Saint-Cirq-Lapopie
LotOccitanie

Saint-Cirq-Lapopie, middeleeuws dorp hoog boven de Lot

Bovenop steile rotskliffen aan de rivier de Lot ligt het pittoreske plaatsje Saint-Cirq-Lapopie. Met z’n nauwe straatjes met aan weerskanten eeuwenoude huizen, de ruïnes van een kasteel en een middeleeuwse kerk én de spectaculaire ligging, vormt het een soort openluchtmuseum waar op iedere straathoek nieuwe pareltjes te ontdekken zijn. Maar pas op, het is ook een van de meest bezochte plekjes in de Lot, dus kies je moment goed uit. Het beste tijdstip voor een bezoek is vroeg op de dag, of in het laagseizoen.

Streektips

Zelf ook eens rondwandelen in Siant-Cirq-Lapopie of een van de andere dorpjes in de Lot? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Het dorp behoort tot de Plus beaux villages de France en werd in 2012 door televisiekijkers zelfs verkozen tot meest geliefde dorp van het land. De plek waar het ligt, tegen en boven de kliffen in een bocht van de rivier, was waarschijnlijk al in de Romeinse tijd bewoond. In de middeleeuwen groeide het dankzij de handel over de rivier de Lot uit tot een belangrijke plaats. Het stond onder meer bekend vanwege de vele houtwerkers die hier hun vak uitoefenden. Nog steeds vind je in het dorp enkele houtwerkers, naast andere kunstenaars en handwerkers die hier hun atelier hebben.

Bezienswaardigheden

Wat moet je gezien hebben bij een bezoek aan Saint-Cirq-Lapopie? Neem vooral even de tijd om door de nauwe straatjes te dwalen en bij de winkeltjes en galeries binnen te kijken. Ook vind je er veel restaurantjes en barretjes, het plaatsje is volledig ingericht op de vele bezoekers die hier ieder jaar weer komen.

Verder zijn de fundamenten van het kasteel op de rots die boven het dorp uittorent niet te missen. Via een korte klim bereik je het plateau waarop het kasteel stond, en daarvandaan heb je een weids uitzicht op de omgeving en zie je de loop van de rivier de Lot, met de rotsen aan weerszijden. Vanaf het plateau kun je vervolgens weer naar beneden lopen richting de kerk, die vroeger onderdeel was van het kasteel en daarom nog versterkingen heeft.

Vergeet tot slot ook niet om op een van de terrasjes te gaan zitten en rustig om je heen te kijken naar al die oude gebouwen en de sfeer volledig in je op te nemen. En heb je het dorp bekeken, dan kun je ook nog een leuke wandeling maken. Aan de westkant van Saint-Cirq-Lapopie vind je een oud jaagpad, in de rotsen uitgehakt. In een klein uurtje loop je de drie en een halve kilometer naar het volgende dorpje, Bouziès, met rechts van je het water van de Lot en links de hoge rotsen. Of, doe zoals ik deed, stop voor een bezoek aan Saint-Cirq eerst bij Bouziès, loop een stukje langs de rivier over het jaagpad, en zoek daar een leuk plekje uit om te lunchen. Je kunt dan ofwel teruggaan en met de auto verder rijden naar Saint-Cirq, of nog even doorlopen. Bedenk dan wel dat je ook weer een klein uur terug moet lopen naar je auto, als je helemaal naar het dorp doorloopt.

Praktisch

Wil je bij Saint-Cirqu-Lapopie parkeren? Rondom het dorp vind je een aantal grote parkeerplaatsen. Deze zijn allen betaald, en vanaf de verste is het nog zo’n tien minuutjes lopen voordat je midden in het dorp staat. Aan de oostkant van Saint-Cirq-Lapopie is verder een kleine camping. Tip: de route over de weg van Bouziès naar Saint-Cirq-Lapopie, de D40, loopt bovenlangs de kliffen en is heel schilderachtig met mooie uitzichten op de Lot.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant