MancheNormandie

Roches de Ham: Wandelen en Normandische pannenkoeken eten met schitterend uitzicht

In de binnenlanden van Normandië liggen veel verborgen parels. Bijvoorbeeld ten zuiden van Saint-Lô, in het dal van de Vire. We vonden hier een uitzichtpunt waar je kunt genieten van het typische heggenlandschap dat zich onder je uitstrekt. Er zijn zes wandelroutes uitgezet waarvan wij er een volgden, en we sloten af met heerlijke galettes normandes en een fantastische zonsondergang bij misschien wel de mooist gelegen crêperie van het land.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Ook onbekende pareltjes in Normandië ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Vire

De Roches de Ham bestaan uit schist dat hier aan het oppervlakte komt. In zijn tocht naar de zee heeft het riviertje Vire het gesteente blootgelegd, om er vervolgens met een bocht omheen verder noordwaarts te stromen. De kliffen zijn in de loop der tijd als steengroeve gaan fungeren, maar inmiddels is de plek beschermd natuurgebied en kun je er terecht voor rotsklimmen en het maken van mooie wandelingen. Bovendien is het belangrijkste uitzichtpunt met de auto bereikbaar, zodat je er ook alleen voor het uitzicht naar toe kunt. In 2020 werd een houten platform geïnstalleerd waarvandaan je het gevoel hebt bijna boven het landschap te zweven.

Wandelroutes

Bij de Roches de Ham zijn zes wandelroutes uitgezet en gemarkeerd, variërend in lengte van ongeveer drieënhalve kilometer tot ruim elf kilometer. Wij kiezen voor de blauwe route, ook wel het circuit du Pont Hébert genoemd. Deze leidt ons bovenlangs de kliffen door de bossen en langs de velden langzaam naar beneden. Na ruim een half uur wandelen zijn we beneden bij de Vire. We steken de rivier over en lopen over de voie verte, een fietsroute, in oostelijke richting. Ook vanaf beneden is het uitzicht op de rotsen indrukwekkend. We passeren weilanden en heggen boordevol braamstruiken, en doen ons geregeld tegoed aan de rijpe vruchten. Bij de Moulin Hébert, een van de vele watermolens langs dit wat ruige deel van de rivier, steken we de rivier weer over en klimmen we weer terug naar ons beginpunt.

Normandische galettes

Inmiddels is het avond geworden en hoog tijd om een hapje te eten. Toen we aan het begin van de wandeling de op een prachtig punt gelegen crêperie voorbijliepen, reserveerden we bij de eigenaresse een tafeltje op het terras, aan de rand van de kliffen. We zitten dus op de eerste rang te eten wanneer de zon het landschap langzaam een goudgele kleur geeft. De kaart van het restaurant bestaat uit enkele hartige en zoete crêpes of eigenlijk galettes normandes – gemaakt van boekweitmeel – die we vergezeld laten gaan van een glaasje lokaal geproduceerde cider. Het kleine terras is al snel gevuld met voornamelijk Fransen, die net als wij aangetrokken worden door de smaakvolle galettes en het overweldigende uitzicht over het Normandische platteland.

Praktisch

Openingstijden van de crêperie en informatie over de wandelroutes vind je op de website van crêperie Les Roches de Ham.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant