Sentier Karstique, ontdekkingstocht door de bossen van de Jura

De Jura is een gebergte en departement in het oosten van Frankrijk, aan de grens met Zwitserland. Het gebied is voor bijna de helft bedekt met bos en het massief is een zogeheten karstgebergte, waardoor er grillige landschappen ontstaan. Het Sentier Karstique is een speelse wandeling dwars door het landschap dat zo kenmerkend is voor de Jura.

Het is een mooie zondagmiddag als we onze auto parkeren langs de D4, een kwartiertje ten noordwesten van Champagnole. Dat dit ook voor de Fransen een populair gezinsuitje is, merken we aan de vele kinderstemmen die opklinken uit het bos. Vanaf de parkeerplaats is nog niet veel te zien van de bijzonder gevormde stenen waar we straks overheen wandelen, maar daar zal gauw verandering in komen.

Karstlandschap

Een karstlandschap ontstaat in gebieden waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door regenwater. Hierdoor ontstaan grillige landschappen vol spleten, gaten en ondergrondse gangenstelsels. In Frankrijk vind je naast de Jura nog veel meer gebieden met karst, zoals de Causse du Larzac in het Centraal Massief, het plateau van de Vercors en het Baugesmassief.

Vormenspel

Het Sentier Karstique is een rondwandeling die je in twee lussen langs verschillende typische karstverschijnselen voert. Verspreid door het bos staan beschilderde stenen en met een beetje creativiteit kun je zelf tussen de bomen ook allerlei vormen ontwaren. Kleine paadjes voeren naar flinke gaten (gouffres) in de grond, waar de grond is weggezakt. Op sommige plekken, zoals bij de Gouffre des Arcades, is niet alle grond ingestort en zijn er natuurlijke bogen gevormd. Een van de hoogtepunten, halverwege de eerste lus, is de Loge Maillet. In deze grot van ongeveer tien meter lang woonde aan het begin van de twintigste eeuw een kluizenaar, die zijn naam aan de grot heeft gegeven.

Doolhof en grot

Voor de tweede lus van deze wandeling duiken we het bos aan de andere kant van de weg in. Al gauw komen we bij een lapiaz, een soort labyrint. Het water heeft in de kalksteen paadjes tot heuphoogte uitgesleten waar een volwassen persoon gemakkelijk doorheen kan wandelen. Door de pijlen te volgen komen we aan de andere kant van het labyrint weer op het pad terecht. We lopen een eind verder, tot we de Grotte de Bilbao tegenkomen. Nieuwsgierig kijken we in het gat in de grond. Deze grot blijkt veel groter dan we hadden verwacht, met een trap dalen we bijna vijf meter af in de grond. Het is pikdonker. Met een zaklamp schijnen we op de wanden, die volstaan met namen en jaartallen. We volgen stemmen en lichtbundels die van verderop in de grot komen en ontdekken dat er nog twee kleine zalen zijn, wederom vol met eeuwenoude graffiti.

Praktische informatie

 • Adres en parkeren: Parkeren kan langs de D4, 2,5 kilometer ten zuiden van Molain en 2 kilometer ten noorden van Besain.
 • Afstand: 3,75 kilometer (in te korten door slechts een van de twee lussen te lopen)
 • Hoogteverschil: 50 meter
 • Niveau: Familie, geschikt voor alle leeftijden (kinderen wel in de gaten houden rondom de (omheinde) diepe spleten en gaten)
 • Toegankelijkheid: Niet rolstoeltoegankelijk en niet geschikt met kinderwagens, vanwege stenen op het pad

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Sentier Karstique, ontdekkingstocht door de bossen van de Jura

 • Heb jullie ebook dankbaar gedownload.

  Er staan prachtige routes en tips in waar ik zeker gebruik van ga maken.

  Ben 67, heb in mijn leven, met gezin, mijn vrouw of met vrienden al heel Frankrijk doorkruist en dus al heel veel moois gezien en ervaren.

  Hoop nog heel veel van dit prachtige land te mogen zien en ervaren.

  Jullie kennis, ervaring en boeken zorgen voor veel inspiratie en zullen hierbij zeker kunnen helpen.
  Heb er ook veel bewondering voor dat jullie, dit project ondernomen hebben en er al zo ver mee gekomen zijn.

  Weet zeker dat jullie nog veel meer gaan bereiken en dat is heel goed nieuws voor al diegenen die hiervan gebruik kunnen gaan maken.

  Frankrijkpuur helpt je dit prachtige land te leren kennen in al zijn enorme diversiteit.

  Dank en chapeau hiervoor!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.