Een bezoek aan bedevaartsplaats Rocamadour

Het is zondagmorgen, de klokken van Rocamadour luiden, de zon schijnt, geen betere tijd om een bezoek te brengen aan een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Frankrijk. We zijn vroeg, het is nog voor tien uur en bovendien voorseizoen. De straten zijn daarom nog rustig. In deze blog een impressie van het leuke stadje Rocamadour in de streek van de Causses du Quercy.

Die rust in de straten van Rocamadour zal ongetwijfeld ook wel eens anders zijn, want ieder jaar bezoeken meer dan anderhalf miljoen mensen dit plaatsje. Een bont gezelschap van toeristen, pelgrims en bedevaartgangers. Een kleine dwarsdoorsnede daarvan zien we even later in de kerkbanken zitten, als we toevallig precies bij het begin van de zondagse mis de hoofdkerk van Rocamadour binnenlopen.

De hoofdkerk is een van de zeven eeuwenoude kerken en kapellen die je op deze plek tegen de rotsen vindt. De huidige stad stamt grotendeels uit de middeleeuwen. De drie lagen waaruit Rocamadour is opgebouwd reflecteren de drie klassen die je in de toenmalige maatschappij had. Bovenaan de ridders, in het midden de geestelijken en onderaan de handelaars en ambachtslieden.

Rocamadour
De Porte de Figuier

Rocamadour

Rocamadour
De nog stille straten van Rocamadour

Bedevaart
Al heel lang voor de middeleeuwen woonden er mensen op deze plek. Net als op andere plekken in de Dordognestreek zijn er hier grotten gevonden met sporen vanuit de prehistorie, zoals rotstekeningen en menselijke resten. Over de ontstaansgeschiedenis van het stadje zelf doen diverse verhalen de ronde. Het meest waarschijnlijk is dat er zich hier een kluizenaar vestigde, Amadour, waarna er al voor de tiende eeuw na Christus een bescheiden kloostergemeenschap ontstond. In de twaalfde eeuw gebeurde er een eerste wonder hier, zodat er een enorme bedevaart op gang kwam. Toen enkele jaren later ook het graf van Amadour gevonden werd, groeide Rocamadour uit tot een populair pelgrimsoord. Ook bedevaartgangers op weg naar het Spaanse Compostela namen de stad op in hun route. Het gebeurde bovendien dat mensen door de rechtbank veroordeeld werden tot een bedevaart naar Rocamadour.

In de daaropvolgende eeuwen was het echter ook snel weer gedaan met de roem van Rocamadour. De monniken verlieten het bedevaartsoord, de protestanten vernietigden de belangrijkste heiligdommen en ook in de tijd van de Revolutie werd de stad niet gespaard. In de negentiende eeuw leek er dan ook weinig toekomst meer: gebouwen die er nog stonden waren zwaar in verval en veel inwoners hadden Rocamadour verlaten. Maar na een grote inspanning om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, kon er in de tweede helft van de negentiende eeuw toch nog een grootscheepse restauratie op gang komen en herrees Rocamadour als een feniks uit de as.

Voie sainte
Een bezoek aan Rocamadour begin je het beste van onder af aan. We parkeerden bij het iets verderop gelegen Le Hospitalet en liepen schuin naar beneden naar de toegangspoort van Rocamadour. Je loopt hier in de voetsporen van de pelgrims, want deze weg is de zogenaamde Voie sainte, die sinds eeuwen door de pelgrims gebruikt wordt om naar Rocamadour te lopen. De Voie sainte komt via de dertiende eeuwse Porte du Figuier uit in de schilderachtige hoofdstraat, waarlangs nu tal van (toeristische) winkeltjes en restaurants te vinden zijn. Ongeveer in het midden van het dorp zie je de beroemde stenen trap naar boven. Deze Grand Escalier telt tweehonderdzestien treden en moest vroeger op de knieën beklommen worden. Een enkele pelgrim doet het nog steeds op deze manier. Goed naar beneden kijken, want in de stenen van de trap naar boven zie je tal van gefossiliseerde schelpen uit de tijd dat deze streek nog onder zeeniveau lag.

Rocamadour
De Grand Escalier, die de pelgrims officieel op de knieën horen te doen.

Rocamadour

Rocamadour

Zwaard
Via de trap kom je binnen op het centrale pleintje waaraan de verschillende kapellen liggen. Boven de ingang van de Chapelle Notre-Dame, het ‘heilige der heiligen’ van Rocamadour, zie je een zwaard in de rotsen steken. Volgens de legende is dit Durandal, het zwaard van Roelant, die het vanaf de Pyreneeën hier naar toe gooide toen hij niet door de Moren wist heen te breken. Loop je de kapel binnen, dan zie je direct de Zwarte Madonna vooraan in de kerk, evenals een oude ijzeren klok die mogelijk uit de negende eeuw dateert. Via de kapel heb je ook toegang tot de hoofdkerk. Het is de moeite waard om elk van de zeven kerken en kapellen even binnen te lopen, want ze hebben allemaal een eigen interieur en sfeer. We genieten er volop van en nemen de tijd om onder de indruk te raken van de rust die de massieve stenen uitstralen. Terwijl de drukte in het dorp voorzichtig op gang komt, lopen we vervolgens langzaam terug naar boven over de Voie sainte. Af en toe werpen we nog een blik naar achter, naar dit bijzondere stadje tegen de rots, vol geschiedenis en legendes.

Rocamadour
De Zwarte Madonna

Rocamadour

Rocamadour
De stad is strak tegen de rotsen aan gebouwd.
Rocamadour
Het zwaard in de rots van Rocamadour

Rocamadour

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

2 reacties op Een bezoek aan bedevaartsplaats Rocamadour

 • Dag Martijn,

  Deze zomer rijden we met vier familieleden – in 2 dagen – naar de Cévennes (vanuit Gent).
  (De naam van de vakantieplaats ter plaatse ken ik nog niet: m’n nichtje zocht het uit)
  Ik ‘bots’ via Google zopas op drie prachtige plaatsen : Rocamadour, Vézelay, en Saint-Jean-Pied-de-Port … Allemaal om te mooier, lijkt me … (in Vézelay was ik al eens).
  Heb je – zonder al te veel moeite – een idee of deze plaatsen ongeveer in aanmerking zouden kunnen komen als overnachtingspunt, op weg naar de Cévennes ? Dus enerzijds min of meer op de route, en anderzijds ongeveer halfweg, of iets voorbij halfweg … Onze chauffeur neemt liefst – hoofdzakelijk – de snelwegen, omdat de reis reeds vermoeiend genoeg is voor haar… Ze is de enige chauffeur van de vier, en rijden is niet haar hobby.
  Dikke merci bij voorbaat,
  Ludwina
  (ludjelambrecht@hotmail.com)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid