Het kasteel van Sedan

Het kasteel van Sedan

door Martijn
988 keer gelezen

Ik voel me speciaal wanneer ik mijn auto door de lange en smalle Porte des Princes heen stuur. Ooit moet het een privilege zijn geweest, om met koets en al tot aan de binnenplaats van het Château de Sedan te rijden. En ondanks dat ik weet dat de tijden zijn veranderd, verwacht ik half dat een lakei of bediende de deuren van mijn auto opendoet, me hartelijk welkom heet en me introduceert bij de Heer van Sedan. Maar net voor mijn fantasie me verder terug in de tijd voert, knipper ik met mijn ogen en zie ik waar ik zojuist ben aangekomen. De dikke muren en hoge gebouwen rondom de binnenplaats hebben een imponerend effect. Rechts van me ontwaar ik een strak gerestaureerde vleugel van het kasteel, met daarvoor een hotelentree. En links, aan de overkant zie ik de ingang van het kasteel zelf. Daar moet ik heen, voor een bezoek aan het grootste middeleeuwse kasteel van Europa. En alsof het nog niet genoeg is, vandaag breng ik de nacht door binnen de muren van dat bijzondere kasteel.

advertentie

Kasteel van Sedan

Op naar het Kasteel van Sedan

Hôtel Le Château Fort de Sedan

Hôtel Le Château Fort de Sedan

Bezoek aan het kasteel

Het kasteel van Sedan dateert uit de vijftiende eeuw, als Évrard III de La Marck er een eerste versterkt landhuis laat bouwen. Zijn zoon bouwt het verder uit, maar het is zijn kleinzoon Robert II de La Marck die ervoor zorgt dat het kasteel zo’n imposant bouwwerk werd. In die tijd was Sedan een onafhankelijk gebied, en dat duurde tot aan 1644. Een van de bekendste bewoners van het kasteel was Henri de La Tour d’Auvergne, een groot militair, die bovendien protestants was, in tegenstelling tot de grote meerderheid van Frankrijk in die tijd. Ook nadat Sedan door Frankrijk ingelijfd werd bleef het kasteel een belangrijke strategische plek, zelfs tot aan de Tweede Wereldoorlog toe.

Alle ins en outs over de geschiedenis van dit grote kasteel krijg je te zien en te horen bij een bezoek. Je loopt (eventueel met Nederlandstalige audiogids) een vaste route door het kasteel heen, waarbij je een overzicht krijgt van de verschillende bouwfases van het kasteel, van de eigenaren van het kasteel, maar ook van het leven van de gewone soldaat, waarvan er hier in de loop der tijd veel gelegerd waren. Het verbaast me te zien dat de soldaten zonder enig comfort hun werk moesten doen, terwijl enkele meters verderop de eigenaren van het kasteel in alle luxe verbleven. Bijzonder vind ik het om te lopen door de smalle doorgangen en trappen, van helemaal onderin het kasteel tot aan de hoogste verdiepingen. Je komt onder andere door een oude verdekte slotgracht die jarenlang in gebruik is geweest als plek om te sporten. Hier speelden ze het jeu de paume, een balspel waaruit het tennis is voortgekomen. Zowel de soldaten als veel van de prinsen en koningen die hier kwamen, waren fan van dit spelletje.

Leuk is ook dat in het kasteel enkele scènes uit het leven zijn uitgebeeld met behulp van levensgrote poppen. De meest bijzondere daarvan is de scène waar de huwelijkssluiting tussen Charlotte de La Marck en Henri de La Tour d’Auvergne is verbeeld. Verder kom je bij een bezoek aan het kasteel ook langs enkele exposities, waardoor je een idee krijgt van de archeologische vondsten die er hier gedaan zijn. Je ziet onder andere dobbelstenen en een kaartspel dat is gevonden, maar ook allerlei kogels en wapentuig. In de bovenzaal van het kasteel staat bovendien een gedetailleerde maquette van Sedan en omgeving, waar je kunt zien hoe uitgebreid de verdedigingswerken in deze streek vroeger waren. Van alle militaire bouwwerken die je op de maquette ziet, is vandaag vrijwel alleen het kasteel nog overgebleven.

Het kasteel van Sedan

Uitzicht op Sedan

Het kasteel van Sedan

Hotel

En dan is het tijd om in te checken bij mijn bijzondere slaapplek vannacht. Ik steek de binnenplaats over en betreed Hôtel Le Château Fort de Sedan. Waar ik donkere en nauwe gangen verwacht, opent zich een grote ontvangsthal met rechts de hotelbalie en links de hotelbar. Mijn kamer bevindt zich op de eerste verdieping van het hotel, bijna pal boven de entree. De inrichting is modern met een stijlvolle historische touch, met name door de dikke stenen muren aan de raamkant. Ooit was dit bijgebouw een prominente opslagplaats. Als ik naar buiten kijk richting de hoofdingang van het kasteel waan ik me weer even terug in de tijd, ondanks de auto’s op de binnenplaats. ‘s Avonds wacht me nog een bijna koninklijke maaltijd in La Tour d’Auvergne, het restaurant dat bij het hotel hoort. Ik kan er wel aan wennen, zo’n vie de château!

Ook slapen in een kasteel? Boek hier je overnachting!
Tip: Andere kasteelovernachtingen in Frankrijk

Het kasteel van Sedan

Hôtel Le Château Fort de Sedan

Het kasteel van Sedan

Het kasteel van Sedan

Het kasteel van Sedan

Lekker eten in het restaurant La Tour d'Auvergne

Lekker eten in het restaurant La Tour d’Auvergne


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Overnachten in Le Château Fort Sedan, kasteel in de Franse Ardennen

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox