Roc-la-Tour, legendarisch uitzichtspunt in de Franse Ardennen

door Martijn
2088 keer gelezen

Donkere bossen, verscholen valleien, verborgen grotten, geheimzinnige rotsblokken… Het is duidelijk dat de Ardennenstreek mysterieus is. Het landschap vormt al eeuwenlang de voedingsbodem voor hardnekkige geruchten en verhalen, legendes kort gezegd, die in het geheugen van de bewoners gegrift staan. In veel daarvan speelt de duivel een hoofdrol. Ik ontdekte tijdens mijn tour door de Franse Ardennen een raadselachtige verzameling rotsblokken die hoog boven de Ardenne uittorenen. Een kasteel van de duivel, zoals de mensen uit de omgeving beweren?

advertentie

Wanneer ik vanuit Monthermé – daar waar de Semois in de Maas stroomt – een bosweg in sla, kom ik al gauw in een van die geheimzinnige dalletjes. Rechts van mij een klaterend riviertje dat zijn weg tussen de bomen door zoekt. Na enkele kilometers aan flauwe bochten kom ik bij een kleine parkeerplaats waar een bord mij informeert over de plek waar ik me bevind: Roc-la-Tour. Wat picknicktafeltjes en een onafzienbare rij bomen. Ik loop door het woud en zie al na enkele minuten mijn doel: een bonte verzameling rotsen, de ene hoog en slank als een toren, de ander lijkt meer op een ingestorte bunker.

Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour

De legende: het Château du Diable

Een natuurlijke, door erosie tot stand gekomen bezienswaardigheid… Of toch niet, heeft de legende een kern van waarheid in zich?

Lang geleden heeft een plaatselijke heer het idee een kasteel te bouwen op deze verheven plek boven de Ardennen. Maar hoe doet hij dat? Geld heeft hij niet en de locatie is ook behoorlijk ontoegankelijk. Daarom sluit hij een dealtje met de duivel. Die belooft hem, in ruil voor zijn ziel na het sterven, dat hij in één enkele nacht een kasteel voor hem zal doen verschijnen op de Roc-la-Tour. De heer gaat er akkoord mee.

Al snel verschijnen er hulpjes van de duivel die aan het werk slaan. Rondom hen zijn er ook wat geheimzinnige dwaallichtjes die de omgeving zichtbaarder te maken, zodat ze goed kunnen werken. Maar al dat lawaai en het licht zorgen ervoor dat een naburige haan wakker schiet. Is het al ochtend? Met een luide kraai doet de haan de dag aanbreken, nog voor het kasteel goed en wel klaar is. De duivel, woedend dat de haan hem een ziel doet verliezen, slaakt een luide kreet en vernietigt met een flinke vuistslag het kasteel in aanbouw. De rotsblokken rollen zo de rivier de Semois in, en de resten van het kasteel liggen er sindsdien vervallen bij.

Het uitzicht

Hoe het ook zij, het uitzicht op deze bijzondere plek is in elk geval indrukwekkend, net als de rotsblokken aan mijn zijde. Je kijkt uit over de bossen richting Bogny-sur-Meuse, ook al zo’n gebied waar talloze legendes aan verbonden zijn.

Ben je geïnteresseerd in deze en nog veel meer van de oeroude legendes? Denk dan eens over een roadtrip over de Route des Legendes, die dwars door de Belgische en Franse Ardennen heen loopt.

Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Roc-la-Tour, legendarisch uitzichtspunt in de Franse Ardennen

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox