Salers, de zwarte parel

Salers, de zwarte parel in een uitgestrekt, weelderig groen landschap. Een bijzonder dorpje in de zuidelijke Auvergne, dat zijn naam heeft gegeven aan een koeienras én een kaassoort. Maar dat vooral opvalt vanwege de geheel eigen uitstraling, met dank aan de fraaie eeuwenoude architectuur en de vriendelijke en gastvrije inwoners.

Een groot deel van de huizen in het dorp zijn gebouwd van een donkere vulkaansteen uit de regio, waardoor Salers op het eerste gezicht misschien wat somber oogt. Maar dat verandert al snel wanneer de zon het dorp verlicht. Naarmate de dag vordert, wordt het felle contrast van de hoogstaande zon ingewisseld voor zachtere tinten die Salers een eigenaardige gloed geven. Benut dat laatste moment van de dag om een rondwandeling te maken langs de verdedigingswerken die het dorp omringen, en werp een blik op de Vallée de la Maronne en de Puy Violent, vanaf de Esplanade de Barrouze, waar de oudjes hun dagelijkse potje pétanque spelen.

Wanneer je in Salers rondloopt en naar de huizen kijkt, zullen je waarschijnlijk een aantal dingen opvallen. Althans, in elk geval wanneer je nét iets beter kijkt dan normaal. Het eerste is dat veel huizen een rijk gedecoreerde ingang hebben. Het stenen portaal was vroeger de manier om te laten zien hoe welgesteld je was. Vaak zie je ook een wapenschild er in verwerkt. Daarnaast hebben veel van de grote huizen een opvallend trappenhuis aan de zijkant zitten. Dat was eveneens een soort van statussymbool, met name dan de hoeveelheid raampjes erin. Hier kon je immers mee laten zien hoeveel verdiepingen je huis wel niet had. Een aantal huizenbezitters maakten het zelf zo bont om bovenin wat blinde ramen weg te werken, zodat het huis meer leek dan het daadwerkelijk was.

Bij de kleinere huizen in Salers daarentegen zie je vaak juist twee ingangen in de voorgevel. De eerste op de begane grond, de tweede op de eerste etage. Opvallend is dat in veel gevallen die tweede ingang er nog steeds zit, maar dat de trap die daar vroeger heen leidde inmiddels is weggehaald. Meestal zit er dan nog enkel een balkonnetje. Maar als je goed kijkt zie je in de stenen een huisnummer staan, ook bij de eerste verdieping. Toen er in de geschiedenis op een gegeven moment strenge belastingwetten gingen gelden, was het voordelig om met twee gezinnen in een huis te gaan wonen. Als ze dat niet deden, konden veel gezinnen hun woning niet meer betalen.

Wat moet je, naast de mooie huizen, in elk geval zien wanneer je in Salers rondloopt? Natuurlijk de eerder genoemde Esplanade de Barrouze, met het mooie uitzicht over de streek. Maar ook de twee overgebleven stadspoorten, de porte du Beffroi en de porte de la Martille. Verder het centrale plein, place Tyssandier-d’Escous, genoemd naar de man die het koeienras Salers groot maakte. Dit plein wordt omringd door prachtige huizen in de Renaissance-stijl. In een ervan is het Office du Tourisme gevestigd. Ook de kerk, de église Saint-Matthieu, uit het einde van de vijftiende eeuw, is het bezichtigen waard. En uiteraard mogen na afloop van een rondwandeling een heerlijk aperitiefje en een stukje kaas niet ontbreken op het programma.

Maar, om eerlijk te zijn, de aantrekkingskracht van Salers laat zich moeilijk in woorden vatten. Het is een van die Franse dorpjes waar je tijdens je verblijf heel even kunt proeven aan het authentieke Franse leven, waar je het idee hebt voor heel even onderdeel uit te maken van de plaatselijke bevolking, waar je bij het staren over de omliggende velden heel even kunt wegdromen, iemand anders wordt.

Ter gelegenheid van de doorkomst van de Tour zijn overal in het dorp gele fietsen geplaatst.
Ter gelegenheid van de doorkomst van de Tour zijn overal in het dorp gele fietsen geplaatst.
Vallée de la Maronne
Vallée de la Maronne
Puy Violent
Puy Violent
Sculptuur van de graflegging in de kerk van Salers.
Sculptuur van de graflegging in de kerk van Salers.
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.