Saulieu, etappeplaats op oude toeristische route

In vroeger tijden toerden de vakantiegangers kalmpjes van Parijs naar Lyon over tweebaanswegen, vandaag de dag heeft de Autoroute A6 deze functie overgenomen. Een stad die de charme van de oude Route Nationale 6 heeft weten vast te houden is Saulieu, in de Morvan. Het stadje heeft dan ook veel te bieden, of je nu op doorreis bent of in de streek verblijft.

Nog voor het tijdperk van de automobiel vormde Saulieu overigens al een rustpunt voor velen. Gedurende het Romeinse Rijk was hier bijvoorbeeld een nederzetting aan een doorgaande handelsroute. In de huidige naam herken je nog de oude Romeinse naam Sidolocus, zoals het hier toen heette. En ook in de middeleeuwen was Saulieu een knooppunt voor de handel en het transport in de streek.

Route Nationale 6

In de jaren ’70 werd de weg tussen Parijs en Lyon aangeduid als Route Nationale 6. Het groeide uit tot een belangrijke wegverbinding voor met name vakantiegangers, en Saulieu profiteerde van de stromen toeristen die over deze weg richting het zuiden trokken. Er verschenen allerlei restaurants en hotels, belangrijk cultureel erfgoed werd opgeknapt, het waren hoogtijdagen voor het toerisme in de streek.

Na de opening van de snelweg verminderde het belang van de oude wegverbinding en daarmee ook de aantallen toeristen die Saulieu aandeden. Toch heeft het als een van de weinige plekken aan de voormalige Route Nationale 6 veel van de oude glorie weten te behouden. Nog steeds staat Saulieu bekend als een plek waar je heerlijk kunt eten, en er is veel te zien in en rondom het stadje.

François Pompon

Wie Saulieu zegt, zegt François Pompon. De hier geboren kunstenaar kom je overal in het stadje tegen, vooral in de vorm van sculpturen. We beginnen onze wandeling door Saulieu bij het Musée François Pompon, dat naast beeldhouwwerk van de kunstenaar ook een bredere collectie heeft, met onder meer oude Romeinse grafmonumenten. Het is helaas gesloten wanneer we het stadje bezoeken, dus lopen we direct door naar de grootste bezienswaardigheid van Saulieu, de twaalfde-eeuwse kerk Basilique Saint-Andoche. Opvallend aan deze kerk is het moderne orgel, uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. De blauwe kast van het vernieuwende orgel, versierd met goudgele patronen, staat heel bijzonder in de verder grotendeels Romaanse stijl van het gebouw. De in prachtige staat verkerende kerk wordt bij ons bezoek bemand door een medewerker die ons wijst op de mogelijkheid om via een video in een ruimte aan de zijkant van de kerk meer te weten te komen over de geschiedenis van het gebouw. In dezelfde ruimte is een interactief scherm waarmee je 3D-modellen van de kapitelen van de pilaren kunt bekijken. Een leuke manier om je te verdiepen in dit opvallende onderdeel van de Romaanse bouwstijl. Op meer plekken in de Bourgogne (en in Frankrijk) vind je dergelijke kunstig versierde bovenste stukken van pilaren in kerken. Die in Saulieu stellen scènes uit het Oude en Nieuwe Testament voor.

Na het bezoek aan de kerk volgen we de route die staat afgedrukt op een foldertje van het Office de Tourisme. Je loopt dan in een rondje langs de belangrijkste hoogtepunten van Saulieu. Afgezien van de kerk en het naastgelegen museum ontdekken we bijvoorbeeld ook onderdelen van de oude stadsmuur, de overgebleven gebouwen van een zeventiende-eeuws klooster (met nu een cinema in een van de gebouwen) en enkele huizen uit het einde van de middeleeuwen en het begin van de Renaissancetijd.

Aan de oostkant van de stad pronkt de beroemde bronzen stier van François Pompon, aan de voormalige Route Nationale 6. Iets naar het zuiden aan die weg vind je een tweetal gebouwen die symbool staan voor het verleden van deze weg, het Hotel de la Poste, een oude halte voor de postkoets, en het Relais Bernard Loiseau, het voormalige La Côte d’Or waar chefkok Alexandre Dumaine halverwege de twintigste eeuw de scepter zwaaide. Een van zijn opvolgers hier, Dominique Loiseau, wist net als de befaamde kok drie Michelinsterren te vergaren. Hij pleegde aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfmoord, naar verluid mede vanwege de angst dat hij een van zijn sterren zou verliezen.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur