Bourgogne-Franche-ComtéSaône-et-Loire

Roche de Solutré: baken tussen de wijngaarden

De wijngaarden van Maçon op de voorgrond, de vallei van de Saône en de Alpen op de achtergrond, en bij erg helder weer zelfs de Mont Blanc in de verte… De iconische Roche de Solutré is een niet te missen bezienswaardigheid in de Bourgogne. Prima te combineren met een trip door de wijngaarden of een proeverij van lokale wijnen.

De Roche de Solutré staat niet op zichzelf, in de nabije omgeving zijn vier heuvels die in dezelfde tijd gevormd zijn, duizenden jaren geleden. Een daarvan, de Roche de Vergisson, heeft net zo’n steile rotswand als de Solutré-rots. Desondanks is die laatstgenoemde de meest bekende. Misschien dankzij het feit dat oud-president François Mitterand de rots jaarlijks op bijna rituele wijze beklom, met in zijn gevolg belangrijke Fransen en een legertje journalisten. Of misschien dankzij de legendes die rond de rots bestaan.

Legende

Want volgens de legende zou de rots door de bewoners in de prehistorie gebruikt zijn als jachtgebied, waarbij ze de wilde paarden naar boven joegen waar ze uiteindelijk nog maar een kant op konden, naar beneden. Aan de voet van de rots zijn in de loop der tijd veel botten en overblijfselen van de jacht gevonden, die vandaag de dag in het museum onderaan de rots te bewonderen zijn. De legende is inmiddels ontkracht dankzij wetenschappelijk onderzoek, maar dat doet niets af aan het mysterieuze karakter van de rots.

De rots kent dan ook een lange geschiedenis. Want ook na de prehistorische jachttaferelen, bleef het een gewilde plek. Zo heeft er tot aan de vijftiende eeuw een klein kasteel bovenop gestaan, waarover vandaag de dag nog maar weinig bekend is. Vanaf de negentiende eeuw zijn er veel opgravingen in het gebied geweest, die een deel van de geschiedenis opgehelderd hebben.

Wandeling

Een wandeling naar de top van de rots is een belevenis op zich, voor jong en oud. Je stijgt langzaam uit boven de wijngaarden in de omgeving, en het landschap verandert met de minuut. In totaal doe je er een halfuur tot driekwartier over om vanaf de voet naar boven te lopen. Boven heb je een weids uitzicht vanaf de Alpen tot aan de Jura.

Het dorpje Solutré-Pouilly.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant