DordogneNouvelle-Aquitaine

Rondreis door de Dordognevallei

De Dordognevallei: een aaneenschakeling van prachtige dorpjes en indrukwekkende natuur. Steile rotsen met middeleeuwse dorpjes, om de paar kilometer bijzondere kastelen en kerkjes, en overal die blauwe ader die er door heen stroomt, de rivier de Dordogne die ideaal is om in te zwemmen of op te varen. En dat alles onder een stralende zon, die hier meestal uitbundig schijnt. Het is niet gek dat deze streek zo geliefd is bij vakantiegangers. We reden er ruim een jaar geleden een rondrit langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden en ik laat je in deze blog ter inspiratie de route zien.

Streektips

Ook op vakante naar de Dordogne? Misschien heb je wat aan deze tips!

Domaine de Lanzac

We beginnen de rondrit door de Dordognestreek vanaf Domaine de Lanzac van FranceComfort. Dit comfortabele vakantiepark heeft alles wat je je maar kan wensen, relaxte huisjes, ontspanningsmogelijkheden zoals een zwembad, een restaurant, en bovenal een fantastische ligging met uitzicht op de Dordognevallei. Je leest er meer over in dit blog die ik over het vakantiepark schreef. Vanaf het vakantiepark sturen we de auto in de richting van Souillac, dat aan de overkant van de rivier ligt. Dit stadje is een leuke plek voor een etentje ‘s avonds en je kunt er de weekmarkt bezoeken, die op vrijdagmorgen plaatsvindt. In Souillac neem ik de afslag naar links, waarmee we de weg over de noordelijke oever van de Dordogne inslaan. Op die manier, door gewoon de weg te volgen, kom je vanzelf langs het merendeel van de hoogtepunten in dit deel van de streek.

Carsac-Aillac

Na een minuut of twintig passeren we het dorpje Carsac-Aillac, waar je even moet stoppen als je geïnteresseerd bent in leuke oude kerkjes. Net na het dorp vind je namelijk de Église Saint-Caprais de Carsac. De oudste delen hiervan dateren uit de twaalfde eeuw. Het huidige uiterlijk kreeg het rond de zestiende eeuw, getuige daarvan is een sluitsteen in het gewelf van de kerk, waar het jaartal 1542 in staat gegrift. De glas-in-loodramen en de kruisweg dateren van na de Tweede Wereldoorlog en zijn gemaakt door de Russische kunstenaar Léon Zack.

Roadtrip door de Dordognevallei

Cingle de Montfort

Net voorbij Carsac-Aillac is er een leuk uitzichtspunt over de vallei van de Dordogne waar we ook even stoppen voor wat foto’s en om van de omgeving te genieten. Tegen de rotsen ontdekken we een plakkaat dat herinnert aan het feit dat in de tegenoverliggende bossen rond 1943 de eerste georganiseerde verzetsgroepen van de Périgord actief werden.

La Roque-Gageac

Al snel na dit uitzichtpunt rijden we het dorp La Roque-Gageac binnen. Dit ligt als een soort lintdorp ingeklemd tussen een steile rotswand en de rivier de Dordogne. We zetten de auto op de parkeerplaats aan de rand van het dorp en slenteren vervolgens over de kade het dorp binnen. Halverwege nemen we een straatje omhoog en komen we in een bijzonder stukje van het dorp: een exotische tuin, perfect onderhouden. De tuin beslaat een groot deel van de breedte van het dorp en bevat onder andere varens, cactussen en palmbomen. Ook kunnen we het niet laten even een winkeltje met lokale producten in te stappen. Niet veel later staan we met een flesje notenwijn uit de streek weer buiten.

Jardins de Marqueyssac

Ongeveer een uurtje voor lunchtijd komen we aan bij de bijzondere tuinen van Marqueyssac. Al in de zeventiende eeuw werden deze aangelegd en vandaag de dag kun je er heerlijk dwalen door verborgen gangetjes en genieten van het uitzicht over de vallei. En natuurlijk de zorgvuldig gesnoeide buxusstruikjes bekijken, waar het park bekend om staat. Maar we beginnen eerst met de via ferrata die je hier sinds een paar jaar hebt. Een spannend parcours tegen de rotskliffen van de Dordognevallei, een unieke manier om je helemaal onder te dompelen in de prachtige natuur. Na de via ferrata en een rondje door de tuinen ploffen we neer op het terras van het restaurant van de tuinen, voor een smakelijke lunch.

Beynac-et-Cazenac

Dit dorp is misschien wel het mooiste van de hele Dordognevallei. Het ligt schilderachtig tegen de rotsen op, met de voetjes zowat in de Dordogne. Hoogtepunt van het dorp is het middeleeuwse kasteel, dat ooit nog korte tijd door Richard Leeuwenhart bezet is geweest, maar later al snel weer door de Fransen heroverd werd. We lopen een eindje door het dorp en klimmen naar het kasteel. Je kunt het bezoeken, maar we kiezen ervoor om nog even door te lopen naar een mooi uitzichtspunt over de vallei. Na tegenover het kasteel van een lekker ijsje te hebben genoten (tip, ijs met aardbeien uit de Périgord), is het tijd om verder te gaan naar onze volgende stop.

Château de Milandes

We steken verderop bij Allas-les-Mines de Dordogne over om de zuidoever te verkennen. Vanaf daar kom je op een gegeven moment uit bij het kasteel van Milandes. Dit kasteel uit de vijftiende eeuw is vooral bekend geworden dankzij een beroemde eigenares: de Amerikaanse Josephine Baker, showdanseres en zangeres. Omdat het inmiddels al tegen sluitingstijd is, bekijken we het alleen even van de buitenkant, om vervolgens door te rijden naar de een na laatste stop van vandaag.

Castelnaud

De Dordognestreek is bezaaid met kastelen en die in Castelnaud is een van de bekendste. Er is hier een museum gevestigd dat is gewijd aan de oorlogvoering in de middeleeuwen. Tegen de tijd dat we na een wandelingetje vanaf de oevers van de Dordogne bovenaan bij het kasteel arriveren is het inmiddels gesloten, maar ook de route er naar toe, door het dorp heen dat tegen de helling is opgebouwd, is op zichzelf al de moeite waard. Her en der heb je mooie doorkijkjes richting de Dordogne, temidden van de oude huisjes en steegjes.

Domme

Onze roadtrip door de Dordognevallei besluiten we in het leuke bastidedorp Domme. Dit dorp werd in 1281 gesticht, naar het voorbeeld van meer van dit soort bastidedorpjes. Het heeft een prachtig met bomen overschaduwd plein dat uitzicht biedt over een groot deel van de Dordognevallei waar we vandaag doorheen zijn gereden. En je kunt er heerlijk eten, bijvoorbeeld in de Auberge de la Rode, een op het oog vrij eenvoudig restaurant dat uitblinkt in smaakvolle streekgerechten. Ben je er eerder op de dag, dan moet je ook zeker even een blik werpen in de grot, de ingang daarvan is bij het Office de Tourisme op het centrale marktplein.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Arja De Waard zegt:

    Vorig jaar waren wij hier op vakantie, wat een mooie streek, meestal zitten we aan de andere kant van de rijksweg bij Martel, leuk om alle bekende plekken voorbij te zien komen.

  2. Oh wat een idee! We willen nog even weg met de camper Voor de tweede keer dit jaar kiezen we weer voor Frankrijk!

    Dit wordt ws het mooie rondje van hierboven. !! Leuk

    1. Wat leuk om te horen! Ik vond het een heel leuk, afwisselend rondje. Als je nog meer tijd heb, bezoek dan bijvoorbeeld ook de bastidedorpjes, ik vond Monpazier de mooiste. Je kunt ook mijn ebook downloaden: https://frankrijkpuur.nl/nieuw-ebook-reisgids-hoogtepunten-van-de-dordogne/, met alle tips over de streek. Veel plezier in ieder geval!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant