E

Een reis door de tijd in het sfeervolle stadje Saint-Bonnet-le-Château

Een verborgen parel in de voor ons Nederlanders vrij onbekende streek Forez, zo zou je Saint-Bonnet-le-Château wel kunnen noemen. Het is een stadje dat nochtans veel te bieden heeft: een meer dan 600 jaar oude kerk, een oude stadswijk waar sinds de zestiende eeuw weinig meer aan veranderd lijkt, en dankzij de verhoogde ligging een weids uitzicht over de streek. En o ja, er is ook nog iets dat de liefhebbers van een potje pétanque aan zal spreken…

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de Forez? Misschien heb je wat aan deze tips!

Dat de streek Forez – gelegen tussen de Auvergne en de Alpen – zo onbekend is in Nederland, vind ik trouwens erg jammer. Want het is een prachtig landelijk, natuurrijk gebied waar je helemaal tot rust kan komen, zo ontdekte ik. Met heuvels, vlaktes, riviertjes, en vol met leuke kleine dorpjes en stadjes. Een van die stadjes is Saint-Bonnet-le-Château, in het zuidwesten van het departement Loire, dat ik op een rustige zaterdagmorgen bezocht. Het telt ruim 1.500 inwoners.

Geschiedenis

De geschiedenis van Saint-Bonnet-le-Château gaat al lang terug. Al voor het begin van onze jaartelling was de omgeving bewoond, en na de overheersing door de Romeinen en de komst van het christendom nam de nederzetting de naam aan van een plaatselijke heilige, Saint Bonnet. In de dertiende eeuw kwam het stadje tot grote bloei, dankzij de opkomende industrie van wevers, leerlooiers en vooral ook metaalbewerkers. De honderdjarige oorlog kwam, en dat noodzaakte de bewoners om een stadsmuur te bouwen, inclusief zes poorten waarvan er nu nog een over is. In de zestiende en zeventiende eeuw werd het stadje vervolgens enkele keren geplunderd en ging ook de pest er niet aan voorbij. Toch wist het zich aan deze donkere periodes te ontworstelen en bloeide later de industrie weer op.

Bezoek

Het stadje heeft een vrij bijzondere vorm, met een groot langwerpig plein, met aan de oostkant daarvan het vrij grote eeuwenoude stadscentrum. Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de kerk, de collégiale Saint-Bonnet. Deze dateert uit 1400 en heeft verschillende bijzonderheden: een crypte, muurschilderingen, en enkele tientallen gemummificeerde lichamen. Wil je alles van deze kerk zien, ga dan mee met een rondleiding die in het hoogseizoen dagelijks op enkele vaste tijdstippen worden gegeven.

Wat in elk geval verder ook niet mag ontbreken is een wandeling door de oude straten ten zuiden van de kerk. Hier vind je vele prachtig gerestaureerde huizen uit de renaissance. Je waant je echt even in een andere tijd!

Pétanque

Om nog even terug te komen op wat ik hierboven aangaf: als je houdt van pétanque, ook wel jeu-de-boules genoemd, dan mag je Saint-Bonnet-le-Château zeker niet links laten liggen. Zoals gezegd kwam het stadje ondermeer tot bloei dankzij de metaalindustrie. In de twintigste eeuw vonden de metaalbewerkers uit Saint-Bonnet-le-Château het spelletje uit en nog steeds komt circa 80% van de metalen ballen uit de fabrieken in dit stadje. Er is zelfs een speciaal museum in Saint-Bonnet-le-Château dat gewijd is aan pétanque.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Nicole Posthumus Meyjes says:

    Wat een mooi dorpje, maar inderdaad hebben veel mensen het midden Frankrijk nog lang niet ontdekt. Bij ons in de Allier liggen ook zoveel van dit soort prachtige dorpjes als Hérisson, Appremont sur Allier. Echt de moeite waard om ons prachtige departement eens te ontdekken. Wees welkom in ons mooie Pays de Tronçais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *