Saint-Saturnin

Saint-Saturnin, een dorpje als alle andere?

door Martijn
786 keer gelezen

Een dorpje als alle andere in de Auvergne, zo zou je Saint-Saturnin kunnen zien als je er doorheen loopt zonder enige voorkennis. Maar kijk je wat beter om je heen, dan voel je instinctief aan dat het dorp een eigen verhaal te vertellen heeft. Een verhaal dat je eeuwen terug in de tijd voert.

advertentie

Want ooit bood Saint-Saturnin onderdak aan enkele grote namen uit de Franse geschiedenis. Zo verbleef Catherine de Médicis er gedurende enige tijd (in de 16e eeuw), en ook haar dochter la Reine Margot (Margaretha van Valois, wiens huwelijk de aanleiding vormde voor de bloedige Bartholomeusnacht) logeerde op het kasteel dat het dorp domineert. Het kasteel dateert zelf uit de dertiende eeuw en was lange tijd in handen van de familie La Tour d’Auvergne. Het is een vrij omvangrijk Middeleeuws bouwwerk, met verschillende verdedigingsringen en twee grote torens aan weerszijden. Vandaag de dag is het in privé-bezit, maar met chambres d’hôtes, dus er is een mogelijkheid om het gebouw van binnen te zien.

Maar het kasteel is niet de enige troef van Saint-Saturnin. In het dorp vind je een van de vijf grote romaanse kerken van de Auvergne, die gekenmerkt wordt door een opvallende bouwstijl. Wanneer je goed kijkt, zul je zien dat de muren van deze kerk zijn opgetrokken uit twee verschillende steensoorten, een wat geligere en een donkere. De donkere is afkomstig uit Volvic, de andere uit de omgeving van Montpeyroux. Een bijzonder gezicht!

Naast de kerk vind je nog een klein twaalfde-eeuws kapelletje, en verder zijn er diverse andere bezienswaardigheden, waaronder een fontein, versterkingen en vele middeleeuwse huizen. Een perfect dorpje om rustig doorheen te slenteren en je mee te laten voeren door de geschiedenis. Als de muren eens konden spreken..

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox