S

Saint-Omer, onontdekte Vlaamse stad in Noord-Frankrijk

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, een Vlaamse stad in Frankrijk, maar toch is het zo: Saint-Omer heeft de uitstraling van een Vlaamse stad als Kortrijk, St Niklaas of zelfs Antwerpen. Het ligt dan ook aan de rand van Frans-Vlaanderen. Saint-Omer is een vrij onbekende, vaak voorbij gereden stad, die niettemin best wat te bieden heeft.

Streektips

Zelf op reis naar Saint-Omer? Misschien heb je wat aan deze tips!

Al waren het alleen al in de zomer de aardbeien die in de wijde omgeving van de stad verbouwd en verkocht worden, heerlijk! Ze hebben een heel eigen smaak, die wat in zit tussen de kleine zoete bosaardbeien uit de Alpen en onze eigen Hollandse aardbeien. Van begin juni tot ongeveer september vind je her en der in de streek langs de kant van de weg en op markten kraampjes waar je ze kunt aanschaffen.

Maar er is meer. De stad bestond al in de zevende eeuw, toen er een abdij gesticht werd. Van die Sint-Bertijnsabdij, die een grote bloeiperiode kende, resteren nu nog slechts de ruïnes, in het oosten van de stad. Dat is gelukkig niet het enige religieuze bouwwerk in de stad: Saint-Omer heeft een mooie kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame de Saint-Omer. Deze werd van de dertiende tot de vijftiende eeuw gebouwd. Verder zijn er nog twee bijzonder oude kerken te vinden, naast vele andere monumentale gebouwen. Ook leuk om doorheen te wandelen is het stadspark op de vestingwerken van Vauban, ten westen van het centrum.

In het centrum zelf vind je tal van leuke straatjes, winkeltjes en horeca, waaronder ook vele met een Vlaams thema. Niet te missen is bovendien het bier dat gemaakt wordt in Saint-Omer, waarvan de blonde variant de bekendste is.

CategorieënPas-de-Calais

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *