Saint-Saturnin
Auvergne-Rhône-AlpesPuy-de-Dôme

Saint-Saturnin, een dorpje als alle andere?

Een dorpje als alle andere in de Auvergne, zo zou je Saint-Saturnin kunnen zien als je er doorheen loopt zonder enige voorkennis. Maar kijk je wat beter om je heen, dan voel je instinctief aan dat het dorp een eigen verhaal te vertellen heeft. Een verhaal dat je eeuwen terug in de tijd voert.

Streektips

Zelf op vakantie naar de Auvergne? Misschien heb je wat aan deze tips!

Want ooit bood Saint-Saturnin onderdak aan enkele grote namen uit de Franse geschiedenis. Zo verbleef Catherine de Médicis er gedurende enige tijd (in de 16e eeuw), en ook haar dochter la Reine Margot (Margaretha van Valois, wiens huwelijk de aanleiding vormde voor de bloedige Bartholomeusnacht) logeerde op het kasteel dat het dorp domineert. Het kasteel dateert zelf uit de dertiende eeuw en was lange tijd in handen van de familie La Tour d’Auvergne. Het is een vrij omvangrijk Middeleeuws bouwwerk, met verschillende verdedigingsringen en twee grote torens aan weerszijden. Vandaag de dag is het in privé-bezit, maar met chambres d’hôtes, dus er is een mogelijkheid om het gebouw van binnen te zien.

Maar het kasteel is niet de enige troef van Saint-Saturnin. In het dorp vind je een van de vijf grote romaanse kerken van de Auvergne, die gekenmerkt wordt door een opvallende bouwstijl. Wanneer je goed kijkt, zul je zien dat de muren van deze kerk zijn opgetrokken uit twee verschillende steensoorten, een wat geligere en een donkere. De donkere is afkomstig uit Volvic, de andere uit de omgeving van Montpeyroux. Een bijzonder gezicht!

Naast de kerk vind je nog een klein twaalfde-eeuws kapelletje, en verder zijn er diverse andere bezienswaardigheden, waaronder een fontein, versterkingen en vele middeleeuwse huizen. Een perfect dorpje om rustig doorheen te slenteren en je mee te laten voeren door de geschiedenis. Als de muren eens konden spreken..

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant