Rondrit: ontdek de Côte Vermeille

Het kleine broertje van de Côte d’Azur vind je in de Pyreneeën. Wat minder massaal en daardoor authentieker, inclusief schitterende uitzichten over het rotsachtige kustgebied en enkele leuke dorpjes. De Côte Vermeille loopt van Argelès naar de Spaanse grens bij Cerbère en leent zich goed voor een mooie rondrit.

Na ons bezoek aan Perpignan nemen we een hele dag de tijd om de bijzondere kusten de zuidoostkant van de stad te bezoeken. De Côte Vermeille heeft twee gezichten. Aan de ene kant is er de vrij drukke en populaire kuststrook, met achtereenvolgens de dorpen Collioure, Port-Vendres, Banyuls-sur-Mer en Cerbère, (toevallig ook in aflopende mate van pittoreskheid). Aan de andere kant is er het uitgestrekte, heuvelachtige achterland met bossen in het noordwesten en wijngaarden in het zuiden, en een paar gehuchtjes.

Dwars door dat achterland loopt de D86 en die weg slaan we dan ook in om onze rondrit door de streek te beginnen. Al snel kronkelt de weg omhoog en krijgen we steeds meer zicht op de omgeving. Hoe hoger je komt, hoe weidser het uitzicht op de kust en het achterland.

Vin doux

Een populaire eerste stopplek is bij de oriëntatietafel van Hauts de Port-Vendres. Hier heb je aan de kant van de weg een uitzichtspunt, met achter je de ruïnes van wat waarschijnlijk ooit een restaurant of hotel was. En verder gaan we weer, langs de Tour Madeloc. Dit bekende uitzichtpunt kan enkel wandelend bereikt worden en laten we daarom even voor wat het is. We rijden verder naar het zuiden tot je langzamerhand weer afdaalt richting de kust, bij Banyuls. Je rijdt hier pal langs de wijngaarden van de bekende gelijknamige zoete wijn, de vin doux naturel.

Omdat we nu toch in de streek zijn, besluiten we in Banyuls verder naar het zuiden te rijden, helemaal naar de Spaanse grens. Hier vind je bij de Coll dels Belitres een herdenkingsplek voor Spaanse vluchtelingen ten tijde van de dictatuur van Franco. Vervolgens rijden we weer noordwaarts, waarbij je continue de mooiste kliffen en baaien ziet. Het is er allemaal wel vrij bebouwd, maar bij Cap Rederis ontdekken we een vrij ongerept stuk natuur. Je zit hier dan ook midden in het Réserve naturelle nationale de Cerbère-Banyuls. We lopen een stukje de Rederis-kaap op en vinden een mooi plekje in de zon om even van de omgeving te genieten. Onder ons slaan de golven rustig op de rotsen, ver weg is ineens de drukte van de kustdorpen.

Na deze onderbreking zetten we via Banyuls en Port-Vendres koers naar Collioure, verreweg het meest schilderachtige en bekende plaatsje van de Côte Vermeille. Dat merk je ook aan de drukte, hoewel het nog niet hoogzomer is staan de parkeerplaatsen redelijk vol. We nemen na het verkennen van de nauwe straatjes van Collioure ook nog even de kans waar om in de zee te duiken, met uitzicht op de gezellige kades en het kasteel van Collioure.

Extra tip: Elne

Als we vanuit Perpignan op weg zijn naar ons beginpunt van deze rondrit door de Côte Vermeille, passeren we het dorp Elne waarvan we gelezen had dat hier een bijzonder klooster staat. Het is de moeite waard om hier even een stop te maken en het klooster te bezoeken. Je kunt hier ook naar boven op een torentje klimmen voor een mooi uitzicht over de kloostergangen en de omgeving.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.