Route des Caps
MancheNormandie

Route des Caps, Cotentin

Ruige rotskusten, goudgele stranden, verscholen haventjes: de Route des Caps voert langs enkele van de mooiste landschappen van Normandië. Onderweg zijn er tal van mogelijkheden om even de benen te strekken voor een korte wandeling, bijvoorbeeld naar een van de vele mooie uitzichtpunten. We reden een groot deel van deze route in de herfst, de ideale tijd om in alle rust van alle hoogtepunten en bezienswaardigheden te genieten.

Streektips

Zelf naar deze streek op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Nadat we ‘s morgens Barfleur hadden bezocht, besloten we de rest van de dag via de noordkant van Cotentin terug te rijden naar de camping bij Barneville-Carteret waar we verbleven. Je komt dan als vanzelf langs de Route des Caps, een met bordjes gemarkeerde autoroute van ongeveer honderd kilometer die je langs de kapen van Cotentin leidt. Na het doorkruisen van Cherbourg zien we bij het verlaten van de stad over de D45 de eerste bordjes met de vermelding van de Route des Caps staan. Het eerste uitzichtpunt vind je dan bij Landemer. Hier begint ook een van de mooiste gedeeltes van het kustpad, het Sentier des Douaniers. We besluiten nog iets verder door te rijden, en wel naar het gehucht Gruchy, waar zich het geboortehuis van Jean-François Millet bevindt. Deze kunstschilder uit de negentiende eeuw is met name beroemd vanwege z’n schilderijen van het boerenleven. Als je vanuit het gehucht doorloopt naar de kust, kom je bij een mooi uitzichtpunt, Castel Vendon. We zoeken na deze korte pauze de D45 weer op en vervolgen onze weg langs de kust, door schilderachtige gehuchten met natuurstenen huizen.

Kaapvaart

Onze volgende stopplek is het minuscule haventje Port Racine, dat bekend staat als de kleinste haven van Frankrijk. Het is een populaire fotoplek, maar als wij er zijn is het gelukkig rustig. Ooit werd deze haven gesticht door een piraat, François-Médard Racine, die vanaf hier voorbijgaande schepen van vijandige naties aanviel en beroofde. Tegenwoordig is het een pittoresk plaatje, waar wat kleine boten op de deining schommelen of liggen te wachten op het drooggevallen zand.

We komen langzamerhand in het hart van de Cap de la Hague, waar het landschap veel doet denken aan de Ierse en Britse kusten. Niet zo gek, want aan de overkant van de zee liggen de Britse eilanden. De Route des Caps voert verder naar een iconische plek aan de kaap van Hague, de Phare de Goury. Deze vuurtoren werd gebouwd tussen 1834 en 1837 en moest schepen waarschuwen voor de Raz Blanchard, een sterke zeestroming tussen hier en het Kanaaleiland Alderney, die al talloze slachtoffers had geeist. Als je over de D401 verder zuidwaarts rijdt, kom je uiteindelijk uit bij een van de bekendste uitzichtpunten van de Route des Caps, bij de Nez de Jobourg. Je zit hier op een van de hoogste plekken van de Normandische kustlijn, en het is een favoriete bestemming voor wandelaars, hoewel het merendeel van de bezoekers enkel even het uitzicht komt bewonderen. Als het er wat druk is bij de parkeerplaats hoef je dus alleen maar even over het Sentier des Douaniers te wandelen om tot rust te komen. Eerder tijdens ons verblijf hier maakten we een prachtige rondwandeling bij deze kaap.

Als je verder zuidwaarts rijdt, gaat de route af en toe iets van de kust af, en worden de uitzichten ingeruild voor doorkijkjes in schilderachtige gehuchten. In de buurt van Flamanville komen er weer kapen in zicht, en heb je mooie panorama’s op de lange en brede zandstranden bij Siouville. Aan de zuidkant van de Cap de Flamanville is een mooi wandelgebied. iets verder naar het zuiden ligt ook nog de Cap du Rozel, de laatste kaap voordat je bij de eindbestemming komt: de imposante Cap de Carteret. Later in de week maken we ook daar nog een wandeling, bij zonsopkomst.

Als je de gehele Route des Caps wilt rijden kun je gerust een dag uittrekken. De route is zo’n honderd kilometer lang, maar er zijn diverse plekken waar je absoluut even moet stoppen voor een korte wandeling of om van het uitzicht te genieten.

Verblijfstip: Camping Bel Sito, Baubigny

Wij verbleven tijdens onze week in Normandië direct aan de Route des Caps, bij het dorp Baubigny. Hier vind je de kleinschalige camping Bel Sito, met een klein aantal mobilhomes en campingplekken, in terrassen en met uitzicht op zee en de Kanaaleilanden. Een ideale camping voor rustzoekers, op loopafstand van de zee.

Route des Caps
Uitzicht vanaf de camping

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant