Auvergne-Rhône-AlpesHaute-SavoieSavoie

Rust en ruimte in het Massif des Bauges

Het regionaal park Massif des Bauges is een weinig bekend gebied aan de westkant van de Franse Alpen, gelegen tussen Albertville en Aix-les-Bains. Dit gebied van zo’n 850 vierkante kilometer heeft een overvloed aan lieflijke berghellingen, wilde waterstromen en groene bossen. Vooral wandelliefhebbers komen hier graag, omdat de bergen er niet zo hoog zijn maar er tegelijk wel een alpiene sfeer heerst. De vele wandelpaden en berghutten maken het gebied geliefd bij mensen die van trektochten houden. Het massatoerisme laat het Massif des Bauges links liggen, wat de rust er ook ten goede komt.

Het belangrijkste plaatsje in het Massif des Bauges is Lescheraines met zo’n 700 inwoners. De hoogste top is de Arcalod, met 2.217 meter. Verder liggen de toppen er tussen de 1.500 en 2.000 meter. In de winter zijn er een handvol wintersportgelegenheden, zoals Le Semnoz en Margériaz. Deze zijn kleinschalig en ze hebben weinig voorzieningen.

Een belangrijk deel van de bevolking van het gebied houdt zich nog bezig met traditionele landbouw en voedselproductie. Het belangrijkste product van de regio is kaas. Vooral de ‘Tome des Bauges’ is bekend, deze wordt meestal door de boeren op de bergen zelf gemaakt van de melk van hun koeien. Andere kazen van Les Bauges zijn de ‘chevrotin des Bauges’ (geitenkaas), ‘Gruyère des Bauges’ en ‘Emmental de Savoie’.

Wie gaat wandelen in het gebied kan geregeld dieren tegenkomen als gemzen, vossen, reeën, dassen en marters. Ook is Les Bauges rijk aan cultureel erfgoed zoals kerkjes, kastelen en ruïnes. Als bezienswaardigheid springen er twee bovenuit, allebei aan de oostkant van het gebied, in de richting van Albertville. De eerste is de Abbaye de Tamié. De abdij werd in 1132 aan de voet van de citadelle des Bauges gesticht; het huidige gebouw stamt uit 1679. De abdij is bekend van de gelijknamige kaas. In de buurt ligt het Fort de Tamié, een groot 19e eeuws fort compleet met bunkers en kazematten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik door het Franse verzet.

Een van de mooiste wandelroutes is de Tour des Bauges. Deze tocht van zo’n 5 à 6 dagen is zowel ‘s zomers als ‘s winters te lopen. Denk in de winter wel aan goede sneeuwschoenen! Het reserveren van de hutten wordt aanbevolen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant