Rondreis Frankrijk

Rondreis door Frankrijk: tips en route

Een rondreis door Frankrijk is dé manier om kennis te maken met de veelzijdigheid van het land. Ga op reis met je auto, camper, motor of caravan en ontdek alle bijzondere streken. Rijd over kronkelende bergweggetjes of door glooiende wijngaarden, langs grillige rotskusten of schilderachtige dorpjes. Met deze tips stel je gemakkelijk zelf je eigen rondreis door Frankrijk samen. Als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken, kies je voor kant-en-klare rondreizen.

Frankrijk Puur Roadtrips

Frankrijk Puur Roadtrips

Ontdek de mooiste kant-en-klare reisroutes door Frankrijk. Van meerdaagse tochten tot kortere roadtrips. Je inspiratiebron, of je nu rond wilt trekken of de omgeving vanaf een vaste plek wil verkennen.

Meer over dit boek

Zelf je rondreis samenstellen

Een rondreis door Frankrijk begint met het bepalen van je bestemmingen en hoe lang je erover wilt doen. Heb je een week twee weken, drie weken of zelfs een maand de tijd? Dat maakt nogal uit voor waar je uiteindelijk naar toe kunt. Een belangrijke factor is het aantal kilometers dat je per dag wilt rijden.

Hoeveel kilometer per dag?

Bij een roadtrip door Frankrijk is het handig om te weten hoeveel je per dag ongeveer kunt rijden. Dat zal natuurlijk verschillen al naar gelang je met een motor, camper, caravan of auto reist. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je zo’n 75 tot 350 kilometer per dag rijdt. We kiezen er natuurlijk voor om zo min mogelijk over de snelwegen te rijden tijdens een roadtrip door Frankrijk. Met een gemiddelde snelheid van rond de zeventig kilometer per uur ben je dan zo’n 1 tot 5 uur netto aan het rijden. Dan heb je ook nog minstens twee of drie keer per dag de tijd om ergens uit te stappen, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een lunch en een middagborrel, in combinatie met een korte wandeling door een dorp of natuurgebied.

Welke streken zijn leuk voor een roadtrip?

Vervolgens is het zaak een leuk gebied voor een rondreis uit te zoeken. Rijd je het liefst in de bergen, langs de kust, door glooiende landschappen met mooie dorpen, of wil je een combinatie van alles? Lees dit artikel eens om je bestemming te bepalen. Wat sowieso handig is om te hebben: de Wegenatlas van Michelin, hier staan een groot deel van de bezienswaardigheden in Frankrijk op vermeld, en wegen die door een bijzonder fraai landschap leiden zijn groen gemarkeerd.

Tips voor routes

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Volg dan de kant-en-klare roadtrips die we op deze site en in ons boek Frankrijk Puur Roadtrips voor je hebben samengesteld. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van routes en combinaties van routes die je kunt gebruiken voor je eigen rondreis door Frankrijk.

1 week

Wil je een rondreis van een week door Frankrijk maken? Dan is het leuk om de noordelijke helft als uitgangspunt te nemen. Begin bijvoorbeeld bij de Opaalkust in het noordwesten, rijd via de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en de Somme naar de kathedralenstreek en ga door de Ardennen weer terug naar huis.

Een andere optie is om aan de oostkant te beginnen, in de Elzas langs de wijndorpen, de Route des Crêtes en vervolgens nog een paar dagen naar de Morvan in de Bourgogne.

2 weken

Met twee weken heb je iets ruimer de tijd en kun je dus ook wat verder zuidelijk afzakken. Rijd bijvoorbeeld vanaf de Opaalkust via Honfleur naar Suisse normande, vervolgens naar de Loirevallei met alle fraaie kastelen en steden, vervolgens naar de vulkaanstreek Puy de Dôme bij Clermont-Ferrand en tot slot via de Morvan weer noordwaarts.

Wil je iets meer kilometers maken, neem dan onze route in vier dagen over binnenwegen naar het zuiden, rijd via de Haut-Languedoc, Cevennen en Ardèche in noordoostelijke richting, maak een tochtje door de Vercors en ga vervolgens via onze tweedaagse route vanuit de Alpen weer naar huis.

3 weken – 1 maand

Met drie tot vijf weken heb je ruimschoots de tijd om een prachtige rondrit door Frankrijk te maken. Zak bijvoorbeeld via de Opaalkust en Côte d’Albâtre af naar Bretagne, waar je helemaal doorrijdt naar Finistère. Reis vervolgens via onze route over het platteland vanuit Nantes naar Bordeaux, steek door naar Frans Baskenland en volg onze route dwars door de Pyreneeën. Ga via de Haut-Languedoc, Cevennen en Ardèche naar de Franse Alpen, waar je routes kunt rijden door de Mercantour of Écrins, en waar de Route des Grandes Alpes en de Route Napoléon op je liggen te wachten. Heb je nog tijd over, rijd dan via de Jura en Elzas terug naar het noorden.

Geheel verzorgde rondreizen

Geen zin om zelf te plannen? Denk dan eens aan een georganiseerde rondreis! Dat kan bijvoorbeeld met de ANWB, die tal van prachtige rondreizen heeft samengesteld. Je reist in je eigen tempo van hotel naar hotel, waarbij alles voor je geregeld is. Je hoeft alleen maar zelf je auto te rijden, verder kun je genieten van alle prachtige landschappen en sfeervolle onderkomens zonder de stress van het zoeken en boeken van accommodaties.

Bekijk alle autorondreizen van de ANWB

Wil je rondreizen van camping naar camping, met je eigen camper, caravan, tent? Met de kampeerreizen van ACSI is alles voor je geregeld. Je reist in kleine of grote groepen en kunt op die manier gemakkelijk contact zoeken met Nederlandstalige medekampeerders.

Kijk hier voor het aanbod van ACSI


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant