Rocroi, stervormig vestingstadje in Noord-Frankrijk

In Nederland bezoek ik graag mooie vestingstadjes. Brielle, Willemstad, Nieuwpoort, Hulst, Bourtange, om maar enkele bekende te noemen. Bijzonder vind ik het om op plekken te lopen waar eeuwen geleden de soldaten gelegerd waren en die onderdeel waren van belangrijke verdedigingsstelsels. Ook in Frankrijk tref je veel van dit soort stadjes aan. Vaak gaat het om steden waar in de loop der tijd steeds uitgebreidere vestingwerken omheen gebouwd werden. In Rocroi ligt dit anders: dit stadje werd in de zestiende eeuw grotendeels van de grond af aan opgebouwd, speciaal als vestingstad. En sinds die tijd lijkt er weinig aangepast, zodat je nog een heel goed beeld krijgt van hoe het er ooit uitgezien heeft.

Onder een stralend voorjaarszonnetje loop ik van mijn parkeerplek op het plein van Rocroi naar het plaatselijke Office de Tourisme. Rocroi is geen supertoeristisch plaatsje, en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een nadeel daarna is dat er volop auto’s geparkeerd staan op het plein midden in de stad. Hier wordt gewoon geleefd, niks geen voetgangerszone of verbanning van de auto naar buiten de stadswallen. Dat is voor de authentieke historische beleving van dit stadje natuurlijk wel jammer, maar het is tegelijk niet heel moeilijk om door de moderne tijd heen te kijken naar hoe het vroeger was.

Daarbij helpt me ook mijn gids van deze middag, een medewerkster van de VVV. Ze neemt me mee naar de leukste plekjes van Rocroi en vertelt me meer over de geschiedenis. Bijzonder aan het stadje is dat het volgens een strak plan is opgetrokken. Vanuit het centrale plein lopen tien straten in alle richtingen naar de stadswallen. Dat was gedaan zodat de soldaten binnen no-time de stad konden verdedigen bij een plotselinge aanval.

Kruithuis in Rocroi
Kruithuis in Rocroi

Vrijwel alles aan dit stadje herinnert nog aan het militaire verleden. Zo lopen we langs een kruithuisje waar vroeger het buskruit opgeslagen lag. In totaal zijn er drie van dit soort gebouwtjes in Rocroi. Van buiten ogen ze als een normaal huisje, maar ze hebben dikke muren van meerdere meters, en een gewelfde binnenkant. Allemaal van baksteen, zodat bij een eventuele ontploffing of beschadiging het gebouw snel weer hersteld kon worden.

We lopen verder naar het hoogste punt van het stadje, een uitzichtpunt op de stadswallen. Deze zijn grotendeels nog in originele staat. Alleen de verhoging die uitzicht geeft over de stad is later toegevoegd, voor de toeristen. In totaal zijn de verdedigingswallen rondom de stad zo’n vier kilometer lang. Tussendoor kom je langs diverse bastions en opslagplaatsen. Ook is er nog een lange tunnel toegankelijk waar vroeger de soldaten ongezien doorheen konden lopen.

De vestingwallen
De vestingwallen
Uitzicht op de stadswallen
Uitzicht op de stadswallen
Veel huizen in Rocroi hebben een balkon. Dit was zodat de inwoners makkelijk vanuit hun huis naar parades van soldaten konden kijken.

Mijn gids vertelt me over de belangrijkste historische gebeurtenis van deze omgeving, de slag bij Rocroi. Een veldslag die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog, een klinkende overwinning van de Fransen op de Spanjaarden. Vandaag de dag krijgt deze slag amper nog aandacht in de schoolboeken over deze streek, vooral vanwege de impact van latere oorlogen hier. Maar voor Rocroi blijft het een gedenkwaardige gebeurtenis, getuige ook een klein museum in de stad dat aan deze slag gewijd is. Je vindt deze aan de noordoostkant van Rocroi, bij een van de drie toegangswegen. Daaromheen zijn bovendien nog enkele grote kazernes en officierswoningen te bewonderen, en een van de andere kruitopslagplekken. Tegenwoordig is hier een mediatheek in gevestigd, loop er gerust even naar binnen om het gewelfde dak te bekijken.

Mijn rondwandeling door Rocroi besluit ik met een heerlijk streekbiertje op een terrasje op het plein van Rocroi. Met een blik op de kerk en de houten markthal van Rocroi denk ik even terug aan vroeger tijden. Hoe zou het geweest zijn om hier als soldaat te hebben geleefd?

Kijk voor meer informatie over dit stadje en de streek op de website van de Ardennen.

De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven
De vestingwerken van Rocroi zijn in goede staat gebleven
Een van de tien straten die naar het middelpunt van Rocroi leiden
Een van de tien straten die naar het middelpunt van Rocroi leiden
De markthal van Rocroi
De markthal van Rocroi
Het plein van Rocroi
Het plein van Rocroi
De kerk van Rocroi
De kerk van Rocroi

Met de Citroën C3 Aircross in Rocroi


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Rocroi, vestingstad, Franse Ardennen, Frankrijk

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.