S

Saint-Lizier, oud bisschopsstadje in de Ariège

Saint-Lizier

Wanneer je in de westelijke helft van de Ariège bent, kun je niet heen om het leuke stadje Saint-Lizier. Deze voormalige bisschopsstad zit boordevol geschiedenis en ligt in een pittoresk dal, pal tegen de wat grotere stad Saint-Girons aan. Je zit hier aan de rand van de Pyreneeën, met aan de noordkant de lagere streek richting Toulouse en aan de zuidkant hoge Pyreneeëntoppen met de Mont Valier van ruim 2800 meter hoogte als baken.

Streektips

Zelf ook op ontdekkingstocht in Saint-Lizier en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Als wij er zijn, op een zaterdagmorgen in juli, is het helaas nogal bewolkt en kunnen we weinig van het normaal zo sfeervolle omliggende landschap genieten. Die morgen hadden we de grote weekmarkt van Saint-Girons bezocht, en een bezichtiging van Saint-Lizier kon vervolgens niet ontbreken. Maar liefst vierennegentig plekken in Saint-Lizier zijn geklasseerd als ‘monument historique’.

Klooster

Een van de mooiste bezienswaardigheden wat mij betreft, is het eeuwenoude klooster in de benedenstad. Saint-Lizier bestaat namelijk uit twee gedeeltes, een omheind bovenste deel en een kern rondom het oude lager gelegen romaans klooster. Wat bijzonder is: allebei de delen hebben een eigen kathedraal. De kathedraal die bij het klooster hoort, dateert (de oudste delen) uit de elfde eeuw en vooral de toren is een mooi voorbeeld van de regionale bouwkunst. Als je in Toulouse geweest bent, zul je qua bouwstijl veel overeenkomsten zien met wat je daar kan aanschouwen.

Aan de achterzijde van het koor, de abside, vind je verder fraaie muurschilderingen uit de middeleeuwen. Maar het meest bijzonder is de oude kloostergang, waar je via de kerk toegang toe hebt. Het is de enige middeleeuwse kloostergang die nog overeind staat in de Ariège en bestaat uit achtendertig pilaren met de bijbehorende versierde kapitelen. Niet te missen is ook de kleine schatkamer, met onder andere een fraaie buste van Saint-Lizier uit de zestiende eeuw.

Na ons bezoek aan het klooster, vervolgen we onze wandeling door Saint-Lizier en lopen we via een smal straatje omhoog naar de oude stad. Je komt dan uit bij het Paleis de l’Évêque, het bisschoppelijk paleis. Hier is tegenwoordig een museum gevestigd en je kunt er de eveneens elfde-eeuwse andere kathedraal bezichtigen. Tijdens ons bezoek is vrijwel het volledige paleis afgesloten voor bezoek in verband met renovatiewerkzaamheden, wat betekent dat we er later nog maar eens heen zullen moeten. Een klein voorproefje van het paleis hebben we letterlijk en figuurlijk al wel gehad, want de vorige avond genoten we van een smaakvolle maaltijd bij het gastronomische restaurant Le Carré de l’Ange dat zich in een bijgebouw van het paleis bevindt. Vanaf het terras en vanuit het restaurant heb je een fraai uitzicht over de vallei.

Romeinse tijd

Vanaf het paleis lopen we een smal wandelpad in dat rondom het stadje loopt, tegen de klok in. We komen vervolgens aan de noordkant bij de Rue Notre-dame uit en lopen vervolgens weer terug door de Rue Maubec naar het noorden. Daarbij loop je evenwijdig aan de verdedigingsmuren van het stadje, die uit de Romeinse tijd dateren. Ook op andere plekken in het dorp vind je de resten van de Romeinse muren, bijvoorbeeld bij de onderste delen van het bisschoppelijk paleis. Deze ommuring wordt door specialisten beschouwd als een van de best bewaarde van dit deel van Frankrijk.

Halverwege de Rue Maubec stuitten we op de Grange de la Cité, een klein restaurant waar je voornamelijk in de buitenlucht kunt zitten, op de sfeervolle binnenplaats van een voormalig boerenbedrijf. Hier lunchen we, op de kaart vind je enkele biologische gerechten met streekproducten.

Tenslotte wandelen we via de Rue de l’Horloge en de Rue des Nobles terug richting het onderste deel van Saint-Lizier, waar we de auto geparkeerd hadden.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Carla van der Sanden says:

  Beste Martijn, vol belangstelling lees ik je artikelen over Frankrijk. We wonen in de Lot et Garonne en genieten vaak van de Pyrenéen, leuk het artikel over Saint Lizier met mooie foto’s. Helaas zijn de foto ‘s altijd over de tekst geplaatst en ik weet niet hoe ik ze kan verplaatsen! Weet jij een oplossing?
  Met vriendelijke groeten,
  Carla van der Sanden.

  1. Martijn says:

   Hoi Carla,

   Dat is raar, heb ik nog nooit last van gehad. Misschien ligt het aan het apparaat of aan de browser waarmee je de website bekijkt? Wellicht eens proberen met een andere computer, tablet of smartphone?

   groeten,
   Martijn

 2. Hanny vdBerg says:

  Frankrijk! Komen er op doorreis naar ons huis in Spanje. Regelmatig. Blijven er altijd wat langer omdat we erg gecharmeerd zijn van la douce France!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *