Roche de Solutré: baken tussen de wijnvelden

De wijngaarden van Maçon op de voorgrond, de vallei van de Saône en de Alpen op de achtergrond, en bij erg helder weer zelfs de Mont Blanc in de verte… De iconische Roche de Solutré is een niet te missen bezienswaardigheid in de Bourgogne. Prima te combineren met een trip door de wijngaarden of een proeverij van lokale wijnen.

De Roche de Solutré staat niet op zichzelf, in de nabije omgeving zijn vier heuvels die in dezelfde tijd gevormd zijn, duizenden jaren geleden. Een daarvan, de Roche de Vergisson, heeft net zo’n steile rotswand als de Solutré-rots. Desondanks is die laatstgenoemde de meest bekende. Misschien dankzij het feit dat oud-president François Mitterand de rots jaarlijks op bijna rituele wijze beklom, met in zijn gevolg belangrijke Fransen en een legertje journalisten. Of misschien dankzij de legendes die rond de rots bestaan.

Legende

Want volgens de legende zou de rots door de bewoners in de prehistorie gebruikt zijn als jachtgebied, waarbij ze de wilde paarden naar boven joegen waar ze uiteindelijk nog maar een kant op konden, naar beneden. Aan de voet van de rots zijn in de loop der tijd veel botten en overblijfselen van de jacht gevonden, die vandaag de dag in het museum onderaan de rots te bewonderen zijn. De legende is inmiddels ontkracht dankzij wetenschappelijk onderzoek, maar dat doet niets af aan het mysterieuze karakter van de rots.

De rots kent dan ook een lange geschiedenis. Want ook na de prehistorische jachttaferelen, bleef het een gewilde plek. Zo heeft er tot aan de vijftiende eeuw een klein kasteel bovenop gestaan, waarover vandaag de dag nog maar weinig bekend is. Vanaf de negentiende eeuw zijn er veel opgravingen in het gebied geweest, die een deel van de geschiedenis opgehelderd hebben.

Wandeling

Een wandeling naar de top van de rots is een belevenis op zich, voor jong en oud. Je stijgt langzaam uit boven de wijngaarden in de omgeving, en het landschap verandert met de minuut. In totaal doe je er een halfuur tot driekwartier over om vanaf de voet naar boven te lopen. Boven heb je een weids uitzicht vanaf de Alpen tot aan de Jura.

Het dorpje Solutré-Pouilly.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.