Saint-Guilhem-le-Désert: kleurrijk dorp in de vallei van de Hérault

Een strakblauwe lucht, zinderende hitte, kruidige bloemengeuren die je op elke straathoek tegemoet komen waaien, een bont palet van pasteltinten, welkom in het Zuid-Franse dorpje Saint-Guilhem-le-Désert. Loop met me mee door de straatjes van dit pareltje in het dal van de rivier de Hérault!

Er zijn van die dorpjes in Frankrijk waar je niet omheen kunt: Saint-Guilhem-le-Désert in de Hérault-streek is er een van. Het behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk en is aangemerkt als werelderfgoed. Het kent een lange geschiedenis. In de negende eeuw stichtte de hertog van Aquitaine, Guillaume, een abdij op deze plek. Twee eeuwen later werd de man heilig verklaard en kreeg het klooster de naam Saint-Guilhem. Omdat het klooster een stukje van het kruis van Jezus als relikwie had, trok het van heinde en verre pelgrims aan. Al snel ontstond eromheen dan ook een dorp. Dat dorp ziet er vandaag de dag nog voor een groot deel hetzelfde uit als eeuwen geleden.

Je kunt Saint-Guilhem-le-Désert vanaf twee kanten benaderen, vanuit het zuiden en vanuit het noorden. Aan de zuidkant ligt een grote parkeerplaats met een busverbinding naar de ingang van het dorp. Vanuit het noorden passeer je eerst het dorp, waar je twee kleine parkeergelegenheden vindt. Zijn die vol, wat ‘s zomers vaak het geval is, dan moet je doorrijden en gebruikmaken van de gratis navette vanaf de grote parkeerplaats. Ik bezocht het plaatsje op een vrij rustige zaterdag nog net voor het hoogseizoen. Genoeg plaats nog op de kleine parkeerplek bij de ingang van het dorp, dat scheelt dus weer een busritje. We kwamen vanuit het noorden, over een indrukwekkende route langs de Hérault.

Het dorp ligt als een langgerekt lint in een zijdal van de vallei van de Hérault. Een lange hoofdstraat voert je door het dorp heen richting de belangrijkste bezienswaardigheid, het klooster. Aan die straat vind je tal van leuke restaurantjes en barretjes, maar ook veel winkeltjes met toeristische producten. Bijzondere stenen en mineralen, olijfolie, wijn, leuke huishoudelijke artikelen, alles wat je eigenlijk net niet nodig hebt maar toch leuk is om mee te nemen…

Toerisme

Saint-Guilhem-le-Désert is dan ook erg op het toerisme gericht. Ieder jaar bezoeken zo’n 700.000 mensen dit dorp, waarbij het hoogtepunt ligt in de zomervakantie. Daarbuiten is het goed vertoeven in het dorp, want de straten zijn rustig, je kunt zonder problemen rondkijken in de vele winkeltjes en de terrasjes op het prachtige plein naast de kerk zijn niet afgeladen vol, ook al zijn de beste plekjes uiteraard wel snel weg.

Wat in elk geval niet mag ontbreken is een bezichtiging van de kerk en het bijbehorende klooster. De delen die nog bewaard zijn gebleven dateren voornamelijk uit de periode vanaf de elfde eeuw tot de vijftiende eeuw. Net als veel andere kloosters in Frankrijk viel het ten prooi aan verval en afbraak na de Franse Revolutie. Zo kon het gebeuren dat een deel van het klooster vandaag de dag in de Verenigde Staten is te bewonderen, in het museum The Cloisters in New York.

Een plek waar je als bezoeker verder altijd uitkomt is het centrale plein, waar je onder de takken van de indrukwekkende plataan van meer dan 150 jaar oud een plekje om te eten of drinken kunt vinden op een van de terrasjes. Tijd om te mijmeren over de voorbije eeuwen, de geschiedenis die hier nog voor het oprapen lijkt te liggen.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.