De Route Napoléon, een keizerlijke reis door betoverende landschappen

door Martijn
28733 keer gelezen

Na ruim tweehonderd jaar kun je Napoléon nog zomaar tegenkomen in Frankrijk. Zijn erfenis wordt misschien wel het meest tastbaar langs de Route Napoléon, een toeristische route die van Golfe-Juan, tussen Cannes en Antibes, naar Grenoble voert. In 1815 reisde de keizer na zijn ontsnapping van het eiland Elba hierlangs naar Parijs, waar hij ingehaald werd als een held. De Route Napoléon spreekt tot de verbeelding, want hij voert langs prachtige plekken in de Provence en de Alpen. In de loop der tijd heb ik al veel stukken van deze route minstens een keer gereden. Ik laat je in deze blog de mooiste bezienswaardigheden zien. Ook vind je hier een handige kaart zodat je je eigen roadtrip over de Route Napoléon kunt plannen.

advertentie

Mijn eerste kennismaking met de Route Napoléon was denk ik tijdens een vakantie met ons gezin in het dorpje Corps, aan het Lac du Sautet, in 1996. Daar ontdekten we de afbeelding van een adelaar op een plaquette op de voormalige herberg Chez Dumas, waar Napoléon logeerde. Overal langs de route zie je steeds de adelaar als herinnering aan de aanwezigheid van de keizer. Dat trekt als kind natuurlijk de aandacht, zeker als je een beetje interesse hebt in geschiedenis. Op uitstapjes die we tijdens die vakantie maakten, kwamen we steeds weer op plekken waar Napoléon zijn sporen heeft nagelaten. En later, toen ik zelf naar die streek ging, bleef de route trekken. Vorig jaar, onderweg naar Castellane, kwamen we bijvoorbeeld ook weer over een stuk van de Route Napoléon, vanaf Sisteron tot aan Castellane.

Kaart

N85

Vroeger was de hele Route Napoléon geklasseerd als de N85 of de Route Nationale 85. Tegenwoordig hebben stukken van de zuidelijke route andere wegnummers gekregen. De vroegere N85 begint als de D6285 in Cannes, waarna je noordwaarts over de D6185, de D2562 en de D6085 rijdt. De huidige N85 begint bij Digne tot net voor Sisteron, waar de weg korte tijd als D1085 gelabeld is. Hierna loopt de weg rondom Gap weer verder als N85, helemaal tot aan Grenoble. Het officiële startpunt van de Route Napoléon vind je overigens in Golfe-Juan, net boven Cannes. Dit was de plek waar Napoléon aan land kwam en begon met zijn zegetocht.

Bezienswaardigheden

Langs de Route Napoléon liggen enkele van de mooiste Franse landschappen en plekken. Je komt tijdens een rit met de auto, camper, fiets of motor over de route langs pittoreske dorpjes en leuke stadjes, en er zijn in het ruige landschap veel mogelijkheden om indrukwekkende wandelingen te maken. Hieronder licht ik enkele bezienswaardigheden en hoogtepunten langs de Route Napoléon voor je uit. Handig voor als je zelf een reis langs de route aan het plannen bent.

Côte d’Azur

De Côte d’Azur behoeft niet echt een introductie meer waarschijnlijk. Een prachtige kuststreek, waar het azuurblauw van het water prachtig afsteekt tegen de ruig begroeide hellingen en waar je mooie dorpen en steden vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stedentrip naar Nice, als startpunt van een roadtrip over de Route Napoléon?

Prachtige kleuren en een weids uitzicht op zee.
Prachtige kleuren en een weids uitzicht op zee, aan de Côte d’Azur bij Nice.

Castellane

Wanneer je de Route Napoléon van Golfe-Juan met de auto naar het noorden rijdt, kom je na een kleine twee uur rijden in het stadje Castellane uit. Dit stadje is een leuke optie voor een overnachtingsplek. Je vindt er fijne winkeltjes en restaurants, en een mooi middeleeuws centrum. Een wandeling naar het kerkje bovenop de heuvel die boven de stad uittorent mag ook niet ontbreken. Bovendien vormt Castellane de toegangspoort naar de Gorges du Verdon, een indrukwekkende rivierkloof die je absoluut een keer gezien moet hebben.

In dit huis in Castellane heeft Napoléon geluncht.
In dit huis in Castellane heeft Napoléon geluncht.
Vanaf de heuvel in Castellane
Vanaf de heuvel in Castellane

Gorges du Verdon

Vanuit Castellane is het mogelijk om een roadtrip rondom de Gorges du Verdon te maken. Rij via de zuidkant van de kloof, met de klok mee, en je passeert indrukwekkende uitzichten en leuke dorpjes, zoals bijvoorbeeld Moustiers-Sainte-Marie. Wil je een unieke blik op de kloof krijgen, maak dan een uitdagende wandeling of een relaxt boottochtje door de Gorges du Verdon.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon

Digne-les-Bains

Als we de weg naar het noorden vervolgen, komen we vanzelf uit in Digne-les-Bains. Je zit hier in een uitloper van de lavendelstreek, wat je kunt merken aan een jaarlijks lavendelfeest dat hier gehouden wordt. Qua gebouwen en monumenten heeft Digne-les-Bains niet heel veel te bieden. Wel vind je er een thermaalbad, waaraan de stad de toevoeging ‘les bains’ dankt. Napoléon zou hier kort halt gehouden hebben voordat hij zijn weg vervolgde, de stad in.

Sisteron

Vanuit Digne loopt de Route Napoléon naar het westen. Echt een pareltje in het Provençaalse landschap is Sisteron, met zijn burcht op de heuvel. Voordat je hier vanaf Digne aankomt, passeer je aan je linkerhand eerst nog de Pénitents des Mées, een verzameling puntige rotsen van zo’n honderd meter hoogte, volgens de legende een groep versteende monniken. In Sisteron gekomen moet je zeker even naar de burcht lopen, voor een mooi uitzicht over de stad en de streek.

Gap

Vervolgens voert de route je door het dal van de Durance richting Gap. Gap zelf moet het, net als Digne-les-Bains, niet direct hebben van een pittoresk centrum, maar meer van de omgeving. Je zit hier inmiddels in het departement Hautes-Alpes, en dat kun je merken aan de hoge bergtoppen die aan alle kanten om je heen te zien zijn. Sla bijvoorbeeld eens het dal van Orcières in voor mooie wandelingen in de bergen van de Écrins, of neem een kijkje in het massif du Dévoluy, een bergketen ten westen van Gap.

Het landschap tussen Sisteron en Gap.
Het landschap tussen Sisteron en Gap, in het dal van de Durance.
De Col du Festre in de bergketen Dévoluy.

Corps

In Gap vervolgt de Route Napoléon zijn weg naar het noorden. Na de Col Bayard, waar Napoléon door de sneeuw overheen moest, arriveer je in het departement Isère. Het prachtig gelegen dorp Corps heeft alle charmes van een bergdorp in de Franse Alpen, met veel wandel- en fietsmogelijkheden. De hoofdstraat is misschien wat toeristisch, maar je vindt er prima restaurantjes en hotelletjes. Een mooie uitvalsbasis dus om de rest van de streek te ontdekken. Het uitzicht op de bergtop de Obiou (2789 m.) is werkelijk fantastisch, en onder het dorp vind je nog een leuk stuwmeer met recreatiemogelijkheden, het Lac du Sautet.

Uitzicht vanaf Corps op de Obiou.
Uitzicht vanaf Corps op de Obiou.

Notre-Dame de la Salette

Net buiten Corps begint de weg naar Notre-Dame de la Salette, een grote kerk en bedevaartsoort hoog in de bergen. Halverwege de negentiende eeuw zouden twee kinderen uit de omgeving hier een verschijning van Maria hebben meegemaakt. Inmiddels is het bedevaartsoord uitgegroeid tot de op een na belangrijkste van het land, na Lourdes. En het is ook gewoon een erg mooi en indrukwekkend gezicht, zo’n grote kerk hoog in de bergen.

Notre Dame de la Salette
Notre Dame de la Salette, 1996, uit mijn plakboek.

Vercors

Onderweg naar Grenoble kom je tenslotte langs een heel mooi stukje natuur. Aan je linkerhand zie je het liggen, het bergmassief van de Vercors. Hoge rotskliffen verheffen zich boven de rest van de omgeving uit. Daartussen een hoogvlakte waar je mooie wandelingen kunt maken en kunt genieten van het bergleven in de leuke dorpjes.

Grenoble

Grenoble, door sommigen wel eens de ‘hoofdstad’ van de Alpen genoemd, is een waardig eindpunt van de Route Napoléon. Die bijnaam dankt het aan het feit dat het de grootste stad van de Alpen is, nog voor Innsbrück en Bolzano. Het ligt tussen de bergen in, in een breed dal, met aan de oostkant het echte hooggebergte. Niet te missen is een bezoek aan de Bastille, een serie van versterkingen uit de negentiende eeuw, die je vanuit de stad eenvoudig met een kabelbaan kunt bereiken.

Hotels

De Route Napoléon is een ideale route voor een meerdaagse roadtrip. Op die manier heb je ruim de tijd om alle bezienswaardigheden te ontdekken. Langs de route zijn veel hotels te vinden waar je een nachtje kunt verblijven. Klik hier voor een lijst met hotels aan de Route Napoléon.

Hotel de la Poste, Corps
Een bekend hotel is bijvoorbeeld het Hotel de la Poste in Corps. Dit hotel is gevestigd in een voormalige herberg, een monumentaal gebouw. Je zit er midden in het dorp, een ideale plek om de rest van de streek te verkennen.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

5 reacties

Gerda Dooijenburgh 6 maart 2019 - 13:34

d’Algueze inderdaad een heel mooi dorp, je kan er heerlijke producten kopen met lavendel,ben er meerdere keren geweest en gaan eind mei weer terug.
Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen.
De route Napoleon idem dito schitterend.
GR. Gerda

Reply
a bastiaanse 6 maart 2019 - 15:12

ooit s in eind jaren zestg deze route midden september vanaf beginpunt Cannes gereden.Ik herinner mij de door schaapherders met kudde regelmatig in bezit genomen route terwijl in de diepte van het goudkleugig gebladerde dal de boeren familie op de dorsvloer buiten druk doende was met de fleot,/dorsvleger, het graan te bewerken.Nog altijd diepe spijt dat uk dit heden onalledaags tafreel niet vast legde,,,zoals ik dit eveneens verzuimde tav het oude vrouwtje op gammele s stoel en tafeltje die ons de laatste lavendel bood omdat ze de volgende dag toch ging sluiten!!!

Reply
Martijn
Martijn 16 mei 2019 - 12:23

Leuk om te lezen! Het lijkt nog maar zo kort geleden, maar de wereld ziet er ook daar nu heel anders uit denk ik zo 🙂

Reply
Anja 2 september 2019 - 10:20

Wij zijn nu ook in Zuid-Frankrijk en hebben de Napoleon Route gevolgd, maar dan andersom, vanaf Grenoble naar Nice, afgelopen Vrijdag de route gedaan, om de George du Verdon, tegen de klok in, t was schitterend. Doordat we de 1e twee dagen pech hadden met onze auto, konden we Vercors niet meer bezichtigen. We zijn ook in Sisteron geweest, de lavendelstreek hebben we niet gezien, maar misschien zijn die al uitgebloeid deze tijd van t jaar.
We hebben in Grenoble, in Gap en in Castellane op de camping overnacht, nu zitten we 2 weken in Bagnols en Foret en wil ik kijken wat we deze 2 komende weken nog meer gaan doen.

Ik vind je blog-verhalen steen goed. We gaan volgende jaar hier terug, of de plaatsen, streken die jij hebt aan gedaan.
Super bedankt voor de informatie over deze streek.

Reply
Martijn
Martijn 5 september 2019 - 9:29

Klinkt als een superleuke vakantie! De lavendelvelden zijn nu denk ik al wel uitgebloeid, maar dan heb je een goede reden om volgend jaar terug te gaan. En dan zeker de Vercors niet overslaan! 🙂

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.