L

Leuke rondrit: Gorges du Cians en Gorges de Daluis

Wanneer je in de zuidelijke Franse Alpen bent en zin hebt in een mooie autorit of rondje met fiets of de motor, dan moet je zeker deze route nemen. Je komt door twee prachtige rivierkloven in een bijzonder landschap van rode rotsen. Een uniek gezicht!

Streektips

Zelf naar deze mooie streek op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

De route door de Gorges du Cians voert vanaf de D6202 naar het charmante wintersportplaatsje Beuil. Je rijdt over een bochtige weg langs de rivier de Cians, en vanaf het plaatsje Rigaud wordt het landschap gedomineerd door rode rotsen. Het gaat hierbij om zogenaamd schistgesteente, dat er hard uitziet maar in feite zeer bros en erosiegevoelig is. Langs de weg, de D28, vind je diverse stopplaatsen om uitgebreid foto’s te maken.

Zeker bij La Petite Clue en La Grande Clue is het de moeite waard om even uit de auto te stappen. Hier is de kloof op zijn smalst, met punten waar beide zijdes slechts 1 meter van elkaar staan. Bij die laatste plek kun je een groot deel over de oude, inmiddels voor het verkeer afgesloten weg lopen. Door de slechte staat van deze weg hangt hier een wat naargeestige sfeer, het beste kun je deze plek bekijken wanneer de zon uitbundig schijnt. Op die momenten komt de roodheid van de rotsen nog beter en feller uit.

De weg richting de Gorges de Cians.
Het blauwe water en de rode rotsen geven een heel bijzonder effect.
De oude weg, in slechte staat. Nu alleen in gebruik door wandelaars.
Rechts het dorpje Beuil.

Na enige tijd doorrijden over de D28 bereik je Beuil, het oudste bergsportdorp van de Alpes-Maritimes. Dit is een leuk plekje om even te stoppen voor bijvoorbeeld een maaltijd of korte drinkpauze. Vervolgens rijd je door in de richting van Guillaumes, waar je de ingang van de Gorges de Daluis vindt. Maar opgelet, stop direct na het plaatsje Valberg even op de parkeerplaats, want van hier heb je een magnifiek uitzicht over de bergen van het dal van Allos.

Ook de Gorges de Daluis valt op vanwege de rode rotsen. Het landschap is hier wel wat weidser dan in de vorige kloof, omdat je hier vooral bovenlangs rijdt. Daarom vond ik zelf deze laatste kloof indrukwekkender en mooier, met name op het punt waar de Pont de la Mariée de kloof overbrugt.

Uitzicht richting Allos

Wil je de rondrit afsluiten met een bezoek aan een mooi stadje? Zet dan koers naar Entrevaux. In deze blog op Frankrijk Puur lees je meer over dit eeuwenoude plaatsje.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *