Saint-Jean-de-Côle, schilderachtig dorp in de Périgord Vert

door Martijn
1328 keer gelezen

Langzaam slenteren, even op een bankje gaan zitten, of aan de oever van de Côle in het gras neerploffen. Het dorp Saint-Jean-de-Côle, een van de ‘plus beaux villages de France’, is geliefd onder lokale kunstenaars om het licht, de pastelkleurige gebouwen en het langzaam kabbelende riviertje dat onder het oude stenen bruggetje stroomt. Slow travel op z’n best, dat is een bezoek aan dit charmante plekje. Neem de tijd om al je zintuigen aan het werk te zetten.

advertentie

Zoals wel meer Franse dorpjes is Saint-Jean-de-Côle ontstaan vanuit een godsdienstige achtergrond. Aan de oevers van het riviertje werd een priorij opgericht, zo rond het jaar 1083. Omstreeks dezelfde tijd verrees er hier ook een kasteel, wat ervoor zorgde dat de religieuze gemeenschap goed beschermd werd. Al snel groeide de invloed van de priorij, het had bezittingen van Périgueux tot aan Limoges. Dat succes had een aantrekkingskracht, rondom het kasteel en het kleine klooster ontstond dan ook een groeiende nederzetting. Dat stokte abrupt toen de Engelsen in 1394 het kasteel en de religieuze gebouwen verwoestten.

Treinverbinding
Enkele decennia later werd er herbouwd, maar een eeuw later waren het de protestanten die op hun beurt huishielden. In de zeventiende eeuw begon men opnieuw met renoveren. Maar helaas, weer een eeuw later gaf de Franse Revolutie de genadeslag aan het klooster. Niettemin kende het dorp een nieuw periode van welvaart en groei, door de komst van een treinverbinding Angoulême en Brive.

Als je door het dorp loopt krijg je wel vanzelf iets mee van de turbulente geschiedenis. Zo merk je bijvoorbeeld op dat het kerkje wat bijzonder staat gepositioneerd ten opzichte van het centrale plein, en dat er een markthal direct tegenaan is gebouwd. Omdat de kerk lange tijd geen parochiekerk maar kerk van de priorij was, ligt de oorspronkelijke ingang van de kerk niet in de richting van het dorp maar de andere kant op. En waarom de markthal direct tegen de kerk aangebouwd werd is een raadsel, maar er doet een anekdote de ronde dat dit eeuwen geleden door de dorpelingen en de burgemeester uit rancune richting een priester gedaan zou zijn.

Dat de drie groepen (kasteel, monniken en dorpelingen) toch wat moeite leken te hebben om een heel goede verstandhouding op te bouwen blijkt wel uit de ligging. Het kasteel staat wat los van de rest van het dorp, net als de voormalige abdijgebouwen. Ze konden niet zonder elkaar, maar eigenlijk ook niet goed met, zo lijkt de boodschap die het dorp uitstraalt.

Heel groot is Saint-Jean-de-Côle niet, maar toch neem ik de tijd om rond te kijken. Het langst blijf ik bij de middeleeuwse massieve brug hangen. Ik ga even op het gras aan de waterkant zitten, maak wat foto’s, geniet van de stilte en het langzaam stromende water. Aan de voet van de brug zit een vrouw te tekenen, een van de velen die geïnspireerd worden door dit fraaie, landelijke aanzicht. Ondertussen is het geen verstilde boel hier in het dorp, want her en der wordt er hard gewerkt. Het kasteel wordt gerestaureerd, net als de oude watermolen aan het riviertje. Even verderop is een klein feestje aan de gang, het lijkt te gaan om de openingsborrel van een nieuwe galerie. Hoewel het vroeger ongetwijfeld levendiger geweest zal zijn hier, heeft het dorp een onweerstaanbare aantrekkingskracht die ervoor zal zorgen dat het leven hier hopelijk nooit helemaal stil zal vallen. Net als het water van de Côle, de levensader van het dorp, die eindeloos doorstroomt.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.