Sévérac-le-Château, prachtig middeleeuws stadje met kasteel in de Aveyron

1337 keer gelezen

In het zuidelijke deel van het Centraal Massief vind je tal van leuke dorpjes, steden en kastelen, maar Sévérac-le-Château heeft alles in een: een middeleeuws stadscentrum, een kasteel op een heuvel, mooi uitzicht over de omgeving, alle reden dus om dit stadje met een bezoek te vereren als je binnenkort in de buurt bent.

advertentie

De heuvel waartegen Sévérac is gebouwd en de omliggende streek zijn al sinds de prehistorie bewoond. Dat blijkt onder meer uit de aanwezigheid van hunebedden, in de nabije omgeving bijvoorbeeld bij het dorp Buzeins. De strategische plek, op allerlei handelsroutes, en met uitzicht over de omgeving, waren in de middeleeuwen reden om hier een kasteel op te richten. De oudste delen van het kasteel stammen waarschijnlijk uit de tiende eeuw. In de loop der tijd behoorde het toe aan diverse families. De familie Arpajon breidde het kasteel in de zeventiende eeuw flink uit in Renaissance-stijl. De eeuwen daarna verviel het kasteel echter langzaam, tot de ruïnes die nu nog resten in 1966 werden aangekocht door de gemeente Sévérac.

De middeleeuwse stad is tegen de zuidwestkant van de heuvel gebouwd, en werd beschermd door muren en vier versterkte poorten, waarvan er twee de tand des tijds hebben doorstaan. Tussen de smalle straatjes vind je tal van leuke binnenplaatsen, torentjes en bijzondere gevels.

Behalve een bezoek aan het kasteel, waar je een rondleiding kunt volgen, zijn er tal van bezienswaardigheden. Zo biedt het stadje plaats aan de oudste industriële watermolen van de Aveyron, een kerk uit de twaalfde eeuw en een kapel uit de zeventiende eeuw. Daarnaast is er een archeologisch museum met allerlei voorwerpen uit de prehistorie.

De omgeving is bovendien ook erg pittoresk, met heuveltjes, riviertjes, kleine weides en bossen. Op enkele kilometers bevindt zich de bron van de rivier de Aveyron, die uitkomt in de Tarn.

Meer info over deze streek? Kijk eens rond op de website van het toerismebureau van Sévérac.

Foto: Richard White/Flickr

Foto: Richard White/Flickr

Foto: Jeroen van Lieshout/Flickr

Foto: Jeroen van Lieshout/Flickr

Foto:  Office de Tourisme du Pays Sévéragais

Foto:
Office de Tourisme du Pays Sévéragais

Foto: tetue/Flickr

Maison de Jeanne, het oudste huis van de streek. Foto: tetue/Flickr

Accommodatie in Frankrijk

Op zoek naar een sfeervol huisje, fijne camping, hotel of chambres d'hôtes in Frankrijk? Via de partners van Frankrijk Puur vind je snel aanbiedingen van vakantiehuisjes en campings in Frankrijk.
Klik hier voor vakantiehuisjes
Klik hier voor campings
Klik hier voor hotels en bed & breakfasts/chambres d'hôtes

Lees ook:

Plaats een reactie

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox