In Normandië kun je niet om cider heen. Rondom het dorp Cambremer in Pays d’Auge liggen bijzonder veel boerderijen waar deze drank wordt geproduceerd. Er is een met bordjes gemarkeerde ciderroute uitgezet die je, door een met appelgaarden bezaaid landschap, langs achttien ciderboerderijen voert. Onderweg zie je naast de talloze appelbomen ook een overvloed aan typische vakwerkhuizen. Tel daarbij op het idyllische glooiende heggenlandschap, en je hebt de ingrediënten voor een onvergetelijke roadtrip. In elk jaargetijde is een rondrit de moeite waard, maar wel helemaal in het voorjaar, wanneer de bomen in volle bloei staan. De route telt zo’n veertig kilometer, door een licht glooiend landschap. Voor de sportieveling is de route ook goed met de fiets, of eventueel een e-bike te doen.
Ook naar de Pays d'Auge? Misschien heb je ook wat aan deze tips!
Cambremer
Kloppend hart van de ciderstreek in Pays d’Auge is het dorp Cambremer. Jaarlijks, begin mei, wordt er een concours gehouden voor de beste dranken van de streek. Dit vindt plaats gedurende het Festival AOC-AOP Cambremer, waarop alle Normandische producten met een beschermde herkomstbenaming centraal staan. De rest van het jaar is het een gemoedelijke plek met enkele restaurants, winkeltjes en vakwerkhuizen. In de nabije omgeving zijn er veel gîtes en chambres d’hôtes, zodat het een goede uitvalsbasis voor de gehele Pays d’Auge is.
Bonnebosq
Vanuit Cambremer rijd je naar Grandouet en Saint-Ouen-le-Pin, om vervolgens de D59 naar Bonnebosq te nemen. Onderweg tijdens deze roadtrip zul je geregeld manoirs tegenkomen, dit zijn vaak eeuwenoude landhuizen, grotendeels in de typische vakwerkstijl gebouwd. Daarnaast vind je in de Pays d’Auge veel stoeterijen waar paarden worden gefokt. In het Frans worden deze ‘haras’ genoemd.
In en rond Bonnebosq zijn naast enkele winkels en restaurants ook een relatief groot aantal gîtes en chambres d’hôtes te vinden. Verder is het dorpje met name bekend van het jaarlijkse carnaval in juli, ter gelegenheid waarvan de hele streek uitloopt voor versierde wagens en feestgedruis.
Beuvron-en-Auge
De route voert verder via de gehuchten Auvillars en Beaufour-Druval naar het pittoreske Beuvron-en-Auge. Het is hier niet alleen erg fotogeniek, je vindt er ook tal van restaurants en winkels waar je streekproducten kunt aanschaffen. Ontdek naast de al bekende cider, calvados en pommeau bijvoorbeeld ook allerlei soorten jam, kaas en vleeswaren. Groot is het dorp niet, maar neem vooral ook de tijd om even op een terras te gaan zitten en de sfeer in je op te nemen.
Cider en calvados proeven
Tijdens je rondrit een glaasje proeven en cider, pommeau, poiré (perencider) of calvados inslaan? Bij vrijwel elk van de achttien aan de ciderroute deelnemende bedrijven kun je zonder afspraak binnenlopen. Je kunt dan uitgebreid proeven en aanschaffen, en bij sommige ciderproducenten kun je ook rondkijken en krijg je meer informatie over het productieproces. Een deel van de boerderijen is biologisch of in transitie naar biologische landbouw. Bij sommige kun je verder ook andere producten dan alleen drank aanschaffen.
Wij deden een uitgebreide proeverij bij Manoir de Grandouet nabij Cambremer. We kregen hier onder meer een video te zien van het productieproces, mochten een blik in de cave werpen, en vervolgens was het tijd om de verschillende producten te proeven die er op dit domein gemaakt worden. Ook aan de kinderen wordt gedacht: ze maken hier niet alleen appeldrank met alcohol, maar eveneens appelsap in allerlei smaken. Je doet bij een bezoek aan de ciderboerderij bovendien allerlei leuke weetjes op, zoals bijvoorbeeld dat er van zestien kilo appels tien liter cider gemaakt wordt, en als je daar vervolgens weer calvados van wil maken, houd je nog maar één liter over. Na de proeverij namen we een voorraadje drank mee, om ook thuis nog te kunnen nagenieten van de pure Normandische smaken.