Ontdek de bruisende stad Saint-Étienne

Saint-Étienne, dat is toch iets met voetballen? Grote kans dat je Saint-Étienne alleen kent dankzij de gelijknamige voetbalclub die in het verleden grootse successen behaalde. Maar in de herfst, tijdens een kort verblijf in deze leuke stad, ontdekte ik dat er achter het onbekende imago een levendige stad schuilgaat. Vol met onontdekte hoekjes, mooie pleintjes, gezellige winkelstraten, veel groen en een hoop cultuur.

Ik bracht er maar een paar uur door, op rondreis door het departement Loire, schuin onder Lyon. Te kort om me echt helemaal onder te dompelen in het stadsleven, maar lang genoeg om een goede indruk te krijgen. Bijzonder vond ik dat je binnen een uurtje van een bergtop met prachtig uitzicht over de Mont-Blanc en de Alpen in het natuurpark Pilat, middenin deze drukke, bruisende stad staat. Ik had een ontmoeting met Lionel van het toerismebureau van de Loire, en hij vertelde me dat de stad zich pas de laatste tijd uit het stoffige imago weet te ontworstelen.

Wanneer je door Saint-Étienne loopt, ontdek je al snel dat het een veelzijdige stad is. Er is een leuke mix van oude en nieuwe gebouwen, uit allerlei tijdperken. De oudste gebouwen komen uit de renaissance-tijd, maar een groot deel van de gebouwen die er nu nog zijn werden in de achttiende en negentiende eeuw neergezet. In de negentiende eeuw groeide Saint-Étienne uit tot een industriestad, vooral dankzij de wapenindustrie.

Vandaag de dag is het oude stadsdeel waar de wapenindustrie was gevestigd omgevormd tot een levendig, modern gebied. Je vindt er onder meer de Cité du design, waar tegenwoordig een tweejaarlijks designfestival plaatsvindt. Met dit soort initiatieven wil de stad het industriële, saaie imago te boven komen, en dat lukt goed. De stad trekt veel jongeren aan, ook omdat de woonruimtes in Lyon, dat op een uurtje rijden ligt, extreem duur zijn.

Juist de aandacht voor design en architectuur is ook wat je bijblijft na een bezoek aan Saint-Étienne. Overal tussen de nieuwe en oude gebouwen zie je leuke knipoogjes in de vorm van muurkunst en standbeelden, en ondanks de veelzijdigheid lijkt de stad perfect in evenwicht, met een mooie verdeling van grootse pleinen en gebouwen en intieme straatjes en pleintjes.

Park in Saint-Étienne

Stadhuis van Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Saint-Étienne

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur