Saint-Saturnin, een dorpje als alle andere?

Een dorpje als alle andere in de Auvergne, zo zou je Saint-Saturnin kunnen zien als je er doorheen loopt zonder enige voorkennis. Maar kijk je wat beter om je heen, dan voel je instinctief aan dat het dorp een eigen verhaal te vertellen heeft. Een verhaal dat je eeuwen terug in de tijd voert.

Want ooit bood Saint-Saturnin onderdak aan enkele grote namen uit de Franse geschiedenis. Zo verbleef Catherine de Médicis er gedurende enige tijd (in de 16e eeuw), en ook haar dochter la Reine Margot (Margaretha van Valois, wiens huwelijk de aanleiding vormde voor de bloedige Bartholomeusnacht) logeerde op het kasteel dat het dorp domineert. Het kasteel dateert zelf uit de dertiende eeuw en was lange tijd in handen van de familie La Tour d’Auvergne. Het is een vrij omvangrijk Middeleeuws bouwwerk, met verschillende verdedigingsringen en twee grote torens aan weerszijden. Vandaag de dag is het in privé-bezit, maar met chambres d’hôtes, dus er is een mogelijkheid om het gebouw van binnen te zien.

Maar het kasteel is niet de enige troef van Saint-Saturnin. In het dorp vind je een van de vijf grote romaanse kerken van de Auvergne, die gekenmerkt wordt door een opvallende bouwstijl. Wanneer je goed kijkt, zul je zien dat de muren van deze kerk zijn opgetrokken uit twee verschillende steensoorten, een wat geligere en een donkere. De donkere is afkomstig uit Volvic, de andere uit de omgeving van Montpeyroux. Een bijzonder gezicht!

Naast de kerk vind je nog een klein twaalfde-eeuws kapelletje, en verder zijn er diverse andere bezienswaardigheden, waaronder een fontein, versterkingen en vele middeleeuwse huizen. Een perfect dorpje om rustig doorheen te slenteren en je mee te laten voeren door de geschiedenis. Als de muren eens konden spreken..

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.