het Signal d’Uchon heeft nog een leuke verrassing in petto.

Het dorpje Uchon ligt op een opvallende verhoging in het landschap, deze heuvel in het zuiden van de Morvan bereikt een hoogte van 681 meter. Bijzonder is dat verspreid over het landschap overal grote grillig gevormde blokken graniet liggen, die door erosie aan het oppervlakte zijn gekomen. De vormen maken het tot een feeërieke plaats, wat nog versterkt wordt door het feit dat de rotsen allerlei namen hebben gekregen, zoals de mammoet, hondenneus en carnaval. Bij die laatste rotsverzameling, het carnaval, vind je het uitzichtpunt.

De panoramatafel die je precies laat zien welke gebieden en plekken zich voor je bevinden, ligt op een paar minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Bij het uitzichtpunt is ook een kleine ontdekkingsroute uitgezet. Loop in elk geval even naar de meest westelijke verzameling rotsen, voor een overweldigende blik op de Morvan.

Het weggetje naar het Signal d’Uchon toe, vanaf Autun via het dorp Uchon, is overigens ook de moeite waard, zowel voor automobilisten als voor wielrenners. Vanaf het gehucht Les Serteaux is de weg zelfs een van de lastigste beklimmingen van de Morvan, met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan negen procent over ruim drie kilometer.

Uitzicht op de Puy de Dôme

Hierboven had ik het al over een verrassing die deze plek te bieden heeft. Je moet er even je best voor doen, want er zit een bos in de weg, maar vanuit een paar hoeken kun je bij goed weer zelfs de Puy de Dôme in de Auvergne zien liggen. Naar het zuidwesten gezien is de Puy de Dôme de eerste grote verhoging in het landschap vanaf de Bourgogne. Ik had op de panoramatafel ontdekt dat deze iconische bergtop vanaf hier te zien zou moeten zijn, maar er zit de hele tijd een verzameling dennenbomen in de weg van het uitzicht. Bij het teruglopen naar de auto kijk ik af en toe verlangend opzij, maar nog steeds zie ik naast het bos alleen maar lagere heuvels en vlaktes. Plotseling is er echter een opening en zie ik ineens een driehoekig topje in de laatste zonnestralen aan de horizon verschijnen. Ik pak snel weer mijn camera tevoorschijn en maak wat foto’s, tussen de bladeren en takken van een struik door.

Ruim drie jaar geleden stond ik daar op het topje van de al lang gedoofde vulkaan, de gedachten gaan even terug naar wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd, sinds die eerste persreis voor mijn blog Frankrijk Puur . Later zoek ik op hoeveel kilometer de Puy de Dôme hiervandaan verwijderd is. Slechts honderdvijftig kilometer hemelsbreed, blijkt. Dichtbij genoeg om er even van te dromen, en de Auvergne opnieuw op het verlanglijstje te zetten.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.