Roc-la-Tour, legendarisch uitzichtspunt in de Franse Ardennen

Donkere bossen, verscholen valleien, verborgen grotten, geheimzinnige rotsblokken… Het is duidelijk dat de Ardennenstreek mysterieus is. Het landschap vormt al eeuwenlang de voedingsbodem voor hardnekkige geruchten en verhalen, legendes kort gezegd, die in het geheugen van de bewoners gegrift staan. In veel daarvan speelt de duivel een hoofdrol. Ik ontdekte tijdens mijn tour door de Franse Ardennen een raadselachtige verzameling rotsblokken die hoog boven de Ardenne uittorenen. Een kasteel van de duivel, zoals de mensen uit de omgeving beweren?

Wanneer ik vanuit Monthermé – daar waar de Semois in de Maas stroomt – een bosweg in sla, kom ik al gauw in een van die geheimzinnige dalletjes. Rechts van mij een klaterend riviertje dat zijn weg tussen de bomen door zoekt. Na enkele kilometers aan flauwe bochten kom ik bij een kleine parkeerplaats waar een bord mij informeert over de plek waar ik me bevind: Roc-la-Tour. Wat picknicktafeltjes en een onafzienbare rij bomen. Ik loop door het woud en zie al na enkele minuten mijn doel: een bonte verzameling rotsen, de ene hoog en slank als een toren, de ander lijkt meer op een ingestorte bunker.

Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour

De legende: het Château du Diable

Een natuurlijke, door erosie tot stand gekomen bezienswaardigheid… Of toch niet, heeft de legende een kern van waarheid in zich?

Lang geleden heeft een plaatselijke heer het idee een kasteel te bouwen op deze verheven plek boven de Ardennen. Maar hoe doet hij dat? Geld heeft hij niet en de locatie is ook behoorlijk ontoegankelijk. Daarom sluit hij een dealtje met de duivel. Die belooft hem, in ruil voor zijn ziel na het sterven, dat hij in één enkele nacht een kasteel voor hem zal doen verschijnen op de Roc-la-Tour. De heer gaat er akkoord mee.

Al snel verschijnen er hulpjes van de duivel die aan het werk slaan. Rondom hen zijn er ook wat geheimzinnige dwaallichtjes die de omgeving zichtbaarder te maken, zodat ze goed kunnen werken. Maar al dat lawaai en het licht zorgen ervoor dat een naburige haan wakker schiet. Is het al ochtend? Met een luide kraai doet de haan de dag aanbreken, nog voor het kasteel goed en wel klaar is. De duivel, woedend dat de haan hem een ziel doet verliezen, slaakt een luide kreet en vernietigt met een flinke vuistslag het kasteel in aanbouw. De rotsblokken rollen zo de rivier de Semois in, en de resten van het kasteel liggen er sindsdien vervallen bij.

Het uitzicht

Hoe het ook zij, het uitzicht op deze bijzondere plek is in elk geval indrukwekkend, net als de rotsblokken aan mijn zijde. Je kijkt uit over de bossen richting Bogny-sur-Meuse, ook al zo’n gebied waar talloze legendes aan verbonden zijn.

Ben je geïnteresseerd in deze en nog veel meer van de oeroude legendes? Denk dan eens over een roadtrip over de Route des Legendes, die dwars door de Belgische en Franse Ardennen heen loopt.

Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour
Roc-la-Tour

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Roc-la-Tour, legendarisch uitzichtspunt in de Franse Ardennen

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.