Sainte-Suzanne
MayennePays de la Loire

Sainte-Suzanne, pareltje op een heuveltop

Soms kom je in Frankrijk van die onbekende dorpjes tegen. Onverwachts, als je nog even besluit om een omweggetje te nemen. Dat gebeurde me toen ik onderweg was naar Bretagne en bedacht nog even een stukje om te rijden over de Franse binnenweggetjes. Zo stuitte ik tussen Le Mans en Laval, in de Pays de la Loire, op het leuke dorp Sainte-Suzanne, dat mooi op een heuveltop ligt en bol staat van de oude huizen. En het is ommuurd, zodat het van een afstandje wel wat weg heeft van het bekende Carcassonne, maar dan in het klein.

Streektips

Wil je de omgeving van Sainte-Suzanne verkennen? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Al in de prehistorie woonden er mensen in de buurt van Sainte-Suzanne, getuige de aanwezigheid van een hunebed dat gedateerd wordt op ongeveer 6.000 jaar geleden. In de Middeleeuwen was het het enige kasteel dat met succes standhield tegen de opmars van Willem de Veroveraar. Pas in de vijftiende eeuw lukte het de Engelsen om het kasteel korte tijd te veroveren en in bezit te houden. Maar veertien jaar later waren het de Fransen weer die het stadje heroverden. In de negentiende eeuw groeide het uit tot een heus stadje met 1.800 inwoners, maar daarna ging het weer bergafwaarts met het inwoneraantal. En dat is maar goed ook, want dat is dan ook juist weer de reden dat er nog zoveel in originele staat te bewonderen is.

Vandaag de dag is Sainte-Suzanne een gezellig dorp, waarvan het oude centrum nog goed bewaard gebleven is. Dat ontdek ik al snel nadat ik mijn auto heb neergezet op een van de parkeerplekken aan de westkant van het dorp en vervolgens de Rue Henri IV inloop, die als een soort oprijlaan naar het dorp fungeert. Je komt dan uit op het centrale pleintje, met daaraan het stadhuis en de kerk, en iets erachter het toerismebureau. Het leukste is om, na een bezoek aan het toerismebureau voor een informatiefoldertje, gewoon maar een beetje door en om het dorp te dwalen en te genieten van de oude sfeer en het uitzicht op de omliggende natuur. Een tip, net onder de stadsmuur ligt een leuke Middeleeuwse tuin met bijzondere bloemen en planten.

Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne

Niet missen

Wat moet je verder absoluut niet missen bij een bezoek aan Sainte-Suzanne? Allereerst het kasteel, waarvan je de binnenplaats en de ruïnes van het oude donjon kosteloos kunt bezoeken. En natuurlijk moet je ook een rondje lopen om de versterkingen en muren rondom het plaatsje. Daarnaast is het door de oude, autoloze straatjes heel fijn wandelen en kom je leuke doorkijkjes en schilderachtige oude huisjes tegen. Heb je iets meer tijd over dan is het de moeite waard om even net buiten het dorp aan de oostkant de heuvel Tertre Ganne op te lopen, naar het uitzichtpunt. Hiervandaan zie je wat je op de bovenste foto ziet, en krijg je een mooie en unieke blik op het dorp Sainte-Suzanne. Vanaf deze heuvel lukte het de Engelsen uiteindelijk ook om, in de Honderdjarige Oorlog, het stadje korte tijd te veroveren.

Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne

Praktisch

Sainte-Suzanne behoort tot het label ‘Plus Beaux Villages de France’ en is een leuke bestemming voor een ochtendje of middagje. Het kasteel is het grootste deel van het jaar dagelijks te bezoeken, het hoofdgebouw tegen betaling, de rest kosteloos. Het hunebed, Dolmen des Erves, ligt op ongeveer drie kilometer ten noorden van het dorp. In en om Sainte-Suzanne zijn diverse chambres d’hôtes en hotels te vinden, mocht je er wat langer willen verblijven.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant