Rustplaatsen langs de Franse snelwegen: zo vind je de beste ‘aires’

Iedere automobilist heeft zijn eigen ideale reis-rust ritme, maar uiteindelijk ontkomt niemand eraan op de lange weg naar het zuiden: regelmatig zul je een pauze moeten inlassen, als het niet voor jezelf is dan wel voor je medepassagiers. Maar hoe vind je nu zonder stress de beste rustplaatsen?

Misschien wel herkenbaar: ben je net gestopt bij een aire en weer lekker op weg, kom je 20 kilometer verderop langs een aire die er tien keer beter en groter uitziet én waar de toiletten waarschijnlijk wél fris ruiken en normaal wit zijn in plaats van oud en vies gelig gekleurd. Of krijg je elke keer voor een rustpauze slaande ruzie met je medepassagiers over welke aire je zult nemen. Wat je in elk geval wilt voorkomen is natuurlijk lange wachtrijen, overvolle picknickplaatsen en discussies met andere weggebruikers over voor wie het laatste parkeerplekje is. Maar hoe vind je nu de beste rustplaatsen langs de Franse snelwegen? Hieronder 5 tips!

Belangrijk om te weten: er zijn twee verschillende soorten aires, de ‘aire de repos’, rustplaatsen van variërende groottes met enkel picknickplaatsen en een toilet, en de ‘aire de service’, met benzinepomp, winkels, een of meerdere restaurants, soms een hotel en uitgebreide recreatiemogelijkheden.

1. Plan je reis van te voren, inclusief pauzes
Toegegeven, veel mensen zullen het liefst vrij willen zijn op vakantie en niet teveel aan een schema willen vasthouden. Maar als je echt ruzie wilt voorkomen en zonder last-minute stress de vakantie wilt beginnen kun je het beste toch van te voren even kijken welke rustplekken in aanmerking komen voor een pauze op je reis. Je kunt ze zelfs van te voren op je routeplanner invullen of markeren op de routekaart. Via internet kun je bijvoorbeeld met behulp van de Franstalige site van de Autoroutes een rustplaats op jouw route vinden. Ga je in de richting van Lyon of verder? De APRR heeft een handige planner waarmee je kunt aanvinken wat je precies nodig hebt op je rustplaatsen. Ook publiceerde de ANWB een paar jaar terug een test van 40 rustplaatsen met plus- en minpunten.

2. Gebruik een app, site of je TomTom
Er zijn verschillende bedrijven die de Franse snelwegen uitbaten. De grootste zijn Vinci, APPR en Sanef. Deze bedrijven hebben websites waarop je kunt zoeken naar rustplaatsen. Daarnaast kun je via de routeplanner-apps op je mobiel eenvoudig plekjes opzoeken, bijvoorbeeld via Google Maps. Of gebruik je TomTom of een ander navigatiesysteem. Ook hiermee is het makkelijk zoeken naar rustplaatsen in de buurt.

3. Bedenk goed wat je nodig hebt
Wil je alleen even de benen strekken, het toilet bezoeken en iets eten en drinken dat je zelf bij je hebt? Dan is het nergens voor nodig om te stoppen bij een van de grotere aires de service. Daar besteed je meestal alleen maar meer tijd en geld (en het levert op de zwarte zaterdagen ook meer stress op) dan strikt noodzakelijk is. De eenvoudigere rustplaatsen zijn er gemiddeld om de 15 kilometer, dus even een paar minuten doorrijden loont dan al snel. En bezoek je wel een grotere aire de service met winkel, koop dan gelijk wat je nodig hebt voor de rest van de reis, zodat je niet ‘s middags wéér per se bij zo’n grotere rustplaats hoeft te stoppen.

4. Profiteer van goede ervaringen
Heb je eerdere jaren goede ervaringen gehad op aires in Frankrijk? Zoek dan even terug in je plakboek of fotocollectie waar die ook al weer waren. En maak dit jaar ergens een duidelijke notitie als je een goede rustplaats tegenkomt, zodat je er een volgende keer weer van kunt profiteren. Of vraag in je omgeving aan vrienden of familie of ze nog aanraders hebben voor rustplaatsen op de reis over de snelweg. Heel wat mensen hebben in de loop der jaren vaste plekken gekregen waar ze even bijkomen van de lange reis.

5. Ga even van de snelweg af
Veel mensen vinden het teveel gedoe om even van de tolweg af te gaan, moet je immers weer langs die vervelende tolpoortjes. Maar zeker als het wat drukker is op de snelweg kan het best een optie zijn om toch een klein uurtje in te plannen waarop je halverwege de dag even van de snelweg af gaat, bijvoorbeeld om te tanken en boodschappen te doen. Dat scheelt meestal weer wat geld voor de benzine en de boodschappen, en het is er wat rustiger dan op en langs de snelweg, zeker als je ver genoeg van de echt grotere steden af zit. Ook langs de wat grotere secundaire wegen vind je regelmatig aires de repos. Als je het helemaal goed plant kun je er ook voor kiezen om gewoon een stuk langs de snelweg over de secundaire wegen te rijden en dan een eindje verderop weer de snelweg op te gaan, nadat je van boodschappen en benzine voorzien bent.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Sorry, maar de aires ofwel parkeerplaatsen langs snelwegen zijn absoluut te vermijden, met name in het zuiden en rond Parijs, vanwege criminaliteit. Er loopt veel gespuis, dat aast op de eigendommen van vermoeide reizigers. Als je er al gaat staan: blijf bij je auto en ga zeker nietr in auto of caravan slapen.

    1. Ha Peter, gelukkig hebben wij tot nu toe een andere ervaring, nog nooit onveilig gevoeld op een Franse aire. Misschien dat het bij aires bij de grootste steden en als je ‘s nachts reist anders is. Overnachten zou ik er overigens idd nooit doen, maar dat zou ik in NL ook niet doen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant