S

Saint-Jean-Pied-de-Port: Een rustpunt op de pelgrimsroute

Wie een eind loopt, moet ook op zijn tijd goed uitrusten. Het aan de voet van de Pyreneeën gelegen stadje Saint-Jean-Pied-de-Port vormt al eeuwenlang een belangrijk rustpunt op de bekende pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostella. De plaats is tevens een belangrijk centrum in de Baskische cultuur, en min of meer het culturele hart van de regio, wat zich uit in diverse feesten en evenementen, maar ook in architectuur, taal, muziek en dans.

Streektips

Zelf naar Saint-Jean-Pied-de-Port en Baskenland op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Saint-Jean-Pied-de-Port is gelegen op de plek waar drie riviertjes (Nives) samenkomen en op het kruispunt van twee wandelroutes, de Grande Randonnée 10 (van de Atlantische naar de Middellandse Zeekust) en de Europese wandelroute E3 – de route naar Santiago. Van oudsher zijn veel van de hotels en restaurants dan ook gericht op de wandelaars, en bij het bezoeken van de stad zul je pelgrims in alle soorten en maten tegenkomen. De Franse naamgeving is het gevolg van de ligging aan de voet van de Col (Port) de Ronceveaux, in het Baskisch heet het plaatsje Donibane-Garazi, (St. Jean de Garazi), naar de naam van de volgende toppen op de route naar Santiago de Compostella.

Saint-Jean-Pied-de-Port stamt uit de 12e eeuw en heeft bezienswaardigheden uit allerlei eeuwen. Het hoger gelegen Château de Mendiguren was een van de eerste bouwwerken op de plek maar werd rond 1530 verwoest door Keizer Karel V. Enige tijd later werd op dezelfde plek een indrukwekkende citadel gebouwd dat tot op vandaag de stad domineert. Er is nu een school in gevestigd, waardoor de citadel zelf helaas niet open is voor het publiek, wel kan er tussen de versterkte muren en verdedigingswerken door gelopen worden. De belangrijkste kerk in Saint-Jean-Pied-de-Port is L’Église l’Assomption-de-la-Vierge (vroeger Notre-Dame du bout du Pont geheten), deze heeft onder de toren een poort, die vanaf de Pont Notre-Dame toegang biedt tot de Rue de la Citadelle, een van de belangrijkste straten van de stad, waaraan diverse huizen met een rijke historie staan.

Op gastronomisch gebied is er veel te beleven in zowel het stadje als de directe omgeving. Een breed aanbod van hotels en restaurants, van traditioneel tot wereldkeuken en van snelle hap tot Michelin, voor elke smaak is er wel wat te vinden. Een mooi overzicht van traditionele gerechten biedt bijvoorbeeld het menu van restaurant Iratze Ostatua, een aan de Rue de la Citadelle gelegen restaurant waar in een familiale sfeer genoten kan worden van maaltijden die met lokale producten bereid zijn.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *