D

De bezienswaardigheden van Sens, eeuwenoude stad aan de Yonne

Sens

Ooit was het de hoofdstad van de Keltische stam Senones, na Caesars overwinning op de Galliërs ontwikkelde het zich als Romeinse stad en in de middeleeuwen verrees hier de eerste gotische kathedraal van Frankrijk. Tegenwoordig is Sens een levendige stad met een buitengewoon interessant museum met archeologische vondsten uit de streek en een van de rijkste kerkschatten van het land.

Streektips

Zelf een bezoek brengen aan Sens? Misschien heb je wat aan deze tips!

Sens ligt in het noordwesten van de Bourgogne, niet ver van de grenzen met de Champagnestreek en Île de France. Tijdens ons verblijf in de omgeving van Troyes stond deze stad dan ook op het verlanglijstje, vooral omdat ik had gelezen over de indrukwekkende kathedraal en het aangrenzende Musée de Sens, waar veel Romeinse overblijfselen te bewonderen zijn.

We parkeren de auto op een van de vele parkeerplaatsen aan de brede weg die het oude centrum omringt. Aan de vorm van de weg, ovaal om de binnenstad heen, kun je nog de ligging van de Romeinse stadsmuren herkennen. Op een paar plekken zijn stukjes van deze muur bewaard gebleven, met name in de middeleeuwse Poterne des Quatre-Mares, een versterkte poort, en in de Tour de la Brêche, iets verderop. De Gallo-Romeinse herkomst herken je aan de nauwkeurig uitgelijnde kleine stenen, afgewisseld met enkele rijen bakstenen. Eenzelfde patroon zie je bijvoorbeeld ook terug in de muren van Tours, Le Mans of Beauvais.

Anders dan Troyes, heeft Sens geen groot centrum en is de lijst met bezienswaardigheden wat kleiner, zodat je uitgebreid de tijd kunt nemen om dat wat er is te bekijken. Waar het centrum van Troyes bezaaid ligt met vakwerkhuizen, vind je die in Sens met name in één straat, de Grande Rue die dwars door het centrum loopt, vanuit het oosten richting de rivier. Het eerste doel is de Église Saint-Maurice de Sens, een twaalfde eeuwse kerk die op een eiland in de Yonne ligt. Helaas is deze maar een paar dagen per jaar geopend, maar de aanblik van buitenaf is ook al de moeite waard. Omdat het tegen lunchtijd is, besluiten we eerst een hapje te gaan eten voordat we naar de twee hoogtepunten van de stad gaan, de kathedraal en het museum. We strijken neer bij restaurant Monette, waar we genieten van een prima Franse keuken met huisgemaakte gerechten.

Kathedraal

Aan het begin van de middag wandelen we richting de kathedraal. Neem de tijd om naar de fraaie gevels van het gebouw te kijken. De voorkant van de kerk heeft bijvoorbeeld drie portalen met mooie timpanen. Wat direct opvalt is het gebrek aan symmetrie. Van de noordtoren ontbreekt het bovenste stuk. Vaak is dat vanwege een gebrek aan geld, aangezien torens meestal het sluitstuk van kerkbouw waren. In dit geval stond er tot 1848 echter wel een klokkentoren van een kleine dertig meter hoogte op de noordtoren. Die werd in dat jaar afgebroken uit voorzorg, in de hoop hem ooit weer te kunnen terugplaatsen, tot op heden zonder resultaat. Maar ook het onderste stuk van de voorgevel is asymmetrisch. In 1268 stortte de zuidtoren namelijk in, waarbij een groot deel van de voorgevel verwoest werd. Het zuidelijke deel van de voorgevel en de zuidtoren zijn dus een stukje nieuwer dan het noordelijke deel.

De kathedraal van Sens staat bekend als de eerste gotische kathedraal van het land. Aan het begin van de twaalfde eeuw besloot de toenmalige aartsbisschop van Sens dat er een nieuwe kerk moest verrijzen, groter dan welke andere kerk dan ook in Frankrijk. Dat had een reden, want, hoewel je het nu amper nog kunt voorstellen, was Sens in die tijd zowat de belangrijkste stad van Frankrijk. De aartsbisschop van Sens was namelijk gedurende een deel van de middeleeuwen een van de invloedrijkste geestelijken van het land. De kerk die gebouwd ging worden moest anders worden dan anders, en de architect kwam dan ook met diverse vernieuwende ideeën. Twee daarvan zouden met name bekend komen te staan als kenmerk van de gotiek: de kruisribgewelven en de ranke luchtbogen tussen steunberen en zijgevels. Een regelrechte breuk met de tot dan toe overheersende romaanse stijl, wat er bovendien voor zorgde dat de kerk hoger en breder kon worden dan voorheen. De kerk werd uiteindelijk in 1164 ingewijd door Paus Alexander III, die vanwege gedoe over de opvolging Rome ontvluchtte en enkele jaren in Sens verbleef.

Ondanks dat het de oudste gotische kathedraal is, is de kerk minder bekend dan bijvoorbeeld die van Amiens, Reims of Parijs. Wat mij betreft is dat ten onrechte, want zodra je het gebouw binnenkomt raak je als vanzelf onder de indruk van de overweldigende afmetingen, de kleurrijke glas-in-loodramen en de mystieke stilte die er heerst. Een groot deel van de glas-in-loodramen dateert uit de zestiende eeuw, maar de oudste, uit de dertiende eeuw, vind je aan de noordkant van het koor. De bekendste van de ramen verbeeldt de komst van aartsbisschop van Canterbury, Thomas Becket, die later vermoord werd.

Musées de Sens

De kathedraal van Sens heeft een enorm rijke kerkschat, die opgeslagen ligt in het plaatselijke museum. De objecten variëren van allerhande relikwieën tot bijvoorbeeld de religieuze kleding van Thomas Becket, de aartsbisschop van Canterbury die vier jaar in de stad verbleef na zijn vlucht uit Engeland. Maar er is meer te zien. Daarom lopen we na een bezoek aan de kathedraal meteen door naar het museum, dat gevestigd is in het voormalige aartsbisschoppelijke paleis.

Een bezoek aan het museum begint bij een collectie met voorwerpen uit de prehistorie, die in de omgeving van Sens zijn gevonden. Het grootste deel van de archeologische collectie bestaat echter uit voorwerpen uit de Romeinse tijd. In de Laat-Romeinse tijd werden veel gebouwen afgebroken en met de stenen van deze gebouwen en andere stenen, zoals bijvoorbeeld grafmonumenten, werden de verdedigingsmuren van Sens gebouwd. Toen deze, met name in de achttiende en negentiende eeuw, weer werden afgebroken, ontdekte men veel relatief ongeschonden gebleven beeldhouwwerk en inscripties. Hoogtepunten van de collectie zijn diverse mozaïeken en bovenal een gereconstrueerde voorgevel van het plaatselijke badhuis. Niet te missen is ook de kelder van het museum, waar bij een vrij recente uitbreiding onverwachts de restanten van een badhuis werden gevonden, en die nu op de plek zelf toegankelijk zijn gemaakt.

Op de bovenste etages van het museum staan de overige werken van het museum uitgestald. In de ruimte naast de kathedraal vind je de kerkschatten, met onder meer kleding van Thomas Becket, en elders kun je een vrij kleine collectie met niettemin enkele bekende namen ontdekken. Zo hangen er enkele schilderijen van Pieter Brueghel de Jonge en Jacob van Ruisdael. Tot slot is er in een ruimte een expositie over Napoleon, want het museum heeft ook enkele Napoleon-objecten, waaronder de hoed die hij bij Waterloo gedragen zou hebben, een kostuum, een haarlok en een dodenmasker van l’empereur.

Vergeet als je nog tijd over hebt niet om ook nog even naar de Jardin de l’Orangerie te lopen, aan de oostkant van de kathedraal en het museum. Vanaf deze rustige, strakke tuin heb je een mooi uitzicht op de kathedraal. ‘s Zomers bloeien hier de mooiste bloemen, ook vind je er een deel met eetbare planten.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *