Saint-Vaast-la-Hougue
MancheNormandie

Saint-Vaast-la-Hougue: levendige vissershaven met bewogen geschiedenis

Aan de noordkant van Normandië, waar het schiereiland Cotentin zich uitstrekt in het Kanaal, ligt het charmante havenstadje Saint-Vaast-la-Hougue. Waar Barfleur, iets noordelijker gelegen, vooral betovert met pittoreske huizen, smalle straatjes en mooie uitzichten over de haven en de zee, is er in Saint-Vaast-la-Hougue iets meer levendigheid. De haven vormt het hart van het stadje, waar vissersboten hun verse vangst lossen en oesterkwekers hun smakelijke parels aan land brengen.

Streektips

Zelf een bezoek brengen aan Saint-Vaast-la-Hougue en Cotentin? Misschien heb je wat aan deze tips!

Elke zaterdagmorgen transformeert de haven van Saint-Vaast-la-Hougue in een bruisende markt. De kades worden overspoeld door kraampjes met streekproducten en ambachtelijke lekkernijen. Je kunt er terecht voor kleurrijke groenten en fruit, geurige kazen en charcuterie, zelfgemaakte jams, maar natuurlijk vooral de verse vangst uit de zee. Maar ook op de doordeweekse dag dat wij er zijn is er genoeg te beleven.

Vauban

Als geschiedenisliefhebber kom je in Saint-Vaast-la-Hougue in elk geval aan je trekken. In de middeleeuwen speelde het een grote rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Maar ook later was het van strategisch belang. De stad herbergt imposante verdedigingswerken, ontworpen door de beroemde vestingbouwkundige Vauban. Deze forten, waaronder het Fort de la Hougue aan de zuidkant, beschermden de kustlijn eeuwenlang tegen indringers. Verken de vestingwerken te voet, huur een fiets om de omgeving te verkennen, of volg een rondleiding om meer te leren over de rijke militaire historie van Saint-Vaast-la-Hougue. Via het sentier de découverte ‘Vauban à Saint-Vaast-la-Hougue’ ontdek je alle hoogtepunten uit de geschiedenis.

Voor een unieke ervaring neem je de amfibische bus naar het eiland Tatihou, net voor de kust bij Saint-Vaast. Dit groene paradijs, omgeven door smaragdgroene wateren, biedt een oase van rust en natuur. Wandel langs de kustlijn, geniet van het panoramische uitzicht op het stadje, of bezoek het maritiem museum om meer te leren over de fascinerende geschiedenis van de regio. Op Tatihou vind je ook een hotel en restaurant, waar je kunt genieten van een heerlijk diner met verse vis en lokale producten. Het eiland is bij laag water ook te voet bereikbaar.

Eind zeventiende eeuw vond er voor de kust van Barfleur en Saint-Vaast-la-Hougue een grote zeeslag plaats, die tegenwoordig bekendstaat als de Bataille de la Hougue. De Franse vloot, die plannen had voor een invasie van Engeland, bond hier de strijd aan met een vloot bestaande uit schepen van Engeland en de Zeven Verenigde Nederlanden. Na een felle strijd verloren de Fransen en was de Negentigjarige Oorlog beslist. Nog steeds worden er in de wateren voor de kust delen van schepen uit die tijd gevonden. In het museum van Tatihou kom je meer te weten over deze oorlog.

Chapelle des Marins

Wanneer we richting de pier lopen die de haven beschermt, passeren we de Chapelle des Marins, een eeuwenoude kapel die gewijd is aan zeevarenden die hun leven op zee verloren. De kapel, die ooit het koor van de dorpskerk vormde, is een herinnering aan de moed van degenen die hun leven op zee riskeerden. Naast het kerkje is een bunker te zien die hier tijdens de oorlog werd aangelegd. Op 21 juni 1944 was Saint-Vaast de eerste Franse haven die werd ingenomen door de geallieerden. Aan het uiterste puntje van de pier hebben we een mooi uitzicht op de havenstad en zien we de amfibische bus de oversteek vanaf het eiland maken. Het geluid van de driftig opvliegende meeuwen maakt het Normandische plaatje helemaal af.

Tot slot: tijd om onze boodschappentas te pakken. Geen bezoek aan Saint-Vaast-la-Hougue is namelijk compleet zonder te shoppen bij Maison Gosselin. Deze traditionele kruidenier is niet te missen voor fijnproevers en nostalgici. Hier vind je authentieke streekproducten – zowel ingemaakt als vers -, unieke souvenirs, ouderwets speelgoed en een vleugje Normandië om mee naar huis te nemen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant