Doen op Corsica: boottocht naar natuurreservaat Scandola

Misschien wel het mooiste eiland van Europa, Corsica, door de Fransen ook wel liefkozend het Île de Beauté genoemd. En schoonheid vind je er zeker, want de natuurpracht is er overweldigend aanwezig. Schitterende baaien met goudgele stranden, lieflijke dorpjes, grillige bergtoppen, en dat alles op een eiland met een oppervlakte van grofweg een vijfde van Nederland. Een van de mooiste stukjes natuur vind je in het natuurpark Scandola. Ik maakte er een boottocht en laat je in deze blog de hoogtepunten zien!

Nadat we ‘s morgens vroeg op de luchthaven van Ajaccio geland zijn, zetten we via de beroemde Calanques de Piana, met de grillig gevormde rotsen, koers naar het haventje Porto. Op de eerste dag van mijn reis naar Corsica staat een boot-excursie gepland naar het Scandola-natuurreservaat. Dit natuurgebied werd opgericht in 1975 en kreeg in 1983 ook een vermelding op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De dag ervoor had ik telefonisch gereserveerd voor een tochtje naar dit park. Er zijn veel aanbieders van excursies naar Scandola, met min of meer allemaal dezelfde pakketten: of een tochtje naar Scandola alleen, of een tochtje naar de Calanques de Piana en de Capo Rosso, of een tocht die beide bezienswaardigheden combineert.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De haven van Porto

Porto

Wanneer we ons gereserveerde ticket ophalen bij en winkeltje in de haven van Porto horen we dat we geluk hebben. We hadden gereserveerd voor de tocht naar Scandola, maar omdat we de enige zijn voor die excursie krijgen we kosteloos een ‘upgrade’ naar de excursie die de hele baai inclusief Capo Rosso zal aandoen. Dat betekent niet drie uur in de boot, maar vier uur, en daarmee een extra unieke blik op dit deel van de Corsicaanse kust.

Een uurtje later stappen we in het kleine haventje – met tal van toeristenbootjes – aan boord van een van de twaalfpersoonsbootjes van Pass’Partout, een van de organisaties die boottochten aanbiedt. Terwijl de kapitein ons bijpraat over de omgeving en wat we allemaal gaan zien op deze tour, varen we met een gezapig gangetje de haven uit. Daarna gaat de gashendel iets meer open, en binnen een minuut of tien komen we aan bij de eerste bezienswaardigheid onderaan de Calanques de Piana, het vissersgehucht Ficajola, verborgen tussen de rotsen. Alleen bereikbaar via de zee, of via een steil paadje dat tussen de kliffen naar beneden afdaalt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Ficajola

Bijzondere vormen

Wanneer we vervolgens de bocht omvaren komen we bij het leukste gedeelte van de zuidkant van de baai van Porto, onderaan Capo Rosso. De kapitein van het bootje wijst ons op allerlei rotsen en vertelt iets over de geologische bijzonderheden, hoe die rotsen zo gevormd zijn. Wat je hier veel ziet zijn gaten in de rotsen, waardoor je mooie doorkijkjes hebt. Kleuren in overvloed, want het diepblauw van de zee, met de witte schuimkoppen, steekt af tegen het rood van de rotsen en het groen van de boompjes en struiken die verderop groeien. En voor de liefhebbers van grotten speelt de kapitein ook nog even voor speleoloog: hij manoeuvreert de complete boot een grot binnen, om er vervolgens in de achteruit weer moeiteloos uit te varen.

Scandola

En dan is het vasthouden en zitten geblazen voor de overtocht van de Capo Rosso naar het natuurreservaat Scandola. In een minuut of tien steken we de baai over en belanden we in een compleet andere wereld. Hier zijn de rotsen nog roder en grilliger dan we tot nu toe gezien hebben. In de rotsen zijn allerlei figuren te ontdekken, en verderop zien we ook het begin van het Corsicaanse hooggebergte al, hoog boven ons uittorenen. Een boottochtje naar Scandola laat je je klein voelen, tegenover zoveel indrukwekkende natuur. Ondertussen neemt de kapitein je ook mee naar de geschiedenis en vertelt hij over de flora en fauna van het gebied. Voor de kust, op een eilandje, prijkt een Genovese toren van eeuwen geleden, toen de Italianen hier de dienst uitmaakten. En bovenop een rots zien we het nest van een visarend. Dankzij de geringe aanwezigheid van de mens in dit streng bewaakte natuurgebied, is het een toevluchtsoord voor allerlei diersoorten, zowel op land als in de zee. Het schijnt dat je op boottochtjes naar Scandola ook nog de kans hebt dolfijnen tegen te komen. Zoveel geluk hebben we vandaag helaas niet.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Zie je de olifant zitten?
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
De Genovese toren.
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Girolata

Vrijwel alle boot-excursies naar Scandola hebben het dorp Girolata als tussenstop. En dat is niet voor niets, want dit pittoreske dorp is alleen per boot bereikbaar, of met een urenlange wandeling over een eenvoudig voetpad. Het ligt in een rustige baai, die vroeger in trek was bij piraten. Misschien dat het dorp daaraan ook het vrijbuiter-imago dankt. Op het strandje waar de aanlegsteiger zich bevindt, staan enkele houten hutjes, omringd door tropische begroeiing. Je waant je bijna op de Caraïben in plaats van in de Middellandse zee. De kapitein geeft ons een kleine driekwartier de tijd, genoeg om het dorpje te verkennen en even op een terrasje neer te ploffen voor een Corsicaans biertje. De tijd vliegt zo echter wel om, en voor we het weten staan we weer op de boot voor de laatste etappe, die ons van Girolata naar Porto terugbrengt.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica

Praktisch

Er zijn veel bedrijven die boottochten aanbieden aan de westkust van Corsica. In de meeste dorpjes hier vind je wel een verkooppunt van een of meer van deze organisaties. De bootjes variëren in grootte, van enkele personen tot zo’n 100 personen, dus let even op welke organisatie je neemt. Het leek me zelf wat leuker om op een kleiner bootje te zitten, dan kun je nog net wat dichter bij de kust komen en de rondleiding heeft een wat persoonlijker karakter. Ik zelf ging mee met Pass’Partout. Een andere optie is Corse Emotion, die kun je hier online boeken.

Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes langs ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. De eerste 1.000 bestellers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Derde, herziene druk! (augustus 2022)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • Vanaf: 20,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Let op, dit is de tweede druk. Wil je de nieuwste editie, de herziene derde druk, klik dan hier.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

1 reactie op Doen op Corsica: boottocht naar natuurreservaat Scandola

 • Beste Martijn,
  Top beschreven. Het heeft ons aangezet om er naar toe te gaan.
  Overigens een prachtige website FrankrijkPuur!
  Complimenten en wij blijven volgen!
  Alexander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg ons ebook ’10 roadtrips in Frankrijk’ ter waarde van € 7,50 gratis.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.