Rocher d’Abraham, bergachtige wandeling in de Ardèche

Voor uitdagende wandelingen kun je in Frankrijk niet alleen in de Alpen of Pyreneeën terecht. Onlangs was ik in de Ardèche, en ontdekte daar een wandelroute waarbij de handen even uit de mouwen moeten. Maar niet voor niets, want het uitzicht bovenop de Rocher d’Abraham is schitterend. Een van de verborgen schatten van de Ardèche, waar je zo voorbij rijdt als je het bestaan ervan niet kent.

Je zit hier aan de zuidwestkant van de Monts d’Ardèche, die hier langzaam overgaan in de Cevennen. Aan de overkant van het dal ligt het Tanargue-massief, met als hoogste punt de Grand Tanargue op 1.511 meter. Bijzonder is dat dit berggebied de waterscheiding vormt tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Water dat hier aan de noordkant ontspringt of met de regen valt, stroomt richting de Loire en uiteindelijk richting de Franse westkust, en water dat aan de zuidkant van deze bergen valt, stroomt richting de Rhône en dus naar de Middellandse zee.

Aan water geen gebrek, de afgelopen dagen, maar vandaag is het helderblauw met hooguit wat lichte sluierbewolking. Een prachtige warme herfstdag, de ideale omstandigheden voor een mooie bergwandeling. Ik parkeer mijn auto op de Col de la Croix de Bauzon, een populaire bergpas onder fietsers. Maar ook als wandelaar kun je hier goed uit de voeten. Aan de overkant van de weg zie ik een klein asfaltweggetje dat me na enkele tientallen meters aan het begin van het wandelpad de bergen in brengt.

Na een kwartiertje bereik ik een wat breder bospad dat langzaam langs de berghelling omhoog voert. Zo’n anderhalve kilometer verder zie ik mijn einddoel liggen: een rotsachtige top, zo’n 100 meter hoger. Om die te bereiken neem ik een prachtig pad over de berggraat met aan beide kanten mooi uitzicht over de lager gelegen valleien. Overigens dankt de Rocher d’Abraham zijn oorspronkelijke naam niet aan de aartsvader uit de Bijbel, de naam komt namelijk waarschijnlijk van het Occitaanse ‘la Ranc Abran’, wat zoiets als steile rots betekent.

Rocher d'Abraham
Het middelste punt is de top, het laatste stukje van het pad gaat bijna recht tegen de rotsen omhoog.
Rocher d'Abraham
Rocher d'Abraham

Gier

Als ik op de Col d’Abraham, onder de top, een groepje wandelaars tegenkom wijzen ze me op een grote vogel die boven ons cirkelt. Een gier, die op de thermiek langzaam rondjes draait en de grond afspeurt naar aas. Onder zijn waakzame blik vervolg ik mijn weg naar boven. Na de col wordt het lastiger, waar ook het bordje op de col me al op gewezen had. ‘Hors sentier, très difficile.’ Ik loop door een klein bos onderaan een lagere rots, waarna het pad ineens steil omhoog gaat door een nauw couloir, bezaaid met rotsblokken. Dit soort steenhellingen zijn in de hoge Alpen heel gewoon, maar hier een bijzonderheid. Af en toe moet ik mijn handen gebruiken om me omhoog te trekken, en na dit couloir volgt nog een lastiger stuk waarbij ik de rotsen als steun moet gebruiken, met onder me een smalle richel en links van me een tientallen meters diepe afgrond.

Was dit wel slim om in mijn eentje te gaan doen? Maar voordat die vraag helemaal voeten aan de grond krijgt in mijn gedachten zie ik al weer de volgende aanduiding op de rotsen, bestaande uit drie gele stippen. Zolang ik die volg moet het goed gaan. En na nog even doorklimmen bereik ik al snel de rotsachtige top van de Rocher d’Abraham. Een gevoel maakt zich van me meester dat ik ook vaak heb bij het bereiken van veel hogere toppen in de Alpen. Beloond worden met een weids uitzicht na een flinke inspanning, opluchting vermengd met verwondering, ontzag en kleinheid. En dat heel gewoon in de Ardèche, waar je het misschien niet direct zou verwachten.

Rocher d'Abraham
Rocher d'Abraham
Rocher d'Abraham
Het pad gaat omhoog over smalle richeltjes, en je moet geregeld je handen gebruiken voor het laatste stuk.
Rocher d'Abraham
Rocher d'Abraham

Praktisch

Deze wandeling naar de Rocher d’Abraham duurt ongeveer 3-4 uur. Ben je geen geoefende bergwandelaar? Neem dan vanaf de Col de la Croix de Bauzon hetzelfde pad omhoog maar sla halverwege links omhoog af, richting La Tour des Poignets. Bijna hetzelfde uitzicht als op de Rocher d’Abraham, dezelfde duur van de wandeling, maar een veel eenvoudiger pad. Kijk voor meer informatie over deze wandeling op Bergwandelroutes.nl.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur