Saint-Céneri-le-Gérei, schilderachtig dorpje aan de Sarthe

Voor veel dorpjes in Frankrijk gaat de term ‘schilderachtig’ goed op, maar voor Saint-Céneri-le-Gérei in Normandië wel helemaal in het bijzonder. In de negentiende eeuw wisten schilders als Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet en Mary Renard het plaatsje te vinden om er enkele van hun mooiste schilderijen te maken, en ook vandaag de dag nog is er in Saint-Céneri veel aandacht voor de schilderkunst, met onder andere een jaarlijks festival. Maar ook als je niet kunt schilderen, zoals ik, is het absoluut de moeite waard er eens langs te rijden, zo ontdekte ik.

Saint-Céneri-le-Gérei ligt kalm en vredig te sluimeren in een groene bocht van de rivier de Sarthe, weg van alle drukte. In de zevende eeuw was het de heilige Céneri die zich liet verleiden door deze unieke plek en zich er terugtrok als kluizenaar. Hij verzamelde enkele leerlingen om zich heen en na zijn dood ontstond er een kleine kloostergemeenschap. Van het klooster en de kerk die toen gebouwd werden resteert niets, nadat de Noormannen de streek teisterden en veel dorpen en steden vernietigden. In de elfde eeuw vestigden meer mensen zich op deze plek en groeide het plekje uit tot een dorp met een kerkje en een kasteel. Van die laatste staan nu enkel nog wat muren, de kerk is in zijn geheel bewaard gebleven.

Saint-Céneri-le-Gérei
Saint-Céneri-le-Gérei

Na de onrusten van de Honderdjarige Oorlog in de vijftiende eeuw, bleef het dorp eeuwenlang zorgeloos op z’n plek liggen, zonder dat er noemenswaardige dingen gebeurden. Nog altijd is het, net als in de dagen van Sint Céneri, een baken van rust temidden van een dal waar de Sarthe zich een weg baant door een bosrijk, heuvelachtig landschap. Als bezoeker kun je er gratis en voor niets zonder al te veel moeite onderduiken in deze rustgevende sfeer. Daar is alleen maar voor nodig dat je je auto achterlaat op het parkeerterrein onderaan het dorp, een paar meters omhoog loopt, door de weinige straatjes dwaalt, en vooral naar het piepkleine, bijna onooglijke kapelletje loopt dat even verderop midden in een groen weiland staat te schitteren. Als je daar staat, weet je meteen waarom al die kunstenaars het landschap in Saint-Céneri-le-Gérei zo onweerstaanbaar vonden.

Saint-Céneri-le-Gérei

Praktisch

Niet te missen: het kerkje met bijzondere muurschilderingen, het kapelletje net buiten het dorp, het uitzicht vanaf de kerk richting de stenen brug beneden over de Sarthe, de Auberge des Sœurs Moisy, een klein museum over de schilders die dit dorp bezochten. En houd je van wandelen? Bij het toerismebureau is een gratis boekje te halen met enkele mooie wandelingen in deze vallei rondom het dorp, met een tijdsduur variërend van anderhalf tot drie uur.

Saint-Céneri-le-Gérei

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.