Sant'Antonino
CorsicaHaute-Corse

Sant’Antonino, dorpje op een heuveltop op Corsica

Corsica zit vol met leuke oude dorpjes. En dan met name de streek Balagne in het noordwesten van het eiland. Wanneer je daar rondrijdt, passeer je om de haverklap schattige minuscule eeuwenoude dorpjes. Het zijn er zelfs teveel om allemaal te bekijken. En sommigen zijn ook weinig meer dan wat nauwe straatjes en een kerkje, tegen de berghellingen aangeplakt. Maar als er een is waar je langer de tijd voor moet uittrekken is het wel Sant’Antonino.

Streektips

Zelf ook naar Corsica op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

Een roadtrip door de Balagnestreek is een ideale dagbesteding wanneer het weer wat onbestendig is. Een welkome break dan ook tussen de volle wandeldagen waarmee ik mijn trip naar Corsica heb volgepland. Wanneer we vanaf het binnenland van Corsica zo ongeveer bij het dorp Palasca de streek Balagne binnenrijden, ontvouwt zich een weids landschap van glooiende heuvels en aan de linkerkant de hogere berghellingen, waartegen de dorpjes als parels schitteren.

Ons hoofddoel is vanmorgen het dorpje Sant’Antonino, dat van de Michelinreisgids twee sterren krijgt. Het ligt op de uitlopers van de bergen en torent als een arendsnest boven de omgeving uit. Maar ook de weg ernaar toe is een bezienswaardigheid. Via Palasca nemen we de D71 en passeren zo enkele van de hooggelegen dorpjes waar de streek zo om bekend staat. Een prachtig landschap met olijfbomen en cactussen, en bij goed weer regelmatig uitzichten over de zee.

Vandaag trekken er echter dikke wolken vanaf de zee het land in, en daar hebben we vooral veel last van wanneer we bij Sant’Antonino aankomen. Desondanks ziet het er van een afstandje indrukwekkend uit, zo’n village perché, een dorpje op een heuveltop. Na de auto op het grote parkeerterrein te hebben achtergelaten is het tijd voor een wandeling door het cirkelvormige dorp. Je hoeft geen vaste wandelroute te volgen, het is het leukst om je door de nauwe straatjes langzaam omhoog te laten voeren. En gaandeweg, langs de middeleeuwse huisjes van natuursteen, kom je hoger en hoger, tot je uiteindelijk op het hoogste punt staat en om je heen de daken van het dorp en het omliggende landschap kunt bewonderen. Als het tenminste mooi weer is…

Sant
Sant

Gelukkig vallen er af en toe wat gaten in de bewolking, zodat ik af en toe een glimp opvang van de Balagnestreek. Niet van de zee helaas, die je vanaf hier bij mooi weer ook makkelijk zou moeten kunnen zien liggen. En ondanks dat het weer wat tegenvalt, is makkelijk te ontdekken waarom Sant’Antonino het label van de ‘plus beaux villages de France’ mag dragen. Je duikt er even onder in een andere tijd en kunt er genieten van de authentieke Corsicaanse sfeer. Of het nu is voor een gezellige lunch of om gewoon even door de straatjes te lopen, Sant’Antonino is een leuke tussenstop op je rondrit door het noorden van Corsica!

Wat is jouw favoriete Corsicaanse dorpje?

Sant
Sant
Sant

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant