Saint-Guilhem-le-Désert: kleurrijk dorp in de vallei van de Hérault

Een strakblauwe lucht, zinderende hitte, kruidige bloemengeuren die je op elke straathoek tegemoet komen waaien, een bont palet van pasteltinten, welkom in het Zuid-Franse dorpje Saint-Guilhem-le-Désert. Loop met me mee door de straatjes van dit pareltje in het dal van de rivier de Hérault!

Streektips

Zelf ook op vakantie in deze streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Er zijn van die dorpjes in Frankrijk waar je niet omheen kunt: Saint-Guilhem-le-Désert in de Hérault-streek is er een van. Het behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk en is aangemerkt als werelderfgoed. Het kent een lange geschiedenis. In de negende eeuw stichtte de hertog van Aquitaine, Guillaume, een abdij op deze plek. Twee eeuwen later werd de man heilig verklaard en kreeg het klooster de naam Saint-Guilhem. Omdat het klooster een stukje van het kruis van Jezus als relikwie had, trok het van heinde en verre pelgrims aan. Al snel ontstond eromheen dan ook een dorp. Dat dorp ziet er vandaag de dag nog voor een groot deel hetzelfde uit als eeuwen geleden.

Je kunt Saint-Guilhem-le-Désert vanaf twee kanten benaderen, vanuit het zuiden en vanuit het noorden. Aan de zuidkant ligt een grote parkeerplaats met een busverbinding naar de ingang van het dorp. Vanuit het noorden passeer je eerst het dorp, waar je twee kleine parkeergelegenheden vindt. Zijn die vol, wat ‘s zomers vaak het geval is, dan moet je doorrijden en gebruikmaken van de gratis navette vanaf de grote parkeerplaats. Ik bezocht het plaatsje op een vrij rustige zaterdag nog net voor het hoogseizoen. Genoeg plaats nog op de kleine parkeerplek bij de ingang van het dorp, dat scheelt dus weer een busritje. We kwamen vanuit het noorden, over een indrukwekkende route langs de Hérault.

Het dorp ligt als een langgerekt lint in een zijdal van de vallei van de Hérault. Een lange hoofdstraat voert je door het dorp heen richting de belangrijkste bezienswaardigheid, het klooster. Aan die straat vind je tal van leuke restaurantjes en barretjes, maar ook veel winkeltjes met toeristische producten. Bijzondere stenen en mineralen, olijfolie, wijn, leuke huishoudelijke artikelen, alles wat je eigenlijk net niet nodig hebt maar toch leuk is om mee te nemen…

Toerisme

Saint-Guilhem-le-Désert is dan ook erg op het toerisme gericht. Ieder jaar bezoeken zo’n 700.000 mensen dit dorp, waarbij het hoogtepunt ligt in de zomervakantie. Daarbuiten is het goed vertoeven in het dorp, want de straten zijn rustig, je kunt zonder problemen rondkijken in de vele winkeltjes en de terrasjes op het prachtige plein naast de kerk zijn niet afgeladen vol, ook al zijn de beste plekjes uiteraard wel snel weg.

Wat in elk geval niet mag ontbreken is een bezichtiging van de kerk en het bijbehorende klooster. De delen die nog bewaard zijn gebleven dateren voornamelijk uit de periode vanaf de elfde eeuw tot de vijftiende eeuw. Net als veel andere kloosters in Frankrijk viel het ten prooi aan verval en afbraak na de Franse Revolutie. Zo kon het gebeuren dat een deel van het klooster vandaag de dag in de Verenigde Staten is te bewonderen, in het museum The Cloisters in New York.

Een plek waar je als bezoeker verder altijd uitkomt is het centrale plein, waar je onder de takken van de indrukwekkende plataan van meer dan 150 jaar oud een plekje om te eten of drinken kunt vinden op een van de terrasjes. Tijd om te mijmeren over de voorbije eeuwen, de geschiedenis die hier nog voor het oprapen lijkt te liggen.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Leuk dat je onze website bezoekt. Hier vind je alle tips die we op onze reizen door Frankrijk verzameld hebben. Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook drie mooie boeken over Frankrijk hebben uitgebracht? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. Niet te missen of je nu het hele land door wil trekken of een bepaalde streek gaat verkennen. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Eerst even kennismaken met Frankrijk Puur? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook met 10 roadtrips.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien