Een reis door de tijd in het sfeervolle stadje Saint-Bonnet-le-Château

Een verborgen parel in de voor ons Nederlanders vrij onbekende streek Forez, zo zou je Saint-Bonnet-le-Château wel kunnen noemen. Het is een stadje dat nochtans veel te bieden heeft: een meer dan 600 jaar oude kerk, een oude stadswijk waar sinds de zestiende eeuw weinig meer aan veranderd lijkt, en dankzij de verhoogde ligging een wijds uitzicht over de streek. En o ja, er is ook nog iets dat de liefhebbers van een potje pétanque aan zal spreken…

Dat de streek Forez – gelegen tussen de Auvergne en de Alpen – zo onbekend is in Nederland, vind ik trouwens erg jammer. Want het is een prachtig landelijk, natuurrijk gebied waar je helemaal tot rust kan komen, zo ontdekte ik. Met heuvels, vlaktes, riviertjes, en vol met leuke kleine dorpjes en stadjes. Een van die stadjes is Saint-Bonnet-le-Château, in het zuidwesten van het departement Loire, dat ik op een rustige zaterdagmorgen bezocht. Het telt ruim 1.500 inwoners.

Geschiedenis

De geschiedenis van Saint-Bonnet-le-Château gaat al lang terug. Al voor het begin van onze jaartelling was de omgeving bewoond, en na de overheersing door de Romeinen en de komst van het christendom nam de nederzetting de naam aan van een plaatselijke heilige, Saint Bonnet. In de dertiende eeuw kwam het stadje tot grote bloei, dankzij de opkomende industrie van wevers, leerlooiers en vooral ook metaalbewerkers. De honderdjarige oorlog kwam, en dat noodzaakte de bewoners om een stadsmuur te bouwen, inclusief zes poorten waarvan er nu nog een over is. In de zestiende en zeventiende eeuw werd het stadje vervolgens enkele keren geplunderd en ging ook de pest er niet aan voorbij. Toch wist het zich aan deze donkere periodes te ontworstelen en bloeide later de industrie weer op.

Bezoek

Het stadje heeft een vrij bijzondere vorm, met een groot langwerpig plein, met aan de oostkant daarvan het vrij grote eeuwenoude stadscentrum. Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de kerk, de collégiale Saint-Bonnet. Deze dateert uit 1400 en heeft verschillende bijzonderheden: een crypte, muurschilderingen, en enkele tientallen gemummificeerde lichamen. Wil je alles van deze kerk zien, ga dan mee met een rondleiding die in het hoogseizoen dagelijks op enkele vaste tijdstippen worden gegeven.

Wat in elk geval verder ook niet mag ontbreken is een wandeling door de oude straten ten zuiden van de kerk. Hier vind je vele prachtig gerestaureerde huizen uit de renaissance. Je waant je echt even in een andere tijd!

Pétanque

Om nog even terug te komen op wat ik hierboven aangaf: als je houdt van pétanque, ook wel jeu-de-boules genoemd, dan mag je Saint-Bonnet-le-Château zeker niet links laten liggen. Zoals gezegd kwam het stadje ondermeer tot bloei dankzij de metaalindustrie. In de twintigste eeuw vonden de metaalbewerkers uit Saint-Bonnet-le-Château het spelletje uit en nog steeds komt circa 80% van de metalen ballen uit de fabrieken in dit stadje. Er is zelfs een speciaal museum in Saint-Bonnet-le-Château dat gewijd is aan pétanque.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

2 reacties op Een reis door de tijd in het sfeervolle stadje Saint-Bonnet-le-Château

 • Wat leuk dat je enthousiast bent over deze streek! Wij wonen iets verderop in Dore L’Eglise (tussen Ambert en la Chaise Dieu) sinds 1,5 jaar. Nog elke dag hebben we het gevoel op vakantie te zijn. De wisselende landschappen door de seizoenen heen zijn verbluffend. Wandelen, fietsen (las je blog over de haute chaumes) en cultuur. Alles bij de hand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur