GirondeNouvelle-Aquitaine

Saint-Émilion: wijn, wijn en nog eens wijn

Een beetje wijnliefhebber kent het: Saint-Émilion, een van de beste wijngebieden – zo niet hét beste – in de Bordeaux-streek. Het stadje heeft meer te bieden dan wijn, maar waar je ook komt, welk straatje je ook inloopt, overal zie je wel een uithangbord, een wijnrank, een fles wijn.. Hier leeft men maar voor één ding, of eigenlijk twee: wijn en toeristen.

Enkele jaren geleden was ik in het stadje, en ik deed er alles wat zowat iedereen er doet: het karakteristieke uitzicht op de foto zetten, het kerkje bekijken, langs de wijngaarden lopen, en natuurlijk een glaasje wijn proeven.

Want dat laatste, daar ontkom je eigenlijk niet aan. Proeven is over het algemeen gratis, alhoewel de kans dan natuurlijk groot is dat je vervolgens ook een flesje van het een of ander mee naar huis neemt. Kijk vooral uit naar borden en aankondigingen zoals die op de foto hieronder. De eigenaar van een van de wijnchâteaux vertelt je tijdens zo’n proeverij graag meer over zijn wijnen.

Overigens, waar Saint-Émilion ook bekend om staat zijn de macarons. In veel winkeltjes kun je deze lekkernijen in diverse smaken kopen.

Maar waar het natuurlijk vooral allemaal om draait, zijn de wijngaarden, in en om het stadje. Dat ziet er toch prachtig uit? Op de foto hieronder zie je trouwens ook een deel van de Tour du Roy, een donjon uit de 13e eeuw. Het is de enige Romaanse donjon die nog over is in de hele streek. Deze speelt vandaag de dag een belangrijke rol in de Jurade, de jaarlijkse wijnfeesten in Saint-Émilion.

Ben jij wel eens in Saint-Émilion geweest?

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant