Alpes-de-Haute-ProvenceProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Rougon, dorpje met eersterangs uitzicht op de Gorges du Verdon

Leuke dorpjes genoeg rondom de Gorges du Verdon in de Provence. Wat ligging betreft is Rougon echter wel een van de spectaculairste! Het eeuwenoude rustige dorp wordt vaak voorbijgereden, maar is absoluut de moeite waard om even te bekijken, zo ontdekte ik toen ik er doorheen liep. Helemaal onderaan deze blog zie je de mooiste foto die ik van het uitzicht maakte.

Streektips

Zelf op vakantie naar de Gorges du Verdon? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het Point Sublime, een geliefd uitzichtpunt op het noordoostelijke beginpunt van de Gorges du Verdon. Je kunt er met de auto tot dichtbij de bekende rotskloof komen, en het vormt ook het startpunt van een van de wandelingen door de kloof, het Martel-pad. Met een paar minuutjes lopen vanaf de parkeerplaats heb je een werkelijk subliem uitzicht op de kloof. Je staat er echter wel met heel wat mensen te kijken, vooral als je in het drukke seizoen komt.

Maar wanneer je even de toeristische massa wilt laten voor wat het is, kies er dan voor om bij de parkeerplaats van Point Sublime naar boven te gaan richting Rougon. Eerder had ik al op de kaart gezien dat er boven het Point Sublime een piepklein dorpje ligt. Van daar moet het uitzicht nog veel indrukwekkender zijn, bedacht ik me. Na vijf minuutjes rijden bereik je de parkeerplaats van het kleine dorp.

Rougon
Een oud lavoir.
Rougon

Rougon heeft een geschiedenis die in elk geval terug gaat tot ongeveer de negende eeuw. Maar wellicht ook nog veel langer terug, want in de jaren tachtig werden boven het dorp op de Barre de Catalan ruïnes gevonden van bewoning uit waarschijnlijk de prehistorie. In elk geval groeide het tijdens de middeleeuwen uit tot een invloedrijk dorp, met een onderkomen van de Tempeliers en een kasteel uit de elfde eeuw. Misschien vanwege de wat onherbergzame ligging lukte het het dorp niet om verder uit te groeien, en vandaag de dag wonen er slechts een man (en vrouw) of 100.

Wat valt er te zien? In elk geval een grandioos uitzicht over de opening van de Gorges du Verdon. Verder kun je naar de ruïnes van het kasteel toelopen, let wel op, want het pad er naar toe is moeilijk begaanbaar en steil. Ook vind je in het dorp diverse oude huisjes en nauwe steegjes, een leuk kerkje, waterputten, en een tweetal restaurantjes. Al met al een fijn dorpje om bijvoorbeeld na een wandeling of rondrit door het gebied nog even rustig te bekijken.

Rougon
Deze foto en die erboven zijn genomen vanaf de rots waarop de ruïnes van het kasteel staan. Pas op met naar boven klimmen!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant