Roadtrip naar Zuidwest-Frankrijk

Wat is er leuker dan op het gemak door het Franse land touren? Als je niet binnen een dag op je bestemming in Zuid-Frankrijk wilt of hoeft te zijn, is het een goed idee om meerdere dagen de tijd te nemen voor je tocht door Frankrijk. Na onze roadtrip dwars door de Pyreneeën van de Pyrénées-Orientales naar de Pyrénées-Atlantique besloten we weer eens via de binnenwegen naar huis toe te rijden. Van Frans-Baskenland naar Nederland, in vier dagen tijd, zonder een meter snelweg. Ideaal als je Parijs wilt vermijden, en natuurlijk zonder tol te hoeven betalen. De route die we toen grotendeels reden, heb ik hieronder voor je uitgewerkt in een kant-en-klare reisroute voor met de auto, camper of motor. Voor het gemak heb ik de rijrichting omgedraaid, maar je kunt hem natuurlijk in beide richtingen rijden. Bij elke etappe heb ik ook onze overnachtingsplek vermeld. Overigens is er in elk gebied waar je overnacht genoeg te beleven zodat je er ook meerdere dagen aan vast kunt plakken en er een rondreis van een of twee weken van kunt maken. Omdat de dagafstanden best aanzienlijk zijn, kun je er ook voor kiezen om nog wat meer tussenstops te maken.

Van middeleeuwse dorpen en steden tot kasteelruïnes, van uitgestrekte bosgebieden tot grillige riviervalleien, deze reisroute leidt je langs prachtige bezienswaardigheden. De afwisselende autoroute voert door rustige landelijke gebieden en mooie levendige stadjes, links om Parijs heen (vanaf het noorden gezien, vanaf het zuiden rechtsom) en met een ruime bocht naar de Loirestreek en vervolgens via de Charente en Dordogne verder naar Zuidwest-Frankrijk. Onderweg zijn er veel mooie plekken om even te stoppen. Wij hebben deze route met onze auto gereden, maar we zien geen problemen om de roadtrip met een camper te rijden. Ook een caravan zal over de meeste doorgaande wegen (de route gaat langs vrijwel alleen maar D-wegen) prima kunnen, voor zover we ons herinneren. Onderaan dit artikel vind je link naar het GPX-bestand en een kaartje van de route.

Parfondeval – Provins (200km)

Als je vanuit Charleroi in België de grens met Frankrijk oversteekt kom je terecht tussen twee natuurgebieden, de Avesnois en Franse Ardennen. Ten zuiden van de Avesnois ligt de Thiérache, een oude landstreek met verspreid liggende dorpen. In deze landelijke streek hebben veel dorpen een zogenoemde weerkerk, een kerk met het uiterlijk van een burcht. Deze versterkte kerken werden in de zestiende eeuw gebouwd door de lokale bevolking, om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers. Bij onraad trok de complete bevolking van zo’n dorp zich dan terug in de kerk, met genoeg voorraden en wapens om het een paar weken uit te zingen. Een van de mooiste kerken staat in het piepkleine dorp Parfondeval. In de weerkerk is een tentoonstelling ingericht waardoor je meer te weten komt over de geschiedenis van deze bijzondere kerk.

Rijd via de D977 naar het fraaie op een heuvel gelegen stadje Laon. Het hoogtepunt van Laon is de kathedraal, een prachtig staaltje gotische bouwkunst. Ook al heb je maar even de tijd om dit plaatsje te bezoeken, loop in elk geval de kerk binnen en geniet van het uitzicht dat je vanaf de stadswallen over de omgeving hebt. Vervolg je route over de N2 richting Soissons. Ook hier staat weer zo’n imposante gotische kathedraal. Na Soissons gaat het over de D1 via Château-Thierry tot aan de kruising met de D933. Sla rechtsaf en volg bij Viels-Maisons de D6 en vervolgens bij Bellot de D46. Vanaf daar rijd je zuidwaarts naar de eerste etappeplaats van deze roadtrip, Provins. Provins is een indrukwekkende, eeuwenoude marktplaats. Al in de Romeinse tijd was dit een belangrijke pleisterplaats. Halverwege de middeleeuwen kreeg de stad rechten om enkele keren per jaar een belangrijke streekmarkt te organiseren. De stadsmuren die er verrezen zijn nog steeds in goede staat, en in het oude centrum, de ville haute, staan tal van bijzondere middeleeuwse gebouwen.

Overnachting:

We verbleven een nacht in het perfect gesitueerde Hôtel Aux Vieux Remparts, met parkeerplaats, wellness, zwembad en een goed restaurant.

Provins – Le Puy-Notre-Dame (370km)

Neem vanaf Provins de D403 en vervolgens de D210 naar Fontainebleau. Je rijdt dan door het zuiden van de Brie-streek en komt uit in een van de grootste en oudste bossen van Frankrijk. Het koninklijk kasteel van Fontainebleau gaat terug tot de elfde of twaalfde eeuw, nadat de streek Gâtinais bij het koninklijk gebied werd gevoegd. Het bos van Fontainebleau staat verder bekend vanwege de bijzonder gevormde rotsen die je er aantreft. Ga vanuit Fontainebleau via Malesherbes naar Pithiviers en sla vervolgens de D927 in westelijke richting in. Je komt hier door een lappendeken aan akkers, in de oude landstreek Beauce, die traditioneel gezien wordt als de graanschuur van Frankrijk. Neem bij Châteaudun de N10 in zuidwestelijke richting naar Vendôme. Deze stad is een stop waard vanwege alle historische gebouwen en de vele parken die je in het centrum aantreft. Het centrum ligt op een eiland in de rivier de Loir. Bezoek onder meer de fraaie Porte Saint-Georges en de ruïnes van het kasteel van Vendôme. Rijdt vervolgens verder naar Château-Renault en ga over de D766 naar Noyant. Vandaar ga je via Mouliherne en Saint-Philbert-du-Peuple naar Saumur, een prachtige stad aan de Loire. Neem de tijd om het centrum te bezoeken, met het eeuwenoude kasteel, waar tegenwoordig het gemeentelijk museum is gehuisvest, en de vele kerken en kapellen. Vanaf Saumur is het nog een klein half uur via de D347 naar de volgende bestemming, Le Puy-Notre-Dame, midden tussen de wijnvelden. Deze middeleeuwse stad heeft onder meer een prachtige kerk, de Collégiale Notre-Dame. Met de bouw werd halverwege de twaalfde eeuw begonnen, en het bouwwerk was geïnspireerd op het ontwerp van de kathdredraal van Poitiers. De stad werd voorzien van verdedigingswerken in de middeleeuwen, tijdens de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw werd een groot deel van de muren en poorten verwoest. Tegenwoordig kun je alleen nog wat losse overblijfselen van de stadsmuren zien.

Overnachting:

Wij verbleven een nacht in een pipowagen van Hotel & Spa Chai de la Paleine. Buiten is een grote omheinde tuin, met trampoline, binnen in het hotel zijn sfeervolle kamers en een spa.

Le Puy-Notre-Dame – Bergerac (300km)

Ga vanuit Le Puy-Notre-Dame zuidwaarts over de D938 naar het mooie ommuurde plaatsje Parthenay. Het is de moeite waard om er even een rondje door de middeleeuwse straatjes te lopen. Ooit had Parthenay stadsmuren met zo’n dertig torens en vier poorten. Daarvan is nog een aanzienlijk deel bewaard gebleven. De Porte Saint-Jacques, een poort met versterkte brug, is het bekendste overblijfsel van de oude verdedigingswerken. Rijd verder naar Saint-Maixent-l’École en vervolg je weg naar Melle en Chef-Boutonne. Ga vanaf daar zuidwaarts over de D737 en de D736 naar Rouillac, vervolgens naar Chateauneuf-sur-Charente en over de D10 naar Montmoreau-Saint-Cybard. Sla na vijf kilometer op de D764 af op de D21 naar Aubeterre-sur-Dronne. Dit dorp is een van de mooiste dorpen van de Charentestreek. Hoogtepunt hiervan is de ondergrondse kerk, die helemaal in de rotsen uitgehakt is. Verder is het een uitermate sfeervol dorp, met enkele leuke terrasjes en middeleeuwse gebouwen. Vergeet ook de andere kerk van het dorp niet, die een fraai voorportaal heeft. We vervolgen onze route voor het laatste stukje, over de D43 en de D709 naar Bergerac. Dit is de hoofdstad van de Périgord Pourpre, de streek die z’n naam dankt aan de vele wijngaarden die tegen het eind van de zomer en het begin van de herfst de mooiste paarse en rode kleuren krijgen. Bergerac is een heel mooi stadje met enkele goede restaurants, waar je van de heerlijke streekgerechten van de Dordognestreek kunt genieten. Natuurlijk mag daarbij ook een goed glas streekwijn niet ontbreken.

Overnachten:

We verbleven een nacht in de uiterst comfortabele bed&breakfast Le Clos d’Argenson, met zwembad in de heerlijke stadstuin, een oase in Bergerac.

Bergerac – Saint-Jean-Pied-de-Port (280km)

De route verder naar Saint-Jean-Pied-de-Port is lekker eenvoudig: de hele dag kun je de D933 volgen. Na Eymet kom je de Lot-et-Garonne binnen en passeer je de middeleeuwse bastide Miramont-de-Guyenne. Dit soort dorpjes zul je in de rest van Zuidwest-Frankrijk nog wel vaker tegenkomen. Bij Marmande steek je vervolgens de Garonne over en rijd je verder via Casteljaloux, waar je de bosgebieden van het Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne binnenrijdt. Ga na Estigarde van de D933 af in de richting van Labastide-d’Armagnac. Dit schitterende dorp is een van de mooiste van Frankrijk en je ontdekt er het prototype van een bastide, met een rechthoekig stratenplan, een mooi plein in het midden, omringd door arcadewoningen met vakwerkgevels en een kerk. Ga na een pauze in dit dorp verder naar Mont-de-Marsan en Orthez. Je zit dan inmiddels in de Béarn, een van de streken van de Pyrénées-Atlantiques. Na Sauveterre-de-Béarn, een plaatsje met een bijzonder versterkte brug, arriveer je in Frans Baskenland. Nu is het nog een half uurtje naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Dit plaatsje is idyllisch gelegen aan de voet van de Pyreneeën, en heeft schilderachtige straatjes en een mooie middeleeuwse kerk. Van oudsher is dit een belangrijke pelgrimsplek, waar reizigers moed konden verzamelen voor de overtocht over de Pyreneeën.

Overnachten:

We verbleven een week in het schitterend gelegen hotel Les Sources de la Nive bij Esterençuby.

GPX-bestand en Google Maps

Wil je deze route zelf rijden? Download dan hier gratis het GPX-bestand, bestemd voor je navigatiesysteem. Hier vind je de route op Google Maps.


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant