rochemenier-grotwoningen
Maine-et-LoirePays de la Loire

Slapen in een grot en een bezoek aan de village troglodytique van Rochemenier

Grotwoningen kom je op veel plekken in Frankrijk tegen. Maar Rochemenier, vlak onder de Loire en in de buurt van Doué-la-Fontaine, is een compleet ondergronds dorp. Er zijn meer dan veertig boerderijen uitgehouwen in de rotsen en je vindt er een ondergronds hotel met bijbehorend restaurant.

Streektips

Zin om ook de ondergrondse woningen en boerderijen te bekijken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Woningen die geheel of gedeeltelijk zijn uitgehakt in rotsen vind je verspreid door heel Frankrijk. Eerder bezochten we al de grotwoningen van Graufthal bij Eschbourg en de grotten van Meschers-sur-Gironde, maar ook rondom de Loire, in de Ardèche, Dordogne en Provence hebben mensen hun toevlucht gezocht onder de grond. In het Frans is er een mooi woord voor deze bewoners van grotten en holen: troglodyte.

Overnachtingstip: slapen in een grot

Op zoek naar een tussenstop op onze driedaagse route naar de Charente-Maritime komen we een echte insolite tegen, een ongebruikelijke slaapplek. In Logis Hôtel Rocaminori slaap je namelijk onder de grond, in een grot. Het hotel wordt gerund door verschillende generaties uit dezelfde familie, die hun voormalige boerderij omgebouwd hebben tot (deels) ondergrondse kamers. In een van de twee bijbehorende restaurants kun je het streekgerecht fouace of fouée d’Anjou (gevuld brood) proberen, bereid in een traditionele oven. De kleinzoon vertelt ons dat je binnenkort zelfs onder de rotsen kunt zwemmen, want er is een zwembad in de maak. Het is een bijzondere ervaring om zo onder de grond te overnachten.

Grotwoningen

Na een ontbijt bij kaarslicht vertrekken we naar Musée Troglodytique Rochemenier, een paar minuten verderop. Via een trap komen we bij een kalkstenen boog die toegang geeft tot twee boerderijen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar tot 1962 woonden hier mensen. Slechts vijf jaar later werden de boerderijen opengesteld voor publiek, inclusief meubels, voorwerpen en gereedschappen die getuigen van het leven van de laatste bewoners.

Ontstaan en geschiedenis

De grotwoningen in Rochemenier zijn uitgegraven in schelpmergel, een soort kalkzand. Deze rots werd afgegraven en verkocht, en in de groeves ontstonden later boerderijen. De oudste woning dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. De museumboerderij is gebouwd aan het eind van de zeventiende, begin achttiende eeuw. We nemen eerst een kijkje in de schuren, wijnkelder en stallen. Daarna zien we hoe hier tot zestig jaar geleden werd gegeten en geslapen en waar graan en wijnvaten werden opgeslagen. Oude foto’s aan de muren geven een voorstelling van het dagelijks leven in het dorp, maar ook van hoogtijdagen, zoals bruiloften.

Ondergrondse kapel

Om een van de laatste ruimtes te bereiken, lopen we door een donkere tunnel. Aan het eind daarvan komen we terecht in een kruisvormige steengroeve, die zich gedeeltelijk onder de kerk van het dorp bevindt. Tijdens de godsdienstoorlogen werd deze kerk in brand gestoken en namen de gelovigen de groeve in gebruik als kapel. Hoewel het religieuze leven van Rochemenier zich weer bovengronds afspeelt, getuigen drie gotische bogen, een kruis en nissen van deze donkere periode.

Eten in Rochemenier

Als de restaurants bij hotel Rocaminori gesloten zijn, zoals in ons geval, dan kun je ook goed eten bij Bistrot de la Saulaie in Doué-en-Anjou, op een kwartiertje rijden van Rochemenier.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant