R

Rocroi, stervormig vestingstadje in Noord-Frankrijk

Rocroi, Franse Ardennen

In Nederland bezoek ik graag mooie vestingstadjes. Brielle, Willemstad, Nieuwpoort, Hulst, Bourtange, om maar enkele bekende te noemen. Bijzonder vind ik het om op plekken te lopen waar eeuwen geleden de soldaten gelegerd waren en die onderdeel waren van belangrijke verdedigingsstelsels. Ook in Frankrijk tref je veel van dit soort stadjes aan. Vaak gaat het om steden waar in de loop der tijd steeds uitgebreidere vestingwerken omheen gebouwd werden. In Rocroi ligt dit anders: dit stadje werd in de zestiende eeuw grotendeels van de grond af aan opgebouwd, speciaal als vestingstad. En sinds die tijd lijkt er weinig aangepast, zodat je nog een heel goed beeld krijgt van hoe het er ooit uitgezien heeft.

Onder een stralend voorjaarszonnetje loop ik van mijn parkeerplek op het plein van Rocroi naar het plaatselijke Office de Tourisme. Rocroi is geen supertoeristisch plaatsje, en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een nadeel daarna is dat er volop auto’s geparkeerd staan op het plein midden in de stad. Hier wordt gewoon geleefd, niks geen voetgangerszone of verbanning van de auto naar buiten de stadswallen. Dat is voor de authentieke historische beleving van dit stadje natuurlijk wel jammer, maar het is tegelijk niet heel moeilijk om door de moderne tijd heen te kijken naar hoe het vroeger was.

Daarbij helpt me ook mijn gids van deze middag, een medewerkster van de VVV. Ze neemt me mee naar de leukste plekjes van Rocroi en vertelt me meer over de geschiedenis. Bijzonder aan het stadje is dat het volgens een strak plan is opgetrokken. Vanuit het centrale plein lopen tien straten in alle richtingen naar de stadswallen. Dat was gedaan zodat de soldaten binnen no-time de stad konden verdedigen bij een plotselinge aanval.

Kruithuis in Rocroi
Kruithuis in Rocroi

Vrijwel alles aan dit stadje herinnert nog aan het militaire verleden. Zo lopen we langs een kruithuisje waar vroeger het buskruit opgeslagen lag. In totaal zijn er drie van dit soort gebouwtjes in Rocroi. Van buiten ogen ze als een normaal huisje, maar ze hebben dikke muren van meerdere meters, en een gewelfde binnenkant. Allemaal van baksteen, zodat bij een eventuele ontploffing of beschadiging het gebouw snel weer hersteld kon worden.

We lopen verder naar het hoogste punt van het stadje, een uitzichtpunt op de stadswallen. Deze zijn grotendeels nog in originele staat. Alleen de verhoging die uitzicht geeft over de stad is later toegevoegd, voor de toeristen. In totaal zijn de verdedigingswallen rondom de stad zo’n vier kilometer lang. Tussendoor kom je langs diverse bastions en opslagplaatsen. Ook is er nog een lange tunnel toegankelijk waar vroeger de soldaten ongezien doorheen konden lopen.

De vestingwallen
De vestingwallen
Uitzicht op de stadswallen
Uitzicht op de stadswallen
Veel huizen in Rocroi hebben een balkon. Dit was zodat de inwoners makkelijk vanuit hun huis naar parades van soldaten konden kijken.

Mijn gids vertelt me over de belangrijkste historische gebeurtenis van deze omgeving, de slag bij Rocroi. Een veldslag die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog, een klinkende overwinning van de Fransen op de Spanjaarden. Vandaag de dag krijgt deze slag amper nog aandacht in de schoolboeken over deze streek, vooral vanwege de impact van latere oorlogen hier. Maar voor Rocroi blijft het een gedenkwaardige gebeurtenis, getuige ook een klein museum in de stad dat aan deze slag gewijd is. Je vindt deze aan de noordoostkant van Rocroi, bij een van de drie toegangswegen. Daaromheen zijn bovendien nog enkele grote kazernes en officierswoningen te bewonderen, en een van de andere kruitopslagplekken. Tegenwoordig is hier een mediatheek in gevestigd, loop er gerust even naar binnen om het gewelfde dak te bekijken.

Mijn rondwandeling door Rocroi besluit ik met een heerlijk streekbiertje op een terrasje op het plein van Rocroi. Met een blik op de kerk en de houten markthal van Rocroi denk ik even terug aan vroeger tijden. Hoe zou het geweest zijn om hier als soldaat te hebben geleefd?

Kijk voor meer informatie over dit stadje en de streek op de website van de Ardennen.

De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven
De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven
Een van de tien straten die naar het middelpunt van Rocroi leiden
Een van de tien straten die naar het middelpunt van Rocroi leiden
De markthal van Rocroi
De markthal van Rocroi
Het plein van Rocroi
Het plein van Rocroi
De kerk van Rocroi
De kerk van Rocroi
Met de Citroën C3 Aircross in Rocroi

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Rocroi, vestingstad, Franse Ardennen, Frankrijk

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *