Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
CorsicaHaute-Corse

Adembenemende natuur op Corsica: boottocht naar Scandola en Calanques de Piana

Misschien wel het mooiste eiland van Europa, Corsica, door de Fransen ook wel liefkozend het Île de Beauté genoemd. En schoonheid vind je er zeker, want de natuurpracht is er overweldigend aanwezig. Schitterende baaien met goudgele stranden, lieflijke dorpjes, grillige bergtoppen, en dat alles op een eiland met een oppervlakte van grofweg een vijfde van Nederland. Een van de mooiste stukjes natuur vind je in het natuurpark Scandola. Ik maakte er een boottocht en laat je in deze blog de hoogtepunten zien!

Je leest op deze pagina over:

Nadat we ‘s morgens vroeg op de luchthaven van Ajaccio geland zijn, zetten we via de beroemde Calanques de Piana, met de grillig gevormde rotsen, koers naar het haventje Porto. Op de eerste dag van mijn reis naar Corsica staat een boot-excursie gepland naar het Scandola-natuurreservaat. Dit natuurgebied werd opgericht in 1975 en kreeg in 1983 ook een vermelding op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De dag ervoor had ik telefonisch gereserveerd voor een tochtje naar dit park. Er zijn veel aanbieders van excursies naar Scandola, met min of meer allemaal dezelfde pakketten: of een tochtje naar Scandola alleen, of een tochtje naar de Calanques de Piana en de Capo Rosso, of een tocht die beide bezienswaardigheden combineert.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De haven van Porto

Porto

Wanneer we ons gereserveerde ticket ophalen bij en winkeltje in de haven van Porto horen we dat we geluk hebben. We hadden gereserveerd voor de tocht naar Scandola, maar omdat we de enige zijn voor die excursie krijgen we kosteloos een ‘upgrade’ naar de excursie die de hele baai inclusief Capo Rosso zal aandoen. Dat betekent niet drie uur in de boot, maar vier uur, en daarmee een extra unieke blik op dit deel van de Corsicaanse kust.

Een uurtje later stappen we in het kleine haventje – met tal van toeristenbootjes – aan boord van een van de twaalfpersoonsbootjes van Pass’Partout, een van de organisaties die boottochten aanbiedt. Terwijl de kapitein ons bijpraat over de omgeving en wat we allemaal gaan zien op deze tour, varen we met een gezapig gangetje de haven uit. Daarna gaat de gashendel iets meer open, en binnen een minuut of tien komen we aan bij de eerste bezienswaardigheid onderaan de Calanques de Piana, het vissersgehucht Ficajola, verborgen tussen de rotsen. Alleen bereikbaar via de zee, of via een steil paadje dat tussen de kliffen naar beneden afdaalt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Ficajola

Bijzondere vormen

Wanneer we vervolgens de bocht omvaren komen we bij het leukste gedeelte van de zuidkant van de baai van Porto, onderaan Capo Rosso. De kapitein van het bootje wijst ons op allerlei rotsen en vertelt iets over de geologische bijzonderheden, hoe die rotsen zo gevormd zijn. Wat je hier veel ziet zijn gaten in de rotsen, waardoor je mooie doorkijkjes hebt. Kleuren in overvloed, want het diepblauw van de zee, met de witte schuimkoppen, steekt af tegen het rood van de rotsen en het groen van de boompjes en struiken die verderop groeien. En voor de liefhebbers van grotten speelt de kapitein ook nog even voor speleoloog: hij manoeuvreert de complete boot een grot binnen, om er vervolgens in de achteruit weer moeiteloos uit te varen.

Scandola

En dan is het vasthouden en zitten geblazen voor de overtocht van de Capo Rosso naar het natuurreservaat Scandola. In een minuut of tien steken we de baai over en belanden we in een compleet andere wereld. Hier zijn de rotsen nog roder en grilliger dan we tot nu toe gezien hebben. In de rotsen zijn allerlei figuren te ontdekken, en verderop zien we ook het begin van het Corsicaanse hooggebergte al, hoog boven ons uittorenen. Een boottochtje naar Scandola laat je je klein voelen, tegenover zoveel indrukwekkende natuur. Ondertussen neemt de kapitein je ook mee naar de geschiedenis en vertelt hij over de flora en fauna van het gebied. Voor de kust, op een eilandje, prijkt een Genovese toren van eeuwen geleden, toen de Italianen hier de dienst uitmaakten. En bovenop een rots zien we het nest van een visarend. Dankzij de geringe aanwezigheid van de mens in dit streng bewaakte natuurgebied, is het een toevluchtsoord voor allerlei diersoorten, zowel op land als in de zee. Het schijnt dat je op boottochtjes naar Scandola ook nog de kans hebt dolfijnen tegen te komen. Zoveel geluk hebben we vandaag helaas niet.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Zie je de olifant zitten?
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De Genovese toren.
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Girolata

Vrijwel alle boot-excursies naar Scandola hebben het dorp Girolata als tussenstop. En dat is niet voor niets, want dit pittoreske dorp is alleen per boot bereikbaar, of met een urenlange wandeling over een eenvoudig voetpad. Het ligt in een rustige baai, die vroeger in trek was bij piraten. Misschien dat het dorp daaraan ook het vrijbuiter-imago dankt. Op het strandje waar de aanlegsteiger zich bevindt, staan enkele houten hutjes, omringd door tropische begroeiing. Je waant je bijna op de Caraïben in plaats van in de Middellandse zee. De kapitein geeft ons een kleine driekwartier de tijd, genoeg om het dorpje te verkennen en even op een terrasje neer te ploffen voor een Corsicaans biertje. De tijd vliegt zo echter wel om, en voor we het weten staan we weer op de boot voor de laatste etappe, die ons van Girolata naar Porto terugbrengt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Praktisch

Er zijn veel bedrijven die boottochten aanbieden aan de westkust van Corsica. In de meeste dorpjes hier vind je wel een verkooppunt van een of meer van deze organisaties. De bootjes variëren in grootte, van enkele personen tot zo’n 100 personen, dus let even op welke organisatie je neemt. Het leek me zelf wat leuker om op een kleiner bootje te zitten, dan kun je nog net wat dichter bij de kust komen en de rondleiding heeft een wat persoonlijker karakter. Ik zelf ging mee met Pass’Partout. Een andere optie is Corse Emotion, die kun je hier online boeken.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Beste Martijn,
    Top beschreven. Het heeft ons aangezet om er naar toe te gaan.
    Overigens een prachtige website FrankrijkPuur!
    Complimenten en wij blijven volgen!
    Alexander.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant