Doen op Corsica: boottocht naar natuurreservaat Scandola

Misschien wel het mooiste eiland van Europa, Corsica, door de Fransen ook wel liefkozend het Île de Beauté genoemd. En schoonheid vind je er zeker, want de natuurpracht is er overweldigend aanwezig. Schitterende baaien met goudgele stranden, lieflijke dorpjes, grillige bergtoppen, en dat alles op een eiland met een oppervlakte van grofweg een vijfde van Nederland. Een van de mooiste stukjes natuur vind je in het natuurpark Scandola. Ik maakte er een boottocht en laat je in deze blog de hoogtepunten zien!

Nadat we ‘s morgens vroeg op de luchthaven van Ajaccio geland zijn, zetten we via de beroemde Calanques de Piana, met de grillig gevormde rotsen, koers naar het haventje Porto. Op de eerste dag van mijn reis naar Corsica staat een boot-excursie gepland naar het Scandola-natuurreservaat. Dit natuurgebied werd opgericht in 1975 en kreeg in 1983 ook een vermelding op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De dag ervoor had ik telefonisch gereserveerd voor een tochtje naar dit park. Er zijn veel aanbieders van excursies naar Scandola, met min of meer allemaal dezelfde pakketten: of een tochtje naar Scandola alleen, of een tochtje naar de Calanques de Piana en de Capo Rosso, of een tocht die beide bezienswaardigheden combineert.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De haven van Porto

Porto

Wanneer we ons gereserveerde ticket ophalen bij en winkeltje in de haven van Porto horen we dat we geluk hebben. We hadden gereserveerd voor de tocht naar Scandola, maar omdat we de enige zijn voor die excursie krijgen we kosteloos een ‘upgrade’ naar de excursie die de hele baai inclusief Capo Rosso zal aandoen. Dat betekent niet drie uur in de boot, maar vier uur, en daarmee een extra unieke blik op dit deel van de Corsicaanse kust.

Een uurtje later stappen we in het kleine haventje – met tal van toeristenbootjes – aan boord van een van de twaalfpersoonsbootjes van Pass’Partout, een van de organisaties die boottochten aanbiedt. Terwijl de kapitein ons bijpraat over de omgeving en wat we allemaal gaan zien op deze tour, varen we met een gezapig gangetje de haven uit. Daarna gaat de gashendel iets meer open, en binnen een minuut of tien komen we aan bij de eerste bezienswaardigheid onderaan de Calanques de Piana, het vissersgehucht Ficajola, verborgen tussen de rotsen. Alleen bereikbaar via de zee, of via een steil paadje dat tussen de kliffen naar beneden afdaalt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Ficajola

Bijzondere vormen

Wanneer we vervolgens de bocht omvaren komen we bij het leukste gedeelte van de zuidkant van de baai van Porto, onderaan Capo Rosso. De kapitein van het bootje wijst ons op allerlei rotsen en vertelt iets over de geologische bijzonderheden, hoe die rotsen zo gevormd zijn. Wat je hier veel ziet zijn gaten in de rotsen, waardoor je mooie doorkijkjes hebt. Kleuren in overvloed, want het diepblauw van de zee, met de witte schuimkoppen, steekt af tegen het rood van de rotsen en het groen van de boompjes en struiken die verderop groeien. En voor de liefhebbers van grotten speelt de kapitein ook nog even voor speleoloog: hij manoeuvreert de complete boot een grot binnen, om er vervolgens in de achteruit weer moeiteloos uit te varen.

Scandola

En dan is het vasthouden en zitten geblazen voor de overtocht van de Capo Rosso naar het natuurreservaat Scandola. In een minuut of tien steken we de baai over en belanden we in een compleet andere wereld. Hier zijn de rotsen nog roder en grilliger dan we tot nu toe gezien hebben. In de rotsen zijn allerlei figuren te ontdekken, en verderop zien we ook het begin van het Corsicaanse hooggebergte al, hoog boven ons uittorenen. Een boottochtje naar Scandola laat je je klein voelen, tegenover zoveel indrukwekkende natuur. Ondertussen neemt de kapitein je ook mee naar de geschiedenis en vertelt hij over de flora en fauna van het gebied. Voor de kust, op een eilandje, prijkt een Genovese toren van eeuwen geleden, toen de Italianen hier de dienst uitmaakten. En bovenop een rots zien we het nest van een visarend. Dankzij de geringe aanwezigheid van de mens in dit streng bewaakte natuurgebied, is het een toevluchtsoord voor allerlei diersoorten, zowel op land als in de zee. Het schijnt dat je op boottochtjes naar Scandola ook nog de kans hebt dolfijnen tegen te komen. Zoveel geluk hebben we vandaag helaas niet.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Zie je de olifant zitten?
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De Genovese toren.
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Girolata

Vrijwel alle boot-excursies naar Scandola hebben het dorp Girolata als tussenstop. En dat is niet voor niets, want dit pittoreske dorp is alleen per boot bereikbaar, of met een urenlange wandeling over een eenvoudig voetpad. Het ligt in een rustige baai, die vroeger in trek was bij piraten. Misschien dat het dorp daaraan ook het vrijbuiter-imago dankt. Op het strandje waar de aanlegsteiger zich bevindt, staan enkele houten hutjes, omringd door tropische begroeiing. Je waant je bijna op de Caraïben in plaats van in de Middellandse zee. De kapitein geeft ons een kleine driekwartier de tijd, genoeg om het dorpje te verkennen en even op een terrasje neer te ploffen voor een Corsicaans biertje. De tijd vliegt zo echter wel om, en voor we het weten staan we weer op de boot voor de laatste etappe, die ons van Girolata naar Porto terugbrengt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Praktisch

Er zijn veel bedrijven die boottochten aanbieden aan de westkust van Corsica. In de meeste dorpjes hier vind je wel een verkooppunt van een of meer van deze organisaties. De bootjes variëren in grootte, van enkele personen tot zo’n 100 personen, dus let even op welke organisatie je neemt. Het leek me zelf wat leuker om op een kleiner bootje te zitten, dan kun je nog net wat dichter bij de kust komen en de rondleiding heeft een wat persoonlijker karakter. Ik zelf ging mee met Pass’Partout. Een andere optie is Corse Emotion, die kun je hier online boeken.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Doen op Corsica: boottocht naar natuurreservaat Scandola

 • Beste Martijn,
  Top beschreven. Het heeft ons aangezet om er naar toe te gaan.
  Overigens een prachtige website FrankrijkPuur!
  Complimenten en wij blijven volgen!
  Alexander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid